Quantcast
Channel: PlantePusherne – vegansk mad
Viewing all 35 articles
Browse latest View live

Parmesund – vegansk ‘parmesan’

$
0
0
Mælkefri parmesan


Opskriften her er direkte affødt af min opskrift på Parmrabi som jeg udviklede for at kunne lave et velsmagende alternativ til revet parmesan, som ikke bare ligner, men også giver noget af den samme smagsmæssige tilfredsstillelse. Jeg var svært glad for denne alternative udgave lavet på blomkål og fordi blomkål også er lettere tilgængelig end parmerabi, får den et indlæg for sig. Og fordi opskrifterne minder om hinanden vil du se at jeg gentager nogle ting i begge indlæg :)

Blomkål var en oplagt kandidat, fordi den 1) Ofte bruges i veganske ‘ostesovse’ 2) Er nem at få fat i 3) Kan spises rå og 4) Er lys i farven. Den dehydreres her (enten i varmluftsovn eller dehydrator) sammen med forskellige smagsgivere for at opkoncentrere en umamismag og til sidst tilsættes yderligere krydderier for at dække det samlede magsbillede fra parmesan så godt som muligt. Resultatet er en slags blandingskrydderi, som er stærkt, salt, umami og samtidig har en tekstur, der ligner det dér færdigrevne parmesan man kan købe (husk, vi spiser jo også med øjnene) når det drysses på maden. Og som bonus er der mulighed for at snige lidt (!) ekstra grøntsager i maden.

Parmesund smelter IKKE i ovnen og skal ikke bages med, men drysses på maden lige inden servering. Smagen bliver endnu bedre, når den drysses på varm mad fx Spaghetti Veganese og smagsaromaerne rigtigt udfolder sig. Prøv den også på nybagt lasagne!

DET SKAL DU BRUGE – til 2 dl. Parmesund (40 portioner a 1 tsk)

hvor meget fylder en teske spiseske

  • 200 gr blomkål
  • 3 tsk æblecidereddike
  • 1 tsk sennep
  • 3 tsk tahin
  • 2 tsk miso – lys miso giver den lyseste farve (doh!) til Parmesund i forhold til mørk miso
  • 1 tsk tomatpuré
  • 2 tsk sennepspulver
  • 1/2-1 tsk hvidløgspulver
  • 1/2 tsk salt
  • 3/4 dl gærflager

SÅDAN GØR DU

Riv blomkålen på et rivejern eller med foodprocessorens rive-funktion. Bland alle de våde ingredienser (skrevet med fed) sammen til en pasta. Rør denne pasta grundigt sammen med det revne blomkål så det fordeles så godt som muligt uden klumper. Spred det godt og tyndt ud på ovnens bageplade eller en dehydrator tray. I varmluftsovnen skal det have ca. 3 timer ved 50 grader. I dehydratoren skal det have ca 5 timer på 40 grader (hvis du synes at det er lang tid at vente, så tænk på at normal parmesanost kan tage mellen 1 og 10 år…) Bag det til det er helt tørt.

DSC_0019

Inden turen i tørreaggregatet

DSC_0024

Det tørrede blomkål klar til at blive kværnet

Hæld det tørrede blomkålsfnuller i en kaffekværn (alternativt en større morter) og kør det til det er meget småt grynet eller helt pulveriseret afhængigt af hvad du foretrækker. Kom de resterende (tørre) ingredienser (skrevet med kursiv) i og rør rundt til det er blandet godt. Lad det stå i nogle minutter så de kraftigste aromaer lige kan tage sig en slapper inden du lægger låg på. Jeg vil anbefale at du venter med at justere smagen til du har prøvet det på en varm ret, for det er her du bedst kan bedømme det. Kom det i en lille lufttæt beholder og opbevar mørkt og køligt. Herunder kan du se resultatet af Parmesund lavet på forskellige ‘baser’:

Blomkål

PSBlomkål3

 

Gulerod

Parmesund laved med gulerod som baseGulerod kan også bruges, men den er ret sød i det, så det er ikke umiddelbart min favoritversion hvis jeg kan få lov at vælge. Bruges helt ligesom blomkålen (rives etc…)

Havregryn

Parmesund lavet med havregryn som baseEn meget vellignende version laves af 1,5 dl havregryn der tilberedes som beskrevet ovenfor (bland med våde krydderier, tør, blend og bland med de tørre krydderier). Den har en anden og mere ’sprød’ tekstur samt mildere smag end blomkålsversionen.

Tips

-Hvis du har brug for en her-og-nu opskrift som du kan drysse på maden, så prøv Lunas Parmevegan lavet på cashewnødder.

– Holdbarhed: Den mest sarte ingrediens er den lyse tahin, som er fed og derfor harskner efter noget tid. Opbevarer du Parmerabi på køl og evt lufttæt i en så lille beholder som muligt (=mindre it = mindre harskning), vil jeg gætte på at den holder smagen i hvert fald nogle uger og sikkert også længere, måske flere måneder. Resten af produktet er jo dehydreret og det betyder at det ikke kan fordærve, men der sker nok det, at aromastofferne afdunster med tiden og smagen derfor bliver mindre intens. Det er godt at have in mente inden du laver en 5-dobbelt portion for at have til et helt år :)

– Til low fat folket: Mht fedtindholdet er der hvad der svarer til 0,7 ml lys tahin pr. færdig teske (5 ml) Parmesund

– Jeg har ikke helt fundet ud af at bruge den i pesto. Det giver en god smag, men suger jo en del eftersom det er dehydreret. Hvis du eksperimenterer med det, er du meget velkommen til at melde tilbage hvis du har succes :)

UnderskriftNinaO


100 bananis til OL

$
0
0
Sunde bananis

I dag var der stor afslutning på OL nede i børnehaven hvor vores datter Røskva på 4,5 går. Min første tanke da jeg hørte om arangementet var ‘Så laver jeg selvfølgelig bananis til ungerne!’. Jeg har efterhånden fået noget rutine i at lave større mængder og er så heldig at kunne låne ekstra is-forme af gode venner som jeg i sin tid købte dem sammen med.

Idéen kan også bruges til børnefødselsdag eller andre børnevenlige (eller uvenlige?) arrangementer. Det smarte ved is er jo at de kan laves i rigtig god til, så man kan bide opgaven over i passende bidder når der lige er overskud og lave dem dage eller uger i forvejen. Isene er udelukkende lavet af hele råvarer og er ikke tilsat sukker. Jordbærisene har fået lidt dadler, da bær godt kan være lidt for syrlige i sig selv. Se min guide til hvordan du laver lækker bananis her.

Sunde frugtis sukkerfri

Isformene kan købes her.

Estimatet lød på at 45 unger ville deltage, men derudover ville det selvfølgelig være sjovest hvis søskende og forældre, der kom med som publikum, også kunne få lov at smage. Når man først er i gang, er det ikke i nærheden af at være det dobbelte besvær at lave dobbelt mængde is. Så jeg gik efter omkring 100 stykker og 4 forskellige varianter. Så burde der være nok til alle.

Det er nyt for mig at lave alle isene på ismaskine og jeg må lige lære at justere opskrifterne i forhold til den metode. For der bliver rørt så meget luft ind i isen at smagen næsten bliver for mild i det. Dessuden er jeg lidt i tvivl om hvordan de der rødbedefigurer blev modtaget. Jeg har før kogt dem i lidt sukkerlage, men vil jo helst holde det sukkerfrit, så det prøvede jeg denne gang. Men der var i hvert fald ikke nogen unger der brokkede sig, mens jeg hørte det 😉

Det blev til følgende is, ca 24 af hver:

CACAO/BANANIS MED EN BLOMST AF MANGO

isforme silikone frugtis

Jeg har brugt udstikkere til at lave figurer og når de er lagt i formene, smider jeg dem på køl mens jeg gør isen klar til at komme ovenpå.

 

Isforme silikone

De færdigt frosne is. Der kan lige være 6 forme på en hylde i vores fryser.

MANGO/BANANIS MED EN BIL AF (en tynd skive kogt) RØDBEDE

Mango og bananis med biler

Isene pakkede jeg enkeltvis i madpakkepapir. Dels ser det fint ud og dels slipper jeg for at isene smelter sammen hvis de skulle få det lidt for varmt på et tidspunkt.

Mango og bananis med biler

Normalt pakker jeg dem i fryseposer, men har jeg en passende papkasse liggende (som er lille nok til at vær er fryseren) så pakker jeg i den. Mini-ispinde i træ kan købes samme sted som isformene, her.

BANANIS FARVET MED SPINAT OG EN SØSTJERNE AF RØDBEDE

(nej man kan ikke smage spinaten, men den får en fin grøn farve)Bananis, frugtis, sunde pindis uden sukker, sukkerfri is

isforme silikone pindis

Når isene pakkes ind, undgår du også at der samler sig en masse kondens på dem hver gang du åbner fryserdøren. Så det er især vigtigt hvis du laver dem lang tid i forvejen.

JORDBÆR/DADDEL/BANAN MED VANILLE OG EN STJERNE AF MANGO

Først blev jordbær kogt og så blendet sammen med dadler. Til sidst blev det blendet sammen med vanillen fra 1 vanilliestang og bananer

Først fik de frosne jordbær et opkog og blev så blendet sammen med dadler. Til sidst blev de blendet sammen med vanillen fra 1 vanilliestang og bananer.

Bananis uden sukker 100% økologisk frugt dadler jordbær

Den sidste variant blev knap så pæn pga en masse lufthuller… Men hvis man vil lave 100 is er det en god idé at droppe perfektionismen :)

Desuden lavede jeg billetter til ungerne som de fik mens de stod i kø og som de ‘betalte’ for isen med. Jeg er helt pjattet med det gode gamle symaskine-trick til at lave en perforering så man kan hive billetterne over :)

Underholdning til børnefødselsdag, isbod, Billetter til Bananis, frugtis, sunde pindis uden sukker, sukkerfri is

Billetterne er lavet i et billedbehandlingsprogram og klippet ud af A4 papir. Perforeringen er lavet ved at sy dem på symaskine uden sytråd.

Og så selvfølgelig et is-skilt! Så man kan pege på den man vil have. Tegnet op med tuch og farvet med akvarel. Jeg tænker altid at de jo kan bruges flere gange, men jeg laver sjældent den samme is to gange i træk, så de er vist aldrig blevet genbrugt. Men jeg hygger mig med at lave dem, og de kan selvsagt også laves i god tid, så pyt med det.

Bananis, isskilt isbod, børnefødselsdag, sunde is, frugtis

Jordbærisen blev først udsolgt. Og ja det er med vilje at den grønne hedder ‘grøn’ og ikke ’spinat’…

Folk var imponerede over det store arbjede, men som nævnt før startede jeg i god tid og lavede isene a 4 omgange og blev faktisk færdig for flere dage siden. Så idag var der kun det allersjoveste tilbage nemlig uddeling og alt forarbejdet var glemt :)

Bananis, sunde is, frugtus til børnefødselsdag, aktivitet til børnefødselsdag

Isene blev taget rigtig godt imod af både børn og voksne.

Bananis, sunde frugtis, sukkerfri is, isbod, aktiviteter til børnefødselsdagHvordan laver jeg min egen bananis? Se min store guide Bliv ven med bananis

Hvor kan man købe isformene? Lige hermini-ispinde og udstikkere findes samme sted. God fornøjelse :)

For at følge med i fremtidige aktiviteter (fællesspisninger og andre hyggelige arrangementer) gå ind på vores facebookside og se vores kommende ‘Begivenheder’ (direkte link her)UnderskriftNinaOPLGG

Hjemmelavet vegansk feta

$
0
0
Vegansk feta

Så er der vegansk feta til grøntsagsfolket! Altså du skal lige lave den, men SÅ…. Udover at holde en stor åben vegansk fællesspisning i aften, fejrer vi International Veganerdag ved endelig at publicere den efterspurgte opskrift på vegansk feta som jeg har arbejdet på de sidste måneder. Det ville være en tilsnigelse at sige at det er decideret nemt, MEN det er altså heller ikke svært! Det sværeste ved denne opskrift har været at formulere i tekst hvad det egentlig er, jeg gør, så andre kan få en mening ud af det. Og hvis der alligevel er nogle problemer undervejs, så ringer du bare til mig! Jeg har angivet i paranteser hvor mange minutter hver proces tager og som du kan se er det ikke særlig lang tids arbejde.

Og husk jeg holder dig i hånden hele vejen. Du kommer sikkert til at gøre noget du ikke har prøvet før (som fx at pakke en syrlig, grynet sojagrød ind i et viskestykke) og det i sig selv kan jo virke frygtindgydende på mange – undertegnede inklusive. Men altså, vil du gerne have vegansk feta? Godt, vi fortsætter :) For at holde fokus på målet, kommer her lidt motiverende billeder:

Hjemmelavet vegansk feta

Vegansk feta græske frikadeller

Veganske græske frikadeller med feta og oliven. Jeg kalder dem Nammedeller og de kan blive dine! Brug opskriften på Frækkedeller som base.

vegansk vegetarisk fyldt noddesteg

Og sidst men ikke mindst, prøv det populære Morsbrød i en overdådig udgave med olivener, stegt peberfrugt, feta og spinat – se opskriften på græsk Morsbrød her.

Da jeg i sin tid havde lavet ind til flere fejlslagne forsøg på hjemmelavet tofu, stod jeg med en cremet, hvid masse som mindede en del om feta i konsistensen. Meget mere cremet end købe-tofu og heller ikke på silke-tofu-måden. Der manglede selvfølgelig den rigtige smag, men med al min eksperimenteren med mælkefri mejeri (‘parmesan‘, ‘revet ost’, diverse ‘oste’-sovse m.m.) har jeg efterhånden fået en del idéer om, hvad det er der giver de rigtige smagsnuancer. Desuden har jeg tidligere prøvet at lave den populære opskrift på bagt mandel feta, men uden at være særligt imponeret over konsistensen. Jeg har dog skævet lidt til krydringen. Jeg har sidenhen også haft lejlighed til at smage Asrid og Abrnes Tofeta og jeg må sige at jeg var IKKE imponeret. Det smager efter min mening bare af kryddertofu. Lækkert, bevares, men ikke synderligt feta-agtigt. Min egen fejlslagne tofu er meget bedre i konsistensen, så jeg har arbejdet med forskellige måder at få de ting smeltet sammen: Smag og konsistens.

Hjemmelavet vegansk feta ost

Så meget feta får du ud af opskriften her. Kom noget køkkenrulle ned til fetaen under opbevaring. Det suger ekstra fugt ud.

Det kan gøres på flere måder, men jeg synes at det her er den nemmeste metode at videregive til dig. Jeg har delt smagsprøver ud til mange mennesker og alle har været begejstrede for min veganske feta, omend der ikke er enighed om, hvorvidt det smager som almindelig feta. Mønsteret er, at jo længere tid siden du har smagt feta, jo mere smager det som feta ;). Men som sagt alle har kunnet lide det. Den er jo også både syrlig, salt og lidt hård men alligevel cremet, så det forstår man jo godt :)

Hjemmelavet vegansk feta

Klik for at se en lille instruktionsvideo

Hvad med de dér gærflager?

Gærflagerne giver en helt utroligt osteagtig smag til fetaen. Jeg bruger disse gærflager som også fås økologiske. Dem jeg advarer imod er Rapunzel da jeg synes at de har en mærkelig overgæret, nærmest alkoholiseret smag. Jeg har lavet fetaosten uden gærflager og det fungerer faktisk ret godt. Du får stadig en fast men cremet, salt, syrlig salat-ting som er super lækker i madlavningen.

Er du stadig med? Fint – så fat sojamælken og lad os komme igang. Vegansk feta skal gerne laves i god tid, evt dagen inden den bruges først, så når den at få en god fast konsistens.

hvor meget fylder en teske spiseske måleske

Hjemmelavet vegansk feta
 
Af:
Giver: 200 gram = 120 tern
Det skal du bruge
  • 1 liter neutral sojamælk - husk at ryste den! (kan ikke erstattes)
  • 1,2 dl friskpresset citronsaft
  • 0-1 fed hvidløg, presset (tilsæt det kun hvis du kan li smagen af rå hvidløg...)
  • 2 tsk fint salt
  • 3 tsk fint salt - evt mere ved sidste tilsmagning
  • 1 tsk rørsukker eller sirup (kan evt udelades)
  • 2-3 spsk gærflager (bjäst) IKKE mærket Rapunzel
  • 1 tsk sennepspulver (kan til nød udelades)
  • For krydderfeta: 1 spsk hakkede friske krydderurter (bland fx basilikum, oregano, rosmarin, timian) eller 1 tsk tørrede.

  • REDSKABER
  • -Et tyndt rent viskestykke eller ostelærred eller et stykke stof på 30x30 klippet fra en gamel forvasket skjorte.
  • - En si eller dørslag (helst fladbundet) medmindre du har en tofupresse.
  • - Noget du kan presse tofuen/fetaen med. Allerbedst er selvfølgelig en tofupresse. Men to skærebrætter og et par skruetvinger ville også være ideelt (det ku' se sårn her ud). Eller en fladbundet si og en stak tunge bøger, ægte guldbarrer, klumper af bly, din golden retriever - hvis den kan sidde stille - mm. til at stable ovenpå ville også fungere. Selv bruger jeg en gammel rullepølsepresse som jeg har gaflet på et loppemarked og kogt og skoldet et uvist antal gange inden brug... Jo tungere pres (og jo flere timer) jo fastere bliver fetaen.
Sådan gør du
  1. SKIL SOJAMÆLKEN (10 minutters arbejde + 20 min. venteri): Vi starter med at skille vallen fra sojamælken. Varm langsomt sojamælken op i en gryde. Mens den bliver varm hælder du citronsaft, 2 tsk salt, presset hvidløg og evt. sukker i en varmebestandig skål med plads til 1 liter mælk. Rør rundt til salt og sukker er opløst. Jeg plejer at si hvidløget fra inden jeg går videre, så bliver smagen perfekt. Når mælken i gryden begynder at dampe meget (men ikke koge endnu) hælder du mælken ned til citronblandingen ved at hele tiden hælde ned dér hvor du kan se den klare citronsaft. Hvis du til sidst kan se nogle mælkehvide områder som illustreret herunder, så rører du FORSIGTIGT med en ske, så citronsaften fordeles til der hvor der er hvidt - men rør så lidt som mulligt. Vi vil gerne have at vallen bliver klar/gennemsigtig og det blir den når den kommer i kontakt med citronsaften. Lad nu skålen stå HELT uberørt og med låg på i 20 minutter.skille sojamælk
  2. TILSÆT SMAG (5 minutter): Bland de tørre ingredienser (3 tsk salt, gærflager, sennepspulver og eventuelt krydderurter) i en lille skål. Nulr den med hænderne så gærflagerne pulveriseres. Gør så klar til at kunne dræne tofuen: Beklæd et dørslag med et rent, tyndt viskestykke, ostelærred eller lignende. Stil det ovenpoå en skål som kan opsamle vallen (fylder 7-8 deciliter). Nu rører du i SLOWMOTION de tørre krydderier ned til den skilte sojamælk. Det behøver ikke blive HELT fordelt, for vi skal forstyrre tofuen så lidt som muligt. Hæld så massen op i sien med klædet. Gør det FORSIGTIGT så du ikke smadrer de gode koaguleringer som lige er blevet lavet - fx sådan her hvor du nænsomt lægger massen ned i viskestykket:

  3. PAK OG PRES FETAEN (5 minutters arbejde og så 1-12 timers pres): Nu pakker du viskestykket stramt sammen om massen én side ad gangen, så du ender med en nogenlunde firkantet pakke på omkring 10x15 cm. Nu skal tofuen presses så vi får en fast feta. Det nemmeste er en tofupresse, men hvis du ikke tilhører den 0,13 ‰ af befolkningen som ejer sådan en så fortvivl ej. Der skal bare PRES på og det kan der komme ved at du lægger noget fladt ovenpå 'pakken' fx et lille skærebrædt. Ovenpå stabler du SERIØST TUNGE ting. Star med lidt pres og øg efter nogle minutter, vent lidt og øg igen. Der må kun komme klar valle ud fra viskestykket. Kommer der noget hvidt ud er presset for tungt. Efter 5-10 minutter er det meste valle løbet fra og du kan nøjes med at have en dyb tallerken under. Jeg plejer at vende 'pakken' ud i hånden og forsigtigt vende den over i min rullepølsepresse. 'Pakken' skal ende med at være lidt over 1 cm høj (målt mellem underlag og det der presses med). Presset skal holdes minimum en time men gerne over natten på køl - evt udenfor hvis det er koldt. Medmindre du har et seriøst stort køleskab, så er der bedre plads på en altan/terasse til at lave en stor presseopstilling med bøger og andet gøgl, så gør eventuelt det, hvis temperaturen er til det. Jo længere tid i pres, jo fastere feta.

  4. TØR FETAEN (2 minutters arbejde + 1-12 timers tørring): Dette punkt er KUN nødvendigt hvis du vil have fetaen mere fast og tør, så smag den evt. først og bedøm konsistensen. HVIS fetaen har stået i pres længe, fx natten over så gå direkte til SKÆR FETAEN herunder). Åben forsigtigt viskestykket, læg et rent, tørt viskestykke over, hold din hånd eller en flad genstand ovenpå viskestykket og vend det hele så klumpen ligger på det tørre viskestykke i din hånd. Pak den forsigtigt ind og lad den ligge på et fladt underlag og tørre lidt, gerne flere timer.
    hjemmelavet ost laktosefri

    Feta-klumpen her er lidt porøs, mest før men også efter den har tørret. Så sørg for at den hele tiden er understøttet af et skærebræt eller lignende så den ikke 'knækker'.



  5. SKÆR FETAEN (3 minutter): Nu kan du åbne viske stykket og skære fetaen i tern. Brug en STOR, laaaang kniv så du bare kan presse den ned gennem massen oppefra og så brug den anden hånds fingre til at blidt holde fetaen nede når du løfter kniven igen, så den ikke følger med op. Sådan får du de pæneste tern.Nogle gange bliver det pænt. Andre gange bliver det grimt. Smagen er den samme og hvis dem du har stået og lavet vegansk feta brokker sig over æstetikken - så er det UD!

  6. SMAG PÅ DEN dem mens de ligger på skærebrættet. Mangler der salt kan du drysse list ekstra FINT salt ud over dem inden du kommer dem i en beholder eller pakket i viskestykke. Brug evt en metal-paletkniven til at flytte skånsomt rundt på fetaen. Ternene bliver endnu mere faste hvis de igen bliver pakket i viskestykke/køkkenrulle og kan ligge og tørre nogle timer på køl. Men hvis klumpen allerede har tørret, kan de bruges med det samme. De bliver aldrig lige så faste som anden feta, så håndtér dem varsomt og drys dem fx i salaten til sidst fremfor at blande dem rundt i sammen med de øvrige ingredienser.

Nyd fetaen (det kan du bruge resten af dit liv på): Så er det ellers igang med den græske salat, de græske frikadeller, pirogger med spinat og feta og hvad du ellers har gået og drømt om siden du indså at køer ikke laver mælk for sjov. De holder 3-5 dage på køl (fetaen, ikke køerne), jo bedre køkkenhygiejne jo længere holdbarhed. Opbevares de i en glaskrukke kan du folde et stykke køkkenrulle og lægge øverst så det kan suge fugt ud. Skift det gerne hver dag. Vil du have en mere kridhvid feta som på blogindlæggets øverste billede, så nøjes med 2 spsk gærflager.

Vegansk fetaost opskrift?UnderskriftNinaKvadratLyBvegansk græsk salat med feta

vegansk 3 retters menu glutenfri

Instant Soja Fraiche – vegansk creme fraiche

$
0
0
Soja fraiche

Denne veganske creme fraiche kan bruges som alternativ til almindelig creme fraiche i til dip, smøreost, froosting, ovenpå Chili sin Carne og hvor du nu ellers går og savner creme fraiche eller skyr eller lignende. Du vælger selv hvor fast den skal være. Den mest udbredte metode til at lave en vegansk erstatning for creme fraiche, er at købe soyayoghurt og stille det til at dræne i et kaffefilter natten over. Hvis du er blandt de mange som er tilfredse med den metode, og den opfylder alle dine behov for mælkefri creme fraiche, så behøver du ikke læse videre. Stop, luk siden ned og glem indlægget her. Tak for kigget, god dag :)

Hvis du leder efter en mere autentisk smag, færre tilsætningssstoffer og noget du selv kan lave helt fra bunden, så kig med her. Efter Alpro har ændret deres opskrift og puttet en masse sukker i deres ‘neutrale’ yoghurt er den ikke længere oplagt at bruge i det salte køkken til f.eks vegansk tzatziki, dip, som creme fraiche mm. Jeg har prøvet at dræne sojayoghurt og må indrømme at jeg synes det smager ret mærkeligt og kunstigt. Da jeg arbejdede på min smøropskrift, fandt jeg så på at lave creme fraiche fra soyamælk.

Både i min smøropskrift og smøreost-opskrift skiller jeg nemlig noget soyamælk ved hjælp af en syre (citron eller eddike) og dræner væsken fra. Så får man en yoghurt-lignende masse som ser tyk og cremet ud. Den har ikke den karakteristiske syrnede smag fra surmælksprodukter, men det kan man nogenlunde erstatte.

vegansk tzatziki fast mælkefri

Nu kan du lave en lækker fast mælkefri tzatziki uden at skulle vente i 12 timer på sojayoghurt, der dræner. Jeg lægger snarest en opskrift op og viser et hurtigt trick til at undgå at den bliver flydende…

Selvom Soja Fraiche smager lækkert, fed og cremet, så er den relativt fedtfattig. For at få en idé om fedtindholdet kommerciel, soyabaseret creme fraiche som f.eks. fra Tofutti hvor der er tilsat en masse fedt googlede jeg næringsindholdet. Hold lige fast: Omkring 30 gram fedt pr. 100 gram, hvilket svarer til en fedtenergienprocent på ca 90%. I almindelig creme fraiche 18% er fedtenergiprocenten også op mod 90% (se selv her) og det er jo i høj grad med til at give den karakteristiske lækre smag. Min opskrift her nærmer sig mere Creme Fraiche 9% hvor fedtenergiprocenten er 74%. Du kan tilsætte fedt i form af kokosolie til opskriften her, men jeg synes slet ikke det er nødvendigt. Du kan selv justere fedtindholdet lidt op eller ned alt efter hvor meget du går op i hhv. smag og sundhed – vi bruger altid vores uden tilsat fedt.

hjemmelavet vegansk creme fraicheDu kan komme endnu tættere på den velkendte syrnede smag ved at syrne din soja fraiche – det skal jeg nok lave et indlæg om indenfor nær fremtid. Det er en lidt længere proces, men ikke særligt besværlig, blot man ved hvad man skal gøre 😉 Jeg ved præcis hvordan du skal gøre så det lykkes for dig og det skal jeg nok skrive om snart. Indtil da får du den korte udgave, som jeg har valgt at kalde instant, fordi det altså er den hurtige måde at gøre det på. Desuden er det et godt sted at starte, så du har totalt styr på lortet indtil jeg viser dig den syrnede udgave aka Soja Fraiche – the Next Level.

5.0 from 1 reviews
Instant Soja Fraiche - vegansk creme fraiche
 
Processen i korte træk: Arbejdstid 13 min - og ventetid 30 minutter fordelt således 1) Skil sojamælken (arbejd 5 minutter - vent 1o minutter) 2) Lad den dryppe af (arbejd 5 minutter - vent 20 minutter) 3) Blend 3 minutter
Af:
Giver: 450 ml
Det skal du bruge
  • 1 L neutral soyamælk, ryst den (kan ikke erstattes med anden plantemælk)
  • 3/4 dl friskpresset citronsaft
  • 2 spsk vand
  • 1/4 tsk fint salt
  • 1/2 tsk rørsukker eller agavesirup eller nogle dråber stevia
  • Smag evt. til med 1 ml rigtig mælkesyre (er vegansk)
  • Desuden: Et stykke tyndt stof, viskestykke, ostelærred eller lignende på minimum 25x25 cm.

 

SÅDAN GØR DU
Soyamælken skal være LIDT varm så skiller den nemmere og har en perfekt temperatur til syrningen. Så lun den LIDT i en gryde til du med bagsiden af hånden vurderer den til at være nogenlunde samme temperatur som dig (37 grader hvis du har et termometer). Bland vand, salt og citronsaft sammen  i en skål og hæld så mælken ned i, idet du fordeler den mest muligt ved at hælde den ned forskellige steder – i stedet for at røre i mælken! Rør forsigtig rundt et par gange for at fordele citronsaften så der ikke er nogle hvide områder men kun klar valle som illustreret herunder. Lad det stå uberørt i 10 minutter.
sådan ser skilt sojamælk udHæld den skilte soyamælk op i et viskestykke (eller stofble, mouselin el. lign.) lagt ovenpå en si eller en skål:

hjemmelavet vegansk creme fraiche af sojamælkJeg har fundet en lidt nemmere måde at dryppe den skilte sojamælk af på. I starten lagde jeg den altid i pres, men man kan faktisk bare hænge den op som herunder. Lad den hænge i omkring 20 minutter, eller til omkring 6,5 dl valle er dryppet fra. Det giver en perfekt konsistens som ‘creme fraiche’. Vi du have den tykkere skal der dryppes mere fra og omvendt.

vegansk creme fraiche skyrVil du have en meget fast Soja Fraiche f.eks. til kagefrosting eller tzatziki så læg noget vægt ovenpå i de 20 minutter der afdryppes som herunder. Eller pres forsigtigt på klumpen så der ryger mere valle ud til sidst. Kommer der noget hvidt ud af viskestykket presser du for hårdt.

Hjemmelavet vegansk creme fraiche

Den afdryppede valle kan bruges til brødbagning hvor det tilføjer nogle lækre smagsnuancer samt ‘fugtighed’.

Når de 20 minutter er gået pakker du den semi-faste og grynede masse ud. Herunder en Soja Fraiche der har stået i pres i 20 minutter og bliver meget fast:

opskrift hjemmelavet creme fraiche

Det er vildt grynet og ligner noget der er løgn når du pakker det ud af viskestykket, men stol på processen. Det skal nok blive godt!

Kom sukkeret i. Nu skal den blendes sammen i flere minutter i foodprocessor eller med stavblender. Bliv ved indtil det er HELT blankt og fint. Justér eventuelt smagen med lidt mere salt og citron eller hvis det skal være rigtig godt, så brug rigtig mælkesyre (vegansk). Lad den køle ned i køleskab.

opskrift vegansk creme fraiche

Efter 2-4 minutter i fodprocessor eller med en stavblender bliver det ligeså glat som almindelig Creme Fraiche.

Soja Fraiche kan finde på at blive lidt grynet igen efter et døgns tid på køl. Så skal den bare lige atter mærke kærligheden fra en stavblender eller fra en heftig gang omrøring med ske, så bliver den fin igen.

Vil du have en endnu federe soja fraiche?

I servicemindet-hedens navn har jeg beregnet nogenlunde hvor meget fedt det kræve at få den op på hhv. 9 og 18%. Du tilføjer den flydende  kokosolie (lun det blidt hvis det er fast) ved at hælde det i en tynd stråle mens du pisker/stavblender det hele. Spis nu ikke det hele på en gang! Soja Fraiche 9% – tilføj 10 gr flydende kokosolie. Soja Fraiche 18% – tilføj 25 gr flydende kokosolie

Tips

– Laver du en Soja Fraiche 18% får den en meget fast konsistens, på grænsen ml. ‘tykflydende’ og skærefast ved køleskabstemperatur. Ved stuetemperatur bliver den dog lidt mere flydende. Så vil du have den endnu federe, må du nok ud og finde en koldpresset lys olie, som hverken giver en sjov smag eller endnu mere fasthed til creme fraichen.

Mælkesyre: Er som regel vegansk og den her mælkesyre jeg linker til, har jeg fået attest fra producenten om at er vegansk, se attesten her. Den giver en syrlighed som  minder meget om den i ægte syrnede produkter. Jeg påtænker at skrive et indlæg her på bloggen om mælkesyre, da det er ganske interessant og rummer en masse muligheder som jeg har fået øjnene op for under alt mit arbejde med kategorien ‘Mælkefri Mejeri‘ her på bloggen. Mælkesyre er relevant for mange af opskrifterne, men jeg har ikke gennemarbejdet mængdeforholdene endnu, men regner med at implementere mælkesyren i de forskellige opskrifter efterhånden som jeg får det gjort.

Sukker: Når jeg bruger sukker/sirup/stevia her i opskriften, er det fordi komælks-creme-fraiche indeholder laktose og derfor har lidt sødme i sig. Du kan selvfølgelig unlade at bruge det.

image

Hvad med en klat Soja Fraiche på din Chili zen Carne?

 

opskrift vegansk creme fraiche

Ovenpå Sunes æblekage sammen med kokosflødeskum – det er soja fraichen til højre

UnderskriftNinaG

 

Hjemmelavet vegansk smør på 3 minutter

$
0
0
Vegansk smør opskrift

Savner du økologisk, vegansk, mælkefri smør uden palmeolie og lavet på koldpressede olier? Det kan du altså få nu :)

NB: Jeg har lavet en anden opskrift, som jeg er endnu mere tilfreds med, som er sojafri og super hurtig at lave af det magiske aquafaba – opskrift her.

Teknisk set er det jo margarine – eller plantemargarine – men i mine øjne er de fleste kommercielle veganske plantemargarine ikke særligt lødige og derfor foretrækker jeg at kalde det vegansk smør, det er lige som om det bare klinger mere af kvalitet i mine ører.

Det var åbenbart ikke hurtigt nok da jeg kom med min forrige opskrift på vegansk smør – med den tager det 15 minutter. Jeg har nu optimeret processen så det tager omtrent 3 minutters arbejde i alt – så nu vil jeg ikke høre nogle undskyldninger for ikke at lave det! Hvis du har levet vegansk i noget tid kender du sikkert alt til tricket med at lave en fed vegansk mayonnaise af sojamælk, olie og citron. Når først du har fundet ingredienserne frem, tager selve processen kun omkring 10 sekunder. Hvorfor ingen har tænkt på at bruge mættede fedtstoffer – som jo bliver faste når de køles ned – og så lave smør på samme måde skal jeg ikke kunne sige. Nu har jeg i hvert fald gjort det og om lidt kan du gøre det samme :) Det smager rigtig godt og det smelter på tungen på en virkelig laber måde.
Hjemmelavet vegansk smørHvis du ikke bryder dig om smagen af koldpresset kokosolie så brug en raffineret kokosolie. Den fås også økologisk.

DET SKAL DU BRUGE – til 150 mL/135 gram vegansk smør/margarine

hvor meget fylder en teske spiseske måleske

 

 

 

  • 75 gr (=84 mL) kokosolie – varmet lidt så det lige er flydende
  • 15 gr. (=16mL) koldpresset rapsolie
  • 1/2 dl (=50 mL) sojamælk – ryst den inden du måler 1/2 dl af. Varm den en lille lille smule så det ikke er køleskasbskoldt (kan ikke umiddelbart erstattes af andet mælk)
  • En lille 1/4 tsk salt (evt mere ved tilsmagning)
  • 1/2 tsk friskpresset citronsaft

SÅDAN GØR DU

Mælk og olier skal være nogenlunde samme temperatur inden du går igang (omkring stuetemperatur). Bland olier med salt og citronsaft i en skål. Kom mælken i en kop eller aflang kande som passer til din stavblender (alternativt kan du bruge piskeris). Pisk/blend i få sekunder mælken alene og fortsæt med at piske/blende, mens du hælder olien ned til mælken. Du behøver ikke at være ultra forsigtig (som når man laver almindelig mayonaise), men unlad at hælde det hele i på en gang. I løbet af 15 sekunder skulle olien gerne være inkorporeret og massen se nogenlunde sådan her ud

vegansk smør hjemmelavet

Det ligner nu en tyk, fed mayonaise

Skrab smøret ud og hæld det i en passende form. Kom smøret i køleskabet, eller hvis det skal gå hurtigere en tur i fryseren. Smøret smager PRÆCIS som det ser ud på billederne: Helt fløjlsblødt og så smelter det på tungen, mmm…

vegansk margarine

hjemmelavet planetemargarine vegansk

Hjemmelavet vegansk smør på risengrød…Og sådan smelter den på risengrød, jeg synes selv at det var super lækkert :)

Nina fra PlantePusherne

Tips

Hjemmelavet plantemargarine

Tegn nogenlunde bøttens form over på et bagepapir. Klip lidt indenfor stregen…

vegansk plantemargarine hjemmelavet

…og læg det ovenpå smøret mens det endnu er blødt for at forhindre iltning/harskning.

– Rapsolien giver en fin gul farve til margarinen. Desuden indeholder det nogle smagsnuancer som bidrager til den gode ’smør’-smag. Rapsolien gør desuden smøret blødere end hvis det havde været 100% kokosolie. Vi køber vores økologiske koldpressede rapsolie i Netto.

– Jeg har endnu ikke testet hvordan det opfører sig efter en tur i fryseren.

– Jeg foretrækker at bruge koldpressede olier. Den koldpressede kokosolie dufter ret meget af kokos, så hvis det er noget du ikke kan leve med, kan du i stedet købe raffineret kokosolie som er ‘uden smag’. Se flere forskellige kokosolier her. Bemærk at de raffinerede kokosolier er mere faste både ved stuetemperatur og på køl end de koldpressede.

– Holdbarhed. Umiddelbart vil jeg skyde på omkring 3 dage, så frys evt. flere små portioner ned og tag op undervejs. Som med alt andet i køkkenet – især de ting der ikke ‘koges igennem’ undervejs – så afhænger holdbarheden af hvor steril man gider at være i køkkenet. Skolder du din stavblender, skål og andet som ingredienserne kommer i kontakt med inden du går igang og bruger en helt nyåbnet mælk, så holder det færdige produkt længere, fordi der ikke kommer så mange ‘hverdagsbakterier’ ned i.

– Kommercielle veganske plantemargariner indeholder ofte palmeolie som er noget mange veganere prøver at undgå af etiske årsager. Nu kan du på få øjeblikke lave dit helt eget smør (eller margarine!) uden palmeolie og lige så koldpresset og økologisk som du vil have det.

Vegansk kondenseret mælk

$
0
0
Kvegansk kondenseret mælk

Du kan lave kondenseret sojamælk (eller mandelmælk, rismælk, kokosmælk eller…) præcis ligesom man laver kondenseret komælk. Processen indebærer at du inddamper plantemælk sammen med en form for sukker så du får en tyk, sød karamel-agtig masse også kaldet kondenseret mælk . (Vegansk) kondenseret mælk kendes især fra Dulce de Leche, men bruge også i desserter, konfekt mm. Det kunne f.eks. erstatte noget af kokosmælken og/eller agavesirupen i min hjemmelavede bounty. Du kan i princippet bruge alle slags plantemælk. Dog giver det høje proteinindhold i sojamælk en særligt ‘ægte’ fyldig, ‘flødet’ smag, så det er den mælk jeg har brugt og vil anbefale. De opskrifter jeg fandt synes jeg ikke var særligt beskrivende i forhold til selve fremstillingen og det gav lidt problemer. Derfor har jeg været mere præcis i forklaringen af hvordan jeg i hvert fald har fået det til at fungere.

kondenseret sojamælkJeg har valgt den mestode jeg synes er nemmest, nemlig at lade mælken passe sig selv OG reducere risikoen for at noget går galt undervejs: Langsom indkogning uden konstant opsyn og intervention.

 DET SKAL DU BRUGE – til ≈1,5 dl kondenseret vegansk mælk (den færdige mængde afhænger af hvor tyk du vil have den)

  • 4 dl plantemælk (helst soja)
  • 1 dl rørsukker (kan erstattes af kokossukker, muscovado eller lignende)
  • 1-2 knsp salt
  • Evt. kornene (og stangen) fra en halv vannillestang

SÅDAN GØR DU

Jeg brugte sojamælk og kogetiderne angivet her er beregnet udfra det. Kogetiden og tykkelsen af den færdige kondenserede mælk vil nok variere afhængigt af hvilken type plantemælk man bruger og hvilken temperatur du lige rammer.

Kom undtagen vanille i en lille gryde. Nu skal du bruge lidt tid på først at få det varmet op til kogepunktet under blid men gentagen omrøring. Så snart der begynder at være antydninger af krusninger i mælkens overflade skruer du ned og finder en indstilling på din kogeplade så den kan stå lige under simrepunktet og dampe af i et par timer. Det tog mig omkring 10 minutter at få det varmt og dernæst dampende men uden at det simrede. Hold øje og rør en gang i mellem her i starten indtil du er sikker på at have fundet den rigtige indstilling på dit komfur (hos mig passer det med at jeg skruer ned på 2 ud af 9 efter det har været varmet op). Lad det nu stå uden låg og dampe lige så roligt af. Vanilien kommer du i de ssidste 10-30 minuter.

Det er fristende liiiige at skrue lidt mere op, men problemet er, at så snart overfladen begynder at boble, så dannes der langsom et lag skind og det kan hurtigt blive noget rod. Så hav tålmodighed og vid, at så længe der kommer damp fra gryden, så er du på rette vej.

Hav et varmebestandigt decilitermål stående ved siden af gryden. Efter 1,5 time kan du hælde mælken op tjekke hvor meget det er reduceret til. Lad dig ikke narre af at konsistensen stadig er meget flydende. Det skyldes at den er så varm. Den ’sætter sig’ og bliver mere fast når den har kølet ordentligt ned.

Følgende er en rettesnor for hvordan det endelige resultat kommer til at se ud. Bemærk, at det kan variere meget:

indkogt kondenseret sojamælk

Er der 2-2,2 dl får du en kondenseret mælk med konsistens som sojafløde.

kondenseret vegansk mælk

Når der er omkring 1,8 dl tilbage bliver den endnu mere tykflydende…

kondenseret indkogt plantemælk

Koger du den ind til under 1,6 dl får du en meget fast kondenseret mælk, som er meget tyk ved køleskabstemperatur.

 

Du kan give den et opkog til sidst i et par minutter mens du hele tiden rører rundt. Dels så det ikke brænder på og dels så der ikke dannes skind på overfladen. Lad dog være med at røre for hidsigt, da der bliver dannet en masse skum som man ikke lige så let slipper af med. Du kan fortsætte og koge den endnu mere ind, men her de sidste 20-30 minutter skal du holde godt øje med den. Den kan godt blive helt skærefast hvis det er det du ønsker.

kondenseret vegansk mælk

Tips

Holdbarhed: Jeg vil gætte på at den kondenserede mælk har en ret lang holdbarhed på op til flere uger. Dels fordi en masse vand er kogt væk og fordi det er pasteuriseret og fordi der er en masse sukker i. Alle er faktorer, der forlænger holdbarheden betragteligt. Jeg så en kommentar på en blog at én skrev hun havde den stående flere måneder.Bare sørg for at bruge en ren ske hver gang du tager af den.

– En hurtigere, men langt mere opmærksomhedskrævende metode, er at skrue mere op for varmen og så stå og røre konstant for at undgå at der dannes skind og det brænder på. Det vil nok tage en lille time.

– Dannes der skind på overfladen, så unlad at fjerne det. Rør det i stedet ind i mælken igen, så skulle det merget gerne opløses. Fjerner du skindet hver gang det opstår er der til sidst ikke mere kondenseret mælk tilbage.

– Den eneste forholdregel jer er stødt på er i forhold til valg af plantemælk er, at havremælk ikke fungerer så godt, men hvorfor ved jeg ikke…

Nina fra PlantePusherne

 

Smeltet ÅHst – vegansk ost til pizza, lasagne mm.

$
0
0
vegansk ost

Det her er en super alsidig og virkelig overbevisende udgave af en vegansk smeltet ‘ost’ som kan bruges til et hav af ting i det mælkefrie køkken.

Inspirationen til den her ‘ost’ kommer fra den udgave, der kaldes Nachos Cheese og primært bruges til at hælde over et bjerg af – you guessed it – Nachos! Opskriften har et par år på bagen men dukker op og bliver hypet med jævne mellemrum – og med god grund. Jeg har ikke prøvet originalopskriften endnu, mest fordi jeg ikke er nachos-typen. Men så var der en kvinde, der postede en variation af ‘osten’ inde på den internationale og helt vildt fantastiske facebookgruppe What F.A.T. vegans eat (F.A.T. står for Fantastic Amazing Terrific). Hun brugte uanstændige mængder olie og havde udeladt gulerødderne (original post her). Det giver en rigtig fin og naturtro ‘ostet’ farve og jeg er sikker på at det også gør noget ved smagsindtrykket. Jeg testede så en version uden olie, smagte til efter mine egne præferencer og det var kærlighed ved første slik! Da jeg altså lige var kommet mig over chocket…

vegansk pizzaost

For det lyder umiddelbart som en dårlig idé for en madblogger at skrive “jeg var ved at spytte det ud første gang jeg smagte min opskrift!”. Men hvis du er veganer så vil du kunne følge mig. Det smager nemlig VIRKELIG ‘ostet’ så alle mine celler gik et kort sekund i alarmberedskab da jeg tog den første smagsprøve. Fyffer pyffer, der var dømt smeltet vegansk OST for alle pengene og jeg var solgt. Jeg SMS’ede tilmed Mathias med det samme, så han kunne komme hjem og smage den. Og så blev den i øvrigt brugt til vores pizzaaften med stor succes.

smeltet vegansk ost

Her er det nogle broccolihoveder, der helt uforvarende er blevet overdænget med smeltet ÅHst inden en tur i ovnen…

Forleden lavede vi den så til en lasagne med kødFRIsovs – hold nu k… det var godt! Smeltet ÅHst opfører sig eksemplarisk når den bages i ovnen: Den får en tynd skorpe som bliver fint brun og holder på fugten nednunder, så ÅHsten indeni stadig er helt snasket at sætte tænderne i.

Episk vegansk lasagne

Fortæl mere, Nina! Hvorfor er ‘kartoffelost’ så fantastisk?!?

 

  • Den smager af smeltet ost!
  • Den kan bruges på lasagne, Mac’n cheez, pizza, burgere, i sandwiches, quesadillas, fajitas, tortillas og alle mulige andre steder hvor der skal bruges smeltet ost
  • Den består først og fremmest af KARTOFFEL! (Så du kan grine hele vejen til badevægten – mwuahahaha!)
  • Den har en super god konsistens. Altså ikke ligesom komælksost, men bare lidt tyk og klistret i det på den gode måde og SLET ikke ‘melet’ eller gummiagtig som nogle veganske ostesovse godt kan blive
  • Den er glutenfri
  • Den er sojafri
  • Den er billig at lave
  • Den er hurtig at lave
  • Der kræves ingen specialingredienser (udover lidt veganske standardvarer)ost vegansk smeltet

Kan man undvære gærflager i den smeltede ost?

Alsår… i princippet kan du godt, men så ryger det meste af osteoplevelsen altså. Du kan sagtens få en lækker cremet kartoffelsovs ud af det, og har du lyst kan du jo se hvordan den fungerer for dig. Men gærflager er meget brugt i det veganske og dermed mælkefri køkken. Så det er en god ting at have i køkkenet og et must hvis du vil opleve ‘oste-chocket’.

Hvor køber jeg gærflager?

Jeg bruger disse gærflager som også fås økologiske. Jeg vil deriomod ikke anbefale disse da jeg synes at de har en mærkelig overgæret, nærmest alkoholiseret smag.

Kan jeg bruge kolde, kogte kartofler?

Tjah, jo, bum bum. Altså det kan man jo godt, problemet er bare at kartofler ændrer konsistens og bliver helt utroligt klistrede køler ned fordi der er sp meget stivelse i. Det betyder at der skal meget mere væske til for at få blenderen til at køre rundt. Sikringen på min VitaMix slog fra 3 gange da jeg prøvede det og jeg endte med at tilsætte 3-4 gange så meget vand. Det betyder jo så dels at man bliver nødt til at skrue tilsvarende op for krydderierne for at få samme lækre smag og dels at konsistensen i den færdige ostesovs bliver anderledes. Så hvis du kan, så brug kartoflerne mens de er lune.

 

  • hvor meget fylder en teske spiseske måleske
5.0 from 3 reviews
Smeltet ÅHst - vegansk ost
 
Forberedelse
TIlberedning
Tid ialt
 
Vegansk ost i smeltet form - nok til omtrent 2 store pizzaer. Eller 1 hvis det skal være rigtig snasket! Den er også super til vegansk lasagne. Justér væskemængden efter hvor tyk 'ost' du vil have og om den skal kunne fordeles nemt over et lasagnelag f.eks.
Af:
Giver: 3,5 dl
Det skal du bruge
  • 350 gr kartofler
  • 1/2 dl gærflager eller smag til med mere
  • 1/3 tsk sennepspulver*
  • 1 tsk god grøntsagsbouillon eller ¾ tsk salt
  • 1 tsk løgpulver
  • 1/3 fed hvidløg presset eller ¼ tsk hvidløgspulver
  • 4 tsk (20 ml) æblecidereddike*
  • 1/2-1 dl af kogevandet fra kartoflerne kan delvist erstattes af plantemælk, f.eks. mandelmælk.
  • 2 tsk (10 ml) lys tahin* eller 30 ml olie, se Tips vedr. fedtindholdet
  • Har du røget paprika, så kom et lille nip i
Sådan gør du
  1. Skræl kartoflerne og skær dem i store tern. Overhæld med vand så det lige knapt dækker. Undlad salt og kog dem til de er møre. SMID IKKE KOGEVANDET UD.
  2. Kom de møre kartofler samt ½ dl (eller mere) af kogevandet og resten af ingredienserne i en blender eller lille foodprocessor. Blend kun til det lige er blevet helt cremet (kartoffel kan godt få en sjov smag/konsistens hvis det blendes længe).
  3. Bum! Smag eventuelt til med lidt salt, flere gærflager og rør den op med lidt plantemælk eller mere kogevand for at få den konsistens du (eller din blender) ønsker. Brug den som den er eller bag den på din mad.
Tips
- Oliefri: Smeltet ÅHst smager helt klart mest ostet når man kommer en masse olie i, omkring 2-4 spsk til opskriften her. Jeg har brugt den smagsneutrale kokosolie men en mild olivenolie kan sikkert også bruges. Hvis du - ligesom jeg - foretrækker at skippe olien, så kom i stedet 30 ml mandelmælk, 30 ml kokosmælk i. Eller undlad helt enkelt at komme erstatning for olien i. Selv har jeg tænkt mig at prøve at blende en håndfuld iblødlagte cashewnødder eller solsikkekerner for ekstra fylde, det burde give en cremet konsistens, især hvis det køres i en high speed blender.
- Sennepspulver gør smagen 'stærk' og 'lagret' så skru op eller ned afh. af dine præferencer. Kan eventuelt erstattes af en lille klat stærkt sennep.
- Æblecidereddike kan erstattes af friskpreset citronsaft. Alternativt brug almindelig lagereddike.

ÅHsten kan holde sig 3-5 dage, måske mere, på køl. Den bliver mere fast jo koldere den bliver, så lun den eventuelt i en gryde inden brug, så den bliver mere flydende og medgørlig.

Find opskriften på vores fantastiske kødFRIsovs, kombinér den med smeltet ÅHst og smæk verdens lækreste veganske lasagne sammen.
vegansk smelteost

Der findes allerede flere danske versioner af den ‘originale’ ostesauce som du kan prøve hvis du har lyst her og her og i en lidt nachoskrydret udagve her. God fordøjelse med din veganske smelteost!

Nina fra PlantePusherne

Kunsten at syrne plantemælk – inkl. FAQ og fejlsøgning

$
0
0
syrne plantemælk

Jeg har længe eksperimenteret og researchet emnet hjemmesyrnet sojayoghurt. Jeg ville gerne finde ud af hvordan det kunne laves uden brug af termometer eller andet ’specialudstyr’ og på en måde så man var sikker på succes – næsten hver gang.

Den korte version lyder: 1) Lun plantemælken 2) Tilsæt mælkesyrebakterier 3) Lad være med at gøre en masse ting 4) Vent. Der er dog mange ting man kan komme til at gøre galt undervejs og jeg er kommet frem til følgende:

Der er 3 ting der er særligt afgørende for et vellykket resultat når man syrner noget: RO, RENLIGHED & REGELMÆSSIGHED. Måske har du haft succes uden at kende til dem, men så har du sikkert været heldig og så fortsætter du bare med at gøre som du plejer 😉 Hvis du vil være sikker på succes og f.eks. få en tyk, blank, ikke-grynet, men dejligt syrlig sojayoghurt næste gang du laver den, så læs punkterne her:

RO Når plantemælken er stillet til syrning, skal du ikke rykke rundt på den og under ingen omstændigheder røre rundt undervejs. Hav tålmodighed og vent både de 12-24 timer (eller hvor meget opskriften angiver) PLUS de timers ‘eftersyrning’ i køleskabet som er angivet i opskriften. Det er nemlig sådan at efter selve den lune syrningstid, så skal den ‘eftersyrne’ for at blive god og få den rigtige konsistens – uden at være grynet eller andet. Så når den varme syrningstid er forbi, flytter du den forsigtigt fra varmen og ind i køleskabet uden at åbne/ryste/røre rundt/smage.

sojayoghurt opskrift

RENLIGHED Sørg for at være renlig med alle dine redskaber undervej, så undgår du at uønskede bakterier tager bolig i det du syrner. Vi vil gerne kontrollere præcis hvilke bakterier der trives (hint: Mælkesyrebakterier) når det nu skal stå ved så varm en temperatur hvor rigtig mange andre bakterier også godt kan lide at formere sig. Det gør vi bl.a. ved at slå alle de andre bakterier ihjel. Vask hænder og skold de bøtter og skeer mm. du bruger ved at overhælde dem med kogende vand inden de kommer i kontakt med mælken. Undlad at starte syrning mens du har børnefødselsdag, bager surdejsbrød, passer hængebuesvin el. lign. Det kan være en god idé at folde et rent viskestykke ud på bordet og kalde det ’steril zone’. Her kan du stille tingene når de er skoldede, så kommer du ikke så nemt til at grisse ting til. Stil f.eks. et dørslag ned i køkkenvasken og hæld kogende vand over alle de redskaber du skal bruge. Normalt vil man i øvrigt også pasteurisere komodermælk inden man syrner den ved at give den et lille opkog. Men det skyldes at modermælk fra køer indeholder betændelsesceller primært fra yverbetændelse (kilder: Landbrugsinfo, Videnscentret for Landbrug), hvilket behændigt nok ikke forekommer i plantemælk. Så hvis du tager hul på en ny plantemælk til syrning vil det ikke være nødvendigt at koge den op først.

PS. Et lille tip er at lige når du har skoldet dine glas, så kom dem (tomme, med låg) ned hvor de om lidt skal stå og syrne, for så varmer de stedet en smule op. Lad dem stå til mælken er lunet og er klar til at blive hældt i glassene. Tøm glassene for vandrester inden mælken hældes i.

sterilisér køkkenredskaber

REGELMÆSSIGHED Når du syrner noget, gælder det om at holde en nogenlunde ensartet temperatur hele tiden. Dels for at ramme det interval hvor bakterierne bedst trives og så fordi større udsving i temperaturen kan give en mærkelig konsistens til det færdige produkt. Det begynder ved opvarmning af mælken: Hvis du ikke har et termometer, så brug dig selv. Du er cirka 37 grader og mælkesyrebakterierne trives i et liiidt varmere miljø. Så mærk efter med bagsiden af hånden (fingrene kan tit være lidt koldere og derfor misvisende) og hvis temperaturen på mælken føles neutral er den omkring 37C. Den skal altså føles LIDT lunere så har du en perfekt temperatur til at syrne i, nemlig omkring 42-45C. Hvis temperaturen giver dig lyst til at tage et dejligt lunt karbad i det er den perfekt. Hvis det er en varm sommer kan du nu nøjes med at pakke beholderen ind i et enkelt tæppe, men det meste af året vil det være en god idé at lave en form for inkubator som der ses eksempler på herunder. Mælken/yoghurten skal stadig føles en lille smule lun når du pakker den ud efter endt syrning (og stiller den til eftersyrning på køl) så har indpakningen været god nok. Jo længere tids syrning og jo koldere omgivelserne er, jo mere isolering er der brug for. På en kold dag kan du evt. lægge isoleringsmaterialet (tæpper/dyner etc.) på en radiator inden ‘pakningen’, så de tilfører lidt varme.

hjemmelavet yoghurt

1) Det kan være en moderne ‘høkasse’ som jeg bruger herhjemme i form af en køkkenskuffe der er godt isoleret med flamingo suppleret op med tæpper så der er så lidt luft som muligt tilbage.

2) Eller hvis en radiator/køleskabsudsugning/gulvvarme eller andet som alligevel er tændt afgiver lidt varme, kan du pakke mælken let ind og placere den i nærheden. Pas på hvis der er køligt træk tæt på.

3) En stor og nogenlunde stabil papkasse/skraldespand/kurv eller helt optimalt, en køletaske, der stoppes helt til med puder/tæpper og lignene rundt om beholderen med mælk inde i midten. Afslut eventuelt med at pakke hele molevitten ind i en dyne og/eller stil den på et semi-lunt sted.

4) Eller en ovn, der lunes let på laveste temperatur og så slukkes MEN hvor lampen får lov at lyse og skulle gerne generere tilpas varme til at holde de ca 40C. Luk ovnen (overvej om beholderen også lige skal pakkes ind i et enkelt lag ikke-brandfarligt et-eller-andet)


FAQ OM SYRNING AF PLANTEMÆLK

Hvilken konsistens kan jeg forvente af min hjemmelavede sojayoghurt?

Som du måske har bemærket er det meste købe-planteyoghurt tilsat fortykningsmiddel. Det er nemlig svært at opnå den tykke konsistens alene ved syrning. Der er dog nogle ting du kan gøre: Først og fremmest, brug sojamælk fremfor andre plantemælk. Sojamælkens kemiske sammensætning gør, at den tykner på næsten samme måde som komodermælk. Bruger du andre plantemælk, må du bruge agar, HUSK, guargummi eller andet for at få tykkelsen med. Følgende komponenter kan være med til at øge tykkelsen: Længere syrningstid både den varme og eftersyrningen på køl, tilstrækkeligt med (levende) mælkesyrebakterier og tilsætning af sukker.

Hvilke beholdere skal jeg bruge til at syrne i?

Glas er klart nemmest at gøre rent da det kan tåle skoldning og der øger chancen for succes og minimerer risikoen for vækst af uønskede bakterier. Derudover vil jeg foreslå dig at bruge flere små bøtter fremfor én stor. Hvis der så alligevel er noget skidt, der har sneget sig ned i noget af mælken, så er det kun den ene beholder der skal kasseres. Brug bøtter der passer til mængden af mælk, så der ikke er en masse tom plads (luft) i bøtterne. Luft holder dårligt på varmen og der er større risiko for bakterier. Desuden kan der opstå lidt bundfald af mælkesyrebakterier og dermed ujævn syrning hvis de skal kravle højt op som i en aflang flaske f.eks.

Mælkesyrekapsler eller sojayoghurt som starterkultur?

KAPSLER: Jeg bruger altid kapsler. Jeg kan godt lide at kunne lave mad fra basisvarer og plantemælk og mælkesyrebakterier er langtidsholdbare varer vi næsten altid har på lager. Jeg har ikke prøvet andre end disse, som både fås i Matas eller online, og de har aldrig svigtet mig. Bruger du kapsler behøver du ikke gå ud og købe sojayoghurt for at lave sojayoghurt (for at bakterierne skal være aktive, skal yoghurten nemlig helst bruges frisk og ikke have stået åben en uge i køleskabet). 4 kapsler rækker til 1/2 liter sojamælk hvis du laver yoghurt. Mælkesyrebakterier sojayoghurtYOGHURT: Bruger du en planteyoghurt som starter skal du først og fremmest sikre sig at den er syrnet med mælkesyrebakterier. Det er den hvis der i ingredienslisten står noget i retning af mælkesyrebakterier/yoghurtkulturer/S. thermophilus/L. bulgaricus. Brug den så frisk som muligt, dvs. kort tid efter køb, så bakterierne stadig er aktive og kan syrne for dig. Laver du f.eks. yoghurt så rør 1/2 dl købt, syrnet planteyoghurt i en 1/2 L plantemælk når den er lunet.

Hvor køber man mælkesyrebakterier?

Matas har dem jeg plejer at bruge. Du kan også finde dem i online helsekostbutikker (f. eks. her, her og her) enten små bøtter med 60 stk (rækker til omkring 15 Liter sojayoghurt). Store bøtter med 180 kapsler og rækker til ca. 45 liter sojayoghurt. Det koster altså 4-5 kr. i mælkesyrebakterier at lave f.eks en liter sojayoghurt. Køber du sojamælk når de er på tilbud til 10 kr koster det altså 15 kr for en liter økologisk hjemmelavet sojayoghurt lavet med kapsler. Prisen i butikkerne er omkring 30 pr liter og de er som regel IKKE økologiske. Bruger du sojayoghurt som starter, koster det i stedet 3 kr oveni pr liter sojamælk du syrner.

Kan jeg syrne andre plantemælk end sojamælk?

Sojamælk er helt klart den type mælk, der er nemmest at syrne og det skyldes så vidt jeg ved især proteinindholdet. Du kan ikke opnå samme tykkelse med andre former for plantemælk, medmindre du tilsætter en form for fortykningsmiddel (agar agar, guargummi, carrageenan etc). Det burde dog være muligt at opnå den rigtige syrlighed. Syrning af andet end sojamælk er et område jeg gerne vil undersøge og jeg lover at lægge opskrifter op hvis de lykkes og ellers opdatere indlægget her med de begrænsninger jeg støder på. Men hvis du er ude efter en konsistens/tykkelse, der minder om komælksyoghurt, så må du have lidt hjælp fra fortykningsmidler hvis du ikke bbruger sojamælk.

Hvor lang tid tager det at syrne?

Det kommer an på hvilket produkt du er ved at lave men 12-24 timers varme og 6-12 timer på køl er det mest normale. Følg opskriften på det du vil lave.

Hvilken temperatur skal mælkesyrebakterierne have?

Igen kommer det an på hvad du vil lave, men til yoghurt skal temperaturen være omkring 42 grader. Kommer du over 50C slår du mælkesyrebakterierne ihjel og så kan de ikke gøre deres arbejde. Kommer temperaturen helt ned omkring 20-25 grader går syrningen langsommere og bliver knap så kraftig.

Kan jeg bruge hjemmelavet sojamælk?

Ja, det bør kunne bruges, jeg har dog ikke prøvet det selv.

Hvordan smager hjemmelavet sojayoghurt?

Sojayoghurt smager lidt af, ja, godt gættet, soja. Komælksyoghurt smager af komælk, men den smag er de fleste mennesker SÅ vant til, at de knapt betragter det som en smag. Syrligheden, og tilsætning af lidt salt gør at sojasmagen træder mere i baggrunden, men bortset fra det, vil jeg opfordre dig til at omfavne den og lære at elske den, så vil du nå langt i dit plantebaserede liv :) Der er dog tre vigtige smagskomponenter, som du kan justere helt selv:

SALT

Det er virkelig vigtigt at tilsætte lidt salt til det du syrner. For smagens skyld. Det fremhæver syrligheden og afrunder smagen virkelig godt. Modermælken fra køer indeholder naturligt natrium og derfor smager dit syrnede sojaprodukt mere ‘rigtigt hvis du tilsætter lidt salt.

SUKKER

Som du sikkert ved er laktose (mælkesukker) en sukkerart. Well, eftersom der ikke naturligt er noget tilsvarende i sojamælken kan det tilsættes for at opnå samme smag. De mælkesyrebakterier, vi vil have til at trives lever af sukker og derfor får du faktisk det bedste resultat ved at fodre dem med lidt sødt. Du får simpelthen en tykkere yoghurt med mere af den rigtige syrlighed (mælkesyre) ud af det. Du kan undvære sukkeret, men det giver en lidt tyndere og mildere yoghurt. Og bemærk at mælkesyrebakterierne jo netop spiser sukkeret og derfor vil omkring 40% af sukkeret være omsat i det færdige produkt (kilde).

SYRLIGHED

Af natur bliver sojamælk ikke helt så syrligt som mælken fra en ko (som bekendt smager stjålne peberkager jo surt…). Syrligheden skyldes at mælkesyrebakterierne producerer mælkesyre og det har de af forskellige årsager nemmere ved i komælk end i plantemælk. Syrligheden tager dog drastisk til hvis du stiller din hjemmelavede sojayoghurt i køleskabet i 1-2 døgn, hvor den ‘arbejder videre’. Men du kan faktisk snyde lidt og købe vaskeægte mælkesyre (den er vegansk, se attest) og tilsætte få dråber af det for at få mere af den ægte syrnede syrlighed. Du kan også tilsætte lidt friskpresset lime eller citronsaft i stedet for mælkesyre. Eller bedre endnu, citronsaft i pulverform som citronsyre, du ved den dér, du bruger til hyldeblomstsaft om sommeren. Den fås også i kæmpebøtter i Matas og fordelen ved pulveret er, at det ikke fortynder yoghurten. Jeg synes personligt at den naturligt opnåede syrlighed ved tilsætning af mælkesyrebakterier er rigeligt.


FEJLSØGNING

Min hjemmelavede sojayoghurt er mærkelig, hvad gik galt?

Den er slet ikke blevet tyk: 1) Enten har den stået for kort tid så mælkesyrebakterierne ikke har haft tid til at gøre deres arbejde. Prøv minimum 24 timer. 2) Det kan også skyldes at mælkesyrebakterierne er tilsat ved for lav eller for høj varme. Mælken skal være lidt over kropstemperatur, så mærk efter med bagsiden af hånden. Føles det lidt varmere end ‘neutralt’ er det perfekt og cirka 42 grader. 3) Hvis isoleringen ikke har været god nok, kan temperaturen være faldet så meget, at syrningen simpelthen er gået i stå undervejs 4) Du kan have stille den for tæt op ad en varmekilde hvilket har slået mælkesyrebakterierne ihjel 5) Hvis mælkesyrebakterierne var for gamle eller har været opbevaret for varmt kan de være blevet inaktive og du må ud og finde nogle nye. 6) Hvis du har brugt havremælk, rismælk eller alt andet end sojamælk bliver den aldrig tyk som yoghurt, medmindre du tilsætter fortykningsmidler (f.eks. agar, HUSK, guargummi eller andet) Den er blevet grynet: 1) Det kan skyldes at den er blevet rystet eller rykket rundt eller at du har rørt i den undervejs. Syrningen kræver ro – OGSÅ under eftersyrningen i køleskabet. Så undlad at røre rundt i den før eftersyrningen også er afsluttet og lad den stå de timer den skal bruge til eftersyrning uden at afbryde fordi du bliver utålmodig 😉 2) Så vidt jeg har observeret kan en grynet konsistens også skyldes for store temperaturudsving. Pak beholderen godt ind lige efter tilsætning af mælkesyrebakterier og sørg for at den er isoleret så den kan holde en nogenlunde ensartet temperatur længe. En grynet konsistens kan afhjælpes ved en kort tur med en stavblender – det gør dog desværre yoghurten mere ’sjasket’. 3) Jeg har faktisk også mistanke om, at tilsætning af for mange mælkesyrebakterier kan give en grynet konsistens, men jeg har endnu ikke lavet opfølgende forsøg, desangående… Den lugter klamt og gæret: Det skyldes sandsynligvis at der er kommet uønskede (gær)bakterier ned i som har formeret sig. Skru op for hygiejnen næste gang og sørg for at der ikke kan komme sjove bakterier ned i sojamælken undervejs i processen. Brug enten en nyåbnet sojamælk eller kog mælken op til den næsten koger hvorefter du køler den ned til kropstemperatur (eller lidt over) før du tilsætter mælkesyrebakterier. Nu er du blevet så klog, at jeg er sikker på, at du vil have succes med at afprøve min opskrift på hjemmelavet sojayoghurt :) Jeg vil løbende lægge opskrifter på syrnede produkter ind på bloggen og i dette indlæg.hjemmelavet sojayoghurt Nina fra PlantePusherne


Hjemmelavet sojayoghurt (uden termometer)

$
0
0
hjemmelavet sojayoghurt

Du behøver ikke bruge mange minutter på at lave hjemmelavet sojayoghurt. At producere en portion sojayoghurt svarer nogenlunde til at være kicker på et amerikansk fodboldhold. Du er på sammenlagt 0,1% af spilletiden og resten af tiden kan du bare sidde og vente og heppe på dine holdkammerater (mælkesyrebakterierne) og have tillid til, at de gør deres bedste.

Det er super nemt når bare du kender faldgruberne og du behøver ikke noget specialudstyr, ikke engang et termometer: Lun sojamælken til håndtemperatur og tilsæt mælkesyrebakterier. Men det kan altså nemt gå galt hvis du ikke lige følger et par grundregler. Og når jeg snakker om at det går ‘galt’ så mener jeg at yoghurten bliver grynet, smager gæret eller ikke bliver tyk. Så hvis du bruger lidt tid på at læse mine tips, vil du til evig tid kunne producere en lækker hjemmelavet sojayoghurt – halvt i søvne og med venstre arm bundet på ryggen.

Det, du skal huske på er: Ro, renlighed og regelmæssighed. (jeg vil anbefale dig at læse mere i Kunsten at syrne plantemælk – inkl. FAQ og fejlsøgning inden du går i gang). Den korte version lyder som følger:

RO: Når syrningen foregår, skal beholderen med mælk være helt i ro, ikke noget med at ryste eller røre. Syrningen slutter først efter først 24 timers mild varme og så ca. 12 timers afsluttende tur i køleskabet.

RENLIGHED: Overhæld dine glas/beholdere, decilitermål og ske mm. med kogende vand inden de kommer i kontakt med sojamælken.Vask hænder.

REGELMÆSSIGHED: Hvis du ikke har en form for termostatstyret inkubator (a la en yoghurt maker), så pak beholderen godt ind efter mælken er lunet, så den kan vedligeholde en nogenlunde konstant temperatur under syrningen. Stil den på et lunt men IKKE meget varmt sted. Se mere her. Når sojayoghurten har syrnet færdigt (inkl. 12 timer på køl), skal den se helt blank ud og være ret fast. Der samler sig lidt valle på toppen og det kan du forsigtigt hælde fra, så det ikke fortynder yoghurten.

Sojayoghurt hjemmelavet

Yoghurten bør ved det her stadie være fast nok til at du kan tippe beholderen uden at yoghurten glider ud (i hvert fald hvis du har lavet det i flere små beholdere). Hvis ikke, så tip den kun lidt og dyp dit rene viskestykke eller køkkenrulle i vallen og sug det op. Smag til som angivet i opskriften, rør grundigt rundt med et piskeris (ikke med blender) og brug den som du ellers bruger sojayoghurt :)

sojayoghurt uden termometer

Hvorfor jeg anbefaler at tilsætte en form for sukker eller agavesuirup (bare en smule) og foreslår at du bruger flere små forme fremfor 1 stor samt en masse tips og tricks til at få succes, kan du ligeledes læse om i mit uddybende indlæg om Kunsten at syrne plantemælk.

Hjemmelavet sojayoghurt - uden termometer
 
Forberedelse
TIlberedning
Tid ialt
 
Af:
Giver: ½ L
Det skal du bruge
  • ½ L sojamælk
  • 2 kapsler mælkesyrebakterier (kan erstattes af ½ dl frisk syrnet planteyoghurt)
  • 1 tsk rørsukker/agavesirup (kan udelades, men giver både bedre smag og tykkelse)
  • Evt. kan du smage til mere syre i form af citronsyre, mælkesyre eller citronsaft.

    REDSKABER
  • Glasbeholder til syrning, lille gryde, decilitermål, en røreske af metal, et lunt sted hvor den kan stå i 24 timer, se mere her.
Sådan gør du
  1. Start med at koge omkring en halv fyldt elkoger med vand, og hæld så kogende vand over dine redskaber efterhånden som du skal bruge dem.
  2. Skold den beholder du vil bruge, tøm den for vand, kom låg på og stil den ned i dit 'syrningssted' så den kan varme det lidt op.
  3. Hæld sojamælken i gryden og lun den langsomt. Bruger du en mælk der har være åbnet i før nu, så skal du starte med at varme mælken op til den begynder at ryge og så lade den køle ned igen før du fortsætter.
  4. 'Mål temperaturen': Når du dypper bagsiden af din (rene!) hånd og mælken føles en lille smule lun (som et karbad man har lyst til at hoppe i), så kan du regne med at den er lidt over 40 grader. Det er perfekt til formålet. (Har du et termometer, så gå efter 42-45 grader).
  5. Kom evt. agave/sukker i.
  6. Åben mælkesyrekapslerne (eller tag yoghurten) og tøm dem ned i mælken, rør rundt med den skoldede ske.
  7. Hæld mælken i den/de skoldede beholdere og pak dem straks ind i de tæpper/kasser eller hvad du nu har forberedt som isolation. Lad den stå helt uberørt i 24 timer - ikke røre/ryste/smage etc.
  8. Efter 24 timer pakker du den forsigtigt ud så den ikke bliver rystet og stiller den på køl i 12 timer. 6 timer er nogle gange nok, men jeg har bedst erfaring med lang eftersyrning.
  9. NU kan du prøvesmage den. Er du tilfreds med syrligheden kan du smage den til og bruge den: Kom et lille nip salt i, eventuelt sukker og rør godt rundt. Lad endelig være med at blende den, det bliver den blot sjasket af. Hvis du nu alligevel vil have den mere syrlig så kom citronsýre/citronsaft eller lignende i.
  10. Hvis du ikke er helt tilfreds med syrligheden efter 10-12 timers nedkøling, så bare lad den stå 12-24 timer mere på køl. Den vil blive endnu mere syrlig i smagen og også lidt tykkere i konsistensen.
Tips
- Holdbarheden afhænger meget af hvor renlig du har holdt yoghurten. Omkring 2-5 dage på køl efter afsluttet syrning. Syre og sukker forlænger holdbarheden.
- Jo mindre du rører i den, og jo koldere den er, jo fastere konsistens får den. Så spis den helst direkte fra køl og rør kun i den når du skal smage den til. Undlad at blende den i et forsøg på at få den glat (medmindre den er blevet decideret grynet).
- I nogle opskrifter angives syrningstiden til 12/12 altså 12 timers varme og 12 timers eftersyrning. Dette har jeg kun prøvet uden sukker og jeg var ikke så imponeret over resultatet.
- Hvis den er blevet grynet, så fortvivl ej. Det går kun lidt ud over smagen og du kan blende den meget kort så den bliver glat, men ikke helt så blank som hvis syrningen var foregået helt rigtigt. Desværre gør blendningen den også mindre tyk. Den genvinder lidt af tykkelsen hvis den får lov at stå på køl igen, nogle timer eller natten over. Læs i øvrigt i mit afsnit <a href="http://plantepusherne.dk/kunsten-at-syrne-plantemaelk" target="_blank" data-mce-href="http://plantepusherne.dk/kunsten-at-syrne-plantemaelk">fejlsøgning</a> om hvad, der kan være gået galt, siden den er blevet grynet.

Hvordan bliver konsistensen på hjemmelavet sojayoghurt?

Som nævnt bliver den lidt tykkere (og mere syrlig) jo længere den får lov at stå på køl, men eftersom den fordærver efter noget tid er der grænser for hvor tyk du kan få den på denne måde. Den minder mere om yoghurt i tykkelsen og er ikke lige så tyk som tykmælk eller ymer. Du kan prøve at dræne den af i et kaffefilter natten over for at skille mere valle fra. Jeg vil foreslå at du gør det inden omrøring og tilsltning af salt mm. Du kan også komme lidt gul fiber HUSK i (den fine). Det ser ikke kønt ud, men man kan faktisk slet ikke fornemme de der ‘korn’ når man spiser det. Brug ca. 1/2 tsk til 1/2 liter yoghurt, rør rundt og se efter et kvarters tid om du er tilfreds med konsistensen. Putter du for meget i, bliver den meget geléagtig i konsistensen og minder om det finske, syrnede yoghurtprodukt ‘fil’. Yoghurten til højre har fået lidt fiberHUSK.

Sojayoghurt med HUSK

Det er virkelig lækkert med den dér unikke syrlige smag af mælkesyrebakterier som vi er vant til fra komælksprodukter. Og du kan altså ret nemt lave din helt egen sojayoghurt og få samme smagsoplevelse :) Hvis du sætter mælken over mandag aften, så kan du spise sojayoghurt onsdag morgen og hvis du tænker “36 timer!?!?! – så længe kan jeg ikke vente!” så husk de berømte ord:

Hjemmelavet sojayoghurtNina fra PlantePusherne

Magisk vegansk smør – med aquafaba (sojafri)

$
0
0
Nina's Game Changing Vegan Butter w Aquafaba

Uden at overdrive, kan jeg godt sige at det her er en verdenssensation.

Link to English recipe

Har du fulgt med på bloggen har du allerede hørt om kikærtevand også kaldet aquafaba og dets fantastiske egenskaber som kan bruges i et utal af opskrifter – nogle af dem hidtil uopnåelige på vegansk.

Aquafaba er bla. blevet brugt til at lave aquafaba mayo og eftersom jeg før har forvandlet en vegansk mayo-opskrift til vegansk smør-opskrift, så lå det lige til højrebenet at prøve det med aquafabaen. Stor succes. Smøret bliver endnu blødere og endnu mere smøragtigt. Hvis du har læst bare et par amerikanske veganske opskrifter, så har du helt sikkert hørt om Earth Balance, som værende alle (amerikanske) veganeres go-to smør. Så da jeg fik en kommentar om, at den her opskrift smager af Earth Balance, ja så blev jeg selvfølgelig helt (smør)blød om hjertet. Tricket til at få det til at stivne er, at bruge mættet fedt ligesom i smør lavet af komælk. Jeg vil altid anbefale at bruge koldpresset kokosolie også kaldet jomfru kokosolie. Men det efterlader altså smag af kokos i smøret så hvis du vil undgå det, må du bruge den raffinerede kokosolie ‘uden smag‘. I modsætning til mine øvrige smøropskrifter (ja der var jo også min allerførste) er den her tilmed sojafri, så her kan selv sojaallergikere være med.

Hvis du er nysgerrig omkring aquafaba, så vil jeg varmt anbefale facebookgruppen Vegan Meringue – Hits and misses. Det er her vi deler alle de fantastiske opdagelser af hvad aquafaba kan bruges til.

Opskriften her kræver i modsætning til mange udenlandske opskrifter hverken guargummi, xanthan, lecithin eller lignende. Alle ingredienser (olier, eddike, en dåse kikærter) fås i et nogenlunde velassorteret supermarked og når du har dem, er du kun få minutter fra vegansk smør. Plus den tid det tager for det at hærde i køleskabet naturligvis…

Vegan aquafaba butterHar du prøvet at lave den veganske mayo med olie og sojamælk? Ja den der som man brugte lang tid på at få taget sig sammen til at prøve, og da man endelig fik prøvet det af og det tog 30 sekunder, tænkte man “HVORFOR HULAN HAR JEG IKKE GJORT DET NOGET FØR?”. Det er simpelthen så enkelt at alle, der uvidende står og kæmper med at lave mayo vha. rå æggeblommer og olie, ville græde sig i søvn hvis de vidste hvor simpelt mayo kan laves. Det er stort set det samme du skal gøre her, bare med lidt andre ingredienser.

Selv spiser jeg nødigt olie i maden, men dels kan jeg godt lide at tilbyde noget som min datter kan smøre på brødet og når man opfinder noget så banebrydende som simpel, lækker smørsmagende aquafaba smør så skal hele verden selvfølgelig høre om det hvilket er grunden til, at jeg i første omgang lavede dette indløg på engelsk. Og forresten nej, det smager overhovedet ikke af kikærter!

5.0 from 3 reviews
Vegan Aquafaba Butter
 
Forberedelse
TIlberedning
Tid ialt
 
Enkel vegansk smør med det magiske aquafaba. Skold evt. redskaber inden du går i gang, det forlænger holdbarheden. Aquafabaen må gerne være lidt kølig, mens olien skal være omkring stuetemperatur olier når de blandes.
Af:
Giver: 120 ml
Det skal du bruge
  • 45 ml Aquafaba (ja det der vand fra kikærter)
  • 1 dl fast kokosolie - jeg foretrækker altid koldpresset/jomfru kokosolie), men det giver noget kokossmag til smøret. Bruger du raffineret kokosolie uden smag) bliver det SUPER smøragtigt.
  • 20 ml rapsolie (kan helt eller delvist erstattes af solsikke- oliven eller en anden olie du kan lide smagen af)
  • 2/3 tsk æblecidereddike eller friskpresset citronsaft (har du vegansk mælkesyre så brug endelig det i stedet)
  • 1/3 tsk salt
Sådan gør du
  1. Smelt forsigtigt kokosolien uden at varme den for meget op. Jeg plejer at tage gryden fra blusset når 90% er smeltet. Når resten er smeltet så tilføj rapsolien og lad blandingen nå stuetemperatur.
  2. Når aquafabaen er lidt kølig (et sted mellem køleskabskold og stuetemperatur) hælder du den i en høj smal beholder sammen med salt og æblecidereddike. Blend ½ minut med en stavblender.
  3. Mens blenderen kører hælder du LANGSOMT olierne i, i en tynd stråle. Sørg for at blenderen hele tiden kan nå at blende det rundt så du ikke kan d´se noget af olien. Det tager 1-2 minutter at få inkorporeret al olie og så har du til sidst en tyk mayo-lignende masse. Hvis det er en meget varm dag, så stil evt, beholderen på en pose ærter mens olien hældes i.
  4. Nu er den faktisk færdig.
  5. Hvis du smager den ´til, så bemærk at smagen lige nu kan virke rimelig salt og 'skarp'. Det bliver lidt mildere når den køler ned. Hæld den i en passende beholder - UNDLAD AT DÆKKE DEN TIL - og kom den på køl. Efter nogle timer på køl - gerne natten overv - vil den være fast men smørbar.
Tips
- Hvis du absolut vil dække smøret til, så brug et rent stykke stof eller lignende, men kom den for alt i verden ikke i en lufttæt beholder, du risikerer at den ikke bliver fast.
- Idet der ikke er brugt lecitin, ser smøret her mere 'flaget' ud end komælkssmør. Stryger du henover det et par gange vil det dog lægge sig pænt på brødet.
- Jeg kan personligt bedst lide at bruge koldpresset rapsolie, da det tilføjer noter af smør samt dejig gul farve til smøret. Bemærk at den olie du vælger, vil kunne smages i det færdige smør.
- Når smøret står udenfor køleskabet vil det udskile nogle dråber aquafaba. Ignorér dem, eller dup dem væk med køkkenrulle.
- Jeg har ikke selv prøvet, eller hørt om succes med andre køkkenredksaber end en stavblender. En mini-foodprocessor kunne måske fungere.

Og når nu det er så simpelt, ja så kan du jo passsende lege lidt med opskriften, som her hvor jeg lavede smøret i 5 forskellige versioner til en fællesspisning:vegansk smørØverst persillesmør (tilsæt hakket persille), chokoladesmør (undlad syren tilføj sødestof og cacao eller smeltet choko), smør-smør i hjerteforme, hvidløgssmør med dild (tilføj presset hvidløg og rul smøret i tørret dild når det er hærdet), lavendelsmør (indkog lavendelblomster og 5 blåbær med aquafabaen). Jeg brugte disse forme til persillesmøret og disse til det hjerteformede neutrale smør (det er de samme jeg bruger år jeg laver mine fine ispinde). Resten af formene har jeg fundet på diverse loppemarkeder.
Aquafaba butter

 

Nina food blogger

>

Syrnet soja fraiche

$
0
0
vegansk creme fraiche

Her kommer så den udvidede opskrift på soja fraiche hvor jeg viser hvordan du kan lave ægte syrnet vegansk creme fraiche af sojamælk.

Smagen bliver ikke helt ligeså syrlig som når man syrner komælksprodukter (og det hænger ikke kun sammen med manglende sukkerstoffer). MEN du kan sagtens opnå den helt rigtige SLAGS syrlighed som prikker de helt rigtige steder på tungen, nemlig smagen af mælkesyre, som man også opnår når man syrner modermælk fra en ko. Og ja, mælkesyre opnået på denne måde er – på trods af navnet – 100% vegansk og mælkefrit. For at hjælpe den helt rigtige smag af syrlighed kan du faktisk købe ren mælkesyre (som er vegansk) og smage den til med det. Til dig, der allerede har stiftet bekendtskab med min populære soja fraiche: Det er præcis samme procedure med at skille og si sojamælken, for at syrne tilsætter du så bare lige mælkesyrebakterier bagefter. Og venter.

hjemmelavet vegansk creme fraiche

Har du ikke læst mit grundkursus ‘Kunsten at syrne plantemælk’, så er der 3 ting du skal huske når du laver syrnet soja fraiche:

RO
Når den er stillet til syrning, skal du ikke røre rundt eller ryste den undervejs. Hav tålmodighed og vent de 12-24 timer. PLUS de minimum 4 timer som Soja Fraichen lige skal stå og køle ned i køleskabet når de syrningstiden er overstået. NU må du spise den. Dette punkt er ikke HELT så vigtig med en fast masse som soja fraiche. Det er nemmere at komme til at forstyrre processen når du f.eks. laver en sojayoghurt.

RENLIGHED
Sørg for at være renlig med alle dine redskaber undervej, så undgår du at uønskede bakterier vokser i din Soja Fraiche. Det er vigtigt nu hvor den skal stå ikke-nedkølet over længere tid: Inden du går igang, så vask hænder og brug helt rene – eventuelt skoldede – glas og redskaber undervejs. Jo længere syrningen skal vare jo mere renlighed kræves.

REGELMÆSSIGHED
Soja fraichen foretrækker en konstant temperatur. En varm sommerdag med varme nætter kan du nøjes med at pakke den ind i et enkelt tæppe, men i de kolde måneder skal den pakkes godt ind, så du undgår t temperaturen svinger for meget. Her hjælper det også at bruge en bøtte hvor der kun lige er plads til soja fraichen uden for meget luft ovenover, da luft ikke holder så godt på varmen. Se eksempler på indpakning i Kunsten at syrne plantemælk.

Sådan ser processen ud, når du laver hjemmelavet, syrnet soja fraiche

Først skal proteinstofferne skilles fra vallen. Det sker, når du hælder syre i sojamælken. Ved at røre ganske forsigtigt en enkelt gang eller to, kan du så fordele syren lidt bedre i mælken så alle dele bliver skilt.

hvordan skiller man sojamælk

Når du skal hælde den op i klædet til afdrypning, er det en god idé at gøre det forsigtig, så valle og proteinsoffer forbliver mest muligt adskilt. På den måde er det nemmere at si vallen fra.

hjemmelavet vegansk creme fraiche af sojamælkJeg synes at ophængning er den nemmeste måde at si vallen fra, men du kan nok også nøjes med at lade den dryppe fra i en si beklædt med et viskestykke. Sier du 6 dl valle fra får du en tykflydende soja fraiche, mens 7 dl valle efterlader en noget tykkere soja fraiche.

Hjemmelavet vegansk creme fraicheNår du åbner viskestykket igen, er det bestemt ikke et kønt syn, der møder dig. Men det ændrer sig – bare vent og se.

Efter at du nu har tilsat mælkesyrebakterier (jeg bruger disse, men andre kan sagtens bruges, bare de har været opbevaret korrekt, altså køligt) og tålmodigt har ventet på at den syrner natten over kan du give den en grundig tur med blenderen eller i foodprocessoren. Så har du til sidst en lækker tyk mælkefri soja fraiche som du kan bruge nogenlunde som du ville gøre med en ganske almindelig creme fraiche lavet af komælk. F.eks. blandet med friske krydderurter og brugt som dip til chips eller grøntsagsstænger. Mmmmmmm!

Vegansk creme fraiche

 

Syrnet soja fraiche 9% - vegansk creme fraiche
 
Jo mere valle du presser fra, jo tykkere bliver soja fraichen og jo mindre mængde bliver der.
Af:
Køkken: Vegansk, mælkefri
Giver: 450 ml
Det skal du bruge
  • 1 L neutral soyamælk*
  • 3/4 dl friskpresset citronsaft
  • 2 spsk vand
  • 2 kapsler probiotika f.eks. disse
  • En lille ¼ tsk fint salt
  • 1/2 tsk rørsukker
  • Desuden skal du bruge en kasse eller andet som du nemt kan isolere med en masse dyner/hø/krøyerkugler eller hvad du nu har til rådighed. Kassen stopper du godt til og pakker så du nemt kan stoppe bøtten med soja fraiche ind, når den er klar til at stille til syrning. Se mit grundkursus Kunsten at syrne plantemælk
Sådan gør du
  1. SKIL SOJAMÆLKEN arbejd 5 minutter – vent 10
    Soyamælken skal være LIDT varm så skiller den nemmere og har en perfekt temperatur til syrningen. Så lun den LIDT i en gryde til du med bagsiden af hånden vurderer den til at være nogenlunde samme temperatur som dig (37 grader hvis du har et termometer). Bland vand og citronsaft sammen i en skål og hæld så mælken ned i, idet du fordeler den mest muligt ved at hælde den ned forskellige steder - IKKE ved at røre i mælken! Rør forsigtig rundt en (og kun 1!) enkelt gang for at fordele citronsaften så der ikke er nogle hvide områder men kun klar valle som illustreret her. Lad det stå uberørt i 10 minutter.
  2. SI MÆLKEN arbejd 5 minutter - vent 20
    Hæld den skilte soyamælk op i et viskestykke (eller stofble, mouselin el. lign.) lagt ovenpå en si. I princippet kunne du bruge en skål fremfor en si, men det her er en god måde at få skilt det meste væske fra til at begynde med. Jeg har tidligere lagt soja fraichen i pres for st skille væsken fra, men nu hænger jeg den bare op i et stykke stof, det er en del nemmere. Lad den hænge i omkring 20 minutter. Til sidst kan du klemme lidt ekstra valle fra med hænderne. Let presset hvis der i stedet for klar valle begynder at komme hvidt ud gennem viskestykket. Jo mere pres, jo tykkere creme fraiche. Hvis den bliver for tyk, kan du justere ved at blande den med lidt plantemælk inden den bruges.
  3. STIL DEN TIL SYRNINGarbejd 1 minut, vent 12-24 timer
    Åben viskestykket og skrab den løse, grynede og ikke særligt kønne tofu ned i en ren glasbøtte med låg og tilsæt enten probiotika eller frisk sojayoghurt. Rør rundt med en ren ske og skru låget på. Varmen fra da du lunede mælken, til omkring 40 grader vil være nok til at aktivere mælkesyrebakterierne. Pak den grundigt ind som beskrevet tidligere i indlægget. Nu starter syrningen og du kan godt væbne dig med tålmodighed. Den skal stå lunt ved nogenlunde konstant temperatur i 12-24 timer.
  4. KØL DEN NED mindst 1 time
    Når de 12-24 timer er gået kan du skrue låget af og dufte om processen er gået godt. Den skal dufte mildt syrligt. Så stiller du glasset med soja fraiche i køleskabet og lader den køle helt ned i nogle timer. Lader du den stå 12-24 vil den blive endnu mere syrlig.
  5. BLEND DEN SMOOTH 3 minutter
    Når den er kølet helt ned, kan du begynde at blende den enten med foodprocessor eller stavblender. Bliv ved i flere minutter indtil det er HELT blank og fin.
Tips
- Sojamæken kan IKKE erstattes af andre plantemælk. Sorry.
- Saltet kan i principet udelades men jeg anbefaler det for at kompensere smagsmæssigt for det natrium som naturligt findes i komælk.
- Rørsukker kan også udelades, men tilsættes for at efterligne smagen af den laktose, som jo findes i komælk. Det kan desuden booste syrningsprocessen lidt.

Syrnet vegansk creme fraiche kan også i en håndevending laves til en vildt lækker cremet, syrlig friskost/smøreost. Her presser du mindst 7 dl valle fra, så bliver den meget fast i konsistensen. Tilsæt f.eks. løgpulver, hvidløgspulver, peber og dild – go home Philadelphia! Få mere inspiration i min opskrift på hjemmelavet smøreost.

Vegansk smøreost mælkefri

 

UnderskriftNinaG

Mandel fraiche (sojafri, vegansk creme fraiche)

$
0
0
Laktosefri creme fraiche

Da jeg i sin tid opfandt soja fraiche var jeg sikker på at det en af den slag once in a lifetime opskrifter som jeg ikke ville kunne overgå i genialitet (ja, sådan må jeg gerne skrive for man har sagt mig det så tit :D). Men belejligt nok, kommer her endnu én.

English version

Har du kastet dig ud i plantemælks forunderlige verden, så har du muligvis prøvet at stå med en kop kaffe fyldt med plantemælk. Der er skilt. Det ser ikke for kønt ud, men jeg lover dig, at når du er færdig med dette indlæg vil du sende kærlige tanker til de små hvide klumper og takke højere magter for hvad de kan give dig. Nemlig den meste cremede, lækre sojafri, mælkefri, veganske creme fraiche du kan forestille dig! Og det er vel at mærke uden brug af hverken specialingredienser som stabilisatorer, emulgatorer eller en dyr high speed blender.

vegan sour cream almond milk

Hvis du kender bloggen så ved du at jeg har lavet creme fraiche af sojamælk i nogle år, og efter at blive mindet om at mandelmælk også har evnen til at skille, fik jeg endelig taget mig sammen til at teste min soja fraiche fremgangsmåde med mandler. Jeg har svært ved at beskrive hvor imponeret jeg er over reslutatet. Pga. mandlernes højere fedtindhold får du en cremet konsistens som langt overgår den fra soja fraiche. Den er simpelthen så silkeblød at den nærmest smelter på tungen. Jeg har virkelig dvært ved at få armene ned. Prøv den og du vil forstå hvorfor.

Hjemmelavet eller købt mandelmælk?

Jeg har endnu ikke selv haft fingrene i en købemandelmælk, men kunne forestille mig at det kan være et problem at få den til at skille hvis der er stabilisatorer og lignende i. Et tip fra en læser siger at Naturli’s mandelmælk fungerer, men jeg synes ikke at det var så nemt. Måske har du bedre held til det end jeg? Men en hjemmelavet mandelmælk fungerer i hvert fald helt sikkert. Og i den forbindelse har jeg et lille tip, som gør processen lidt lettere for dig…

Du behøver ikke at lægge mandlerne i blød

Normalt anbefales det, at lægge mandler i blød mindst 8 timer for at bedre kunne fordøje dem. Men det kan du faktisk skippe hvis du ikke går så meget op i fordøjelse. Jeg fik præcis samme mængde ud af at lade dem stå i blød natten sover som da jeg gjorde følgende: Hæld de tørre mandler i din blender. Kom ca 3,5 dl vand over dem og blend i nogle minutter så godt som din blender nu kan. Lad smattet stå i blenderen en halv time og blend dem så igen. Nu burde de små stykker være gennemblødte og klar til at afgive al deres mælk. Blend flere minutter igen, tilføj resten af vandet, blend kort og si så pulpen fra i et tyndt viskestykke eller en nut milk bag. Så langt så godt, nu har du mandelmælk.

almond milk sour cream vegan

Skal mandlerne smuttes?

Jeg må indrømme at jeg var for doven til at gøre det, men er ikke i tvivl om, at det giver en endnu mere delikat smag, hvis du gider at smutte mandlerne først. Men det fungerer fint med skal og farven bliver stadig noget nær kridhvid, se selv på billederne af mælk og mandel fraiche i indlægget her.

Kan jeg bruge andre nødder?

Jeg er selv ved at teste forskellige ting af og har fået efterretninger om at cashewnødder fungerer rigtig godt. Solsikkekerner fungerer i princippet også, men giver et noget mindre udbytte og smager meget kraftigt igennem det endelige resultat. Brug eventuelt dobbelt mængde solsikkekerner når du laver solsikkekernemælken. Hasselnødder fungerer også fremragende.

Sådan laver du mandel fraiche

Her er processen fra  1) skilt mandelmælk 2) der står og drypper af og 3) hænges op i et viskestykke og til sidst er blevet presset og 4) kan pakkes ud.

vegan sour cream almondJeg bruger en snor/elastik/metaldimsedut til forsigtigt at lukke viskestykket sammen og hænger så viskestykket op på håndtaget til et køkkenskab enten med en krog eller lille bøjle, der vender på hovedet.

Læs mere om processen i min originale opskrift på Soja Fraiche og prøv den eventuelt hvis du ikke har tid til at stå og lave mandelmælk.

5.0 from 3 reviews
Mandel fraiche
 
Silkeblød, mælkefri creme fraiche der nemt kan laves til flødeost med lidt krydderier. Til dip, dresisinger og meget mere.
Af:
Cuisine: Vegansk, mælkefri
Giver: 7,5 dl mandelmælk som bliver til 2,5 dl mandel fraiche
Ingredienser
  • 150 gr mandler (med eller uden skal)
  • 8,5 dl vand (hvis du bruger iblødlagte mandler. Bruger du tørre mandler brug da 9 dl)
  • Et nip salt
  • 0,75 dl dl friskpresset citronsaft

DERUDOVER SKAL DU BRUGE
  • En si dækket med et rent viskestykke uden nopret overflade eller en nøddemælkspose (fås også her).
Metode
LAV MANDELMÆLK
af ikke-iblødlagte mandler
  1. Hæld de tørre mandler i blenderen og lige under halvdelen af vandet. Blend i nogle minutter til det er så fint som din blender formår. Lad det stå og trække i en halv time.
  2. Blend igen nogle minutter og lad resten af vandet blende med til aller sidst.
  3. Hæld mælken op i en si belagt med viskestykket og lad mandelmælken dryppe igennem. Du får omkring 7,5 dl mælk.
af iblødlagte mandler.
- smid IKKE iblødlægningsvandet ud!
  1. Når mandlerne har stået i blød natten over hælder du vandet op i et decilitermål for at se hvor meget der er. Hæld yderligere vand i, så du i alt har 8,5 dl.
  2. Kom mandlerne i blenderen sammen med lidt under halvdelen af vandet angivet i opskriften samt og blend nogle minutter. Kom resten af vandet i og blend kort.
  3. Si mælken fra i et viskestykke eller en nøddemælkspose. Der bliver 7,5 dl mælk.
SKIL MÆLKEN
  1. Husk at ryste den først, især hvis du tager den fra en større portion.
  2. Varm mandelmælken indtil den er varm og behynder at dampe men den må IKKE koge! Rør regelmæssigt i den så den ikke brænder på. Koger den op må du lade den køle ned da varmen kan ødelægger citronsaftens evne til at skille mælken.
  3. Hæld citronsaft i en skål og bland saltet i til det er opløst. Hæld den varme mandelmælk over, idet du prøver at hælde ned hvor du kan se citronsaften. Den begynder at skille med det samme. Rør FORSIGTIGT med en ske et par gange i slowmotion for at fordele citronsaften yderligere. Det skal gerne se nogenlunde sådan her ud
  4. Kom låg på og lad den stå uberørt i 20 minutter.
  5. Så skal vallen (den gennemsigtige vandede del) skilles fra. Det skal gøres meget forsigtigt for at undgå at blande hele massen sammen igen hvilket ville gøre den svær at skille:
  6. Hæld, eller nærmest vip, forisgtigt den skilte mælk op i en si dækket med et viskestykke
    sådan her:
    Lad det stå og dryppe af. Skrab langsomt et par gange henover bunden for at få det til at flyde lettere igennem.
  7. Efter 10-20 minutter kan du samle viskestykkets hjørner og hænge det til afdrypning. Gerne over et decilitermål hvor du samler al vallen.
  8. Når omtrent 5 dl valle er dryppet fra kan du klemme det sidste valle ud ved at klemme med hænderne, bare du ikke klemmer så hårdt at der kommer noget hvidt ud igennem viskestykket - kun klar væske.
  9. Åben viskestykket, skrab, den hvide masse ud i en lille beholder og blend den godt igennem med en stavblender. Bliv ved til den er helt blank. Smag evt tilmed lidt salt og sukker - NYD!
  10. Du kan også lave den til en fantastisk lækker cremet cream cheese, i så fald klem evt. mere valle ud for at få den fastere.
Tips
- Hvis din blender har begrænsede evner, så mal evt. mandlerne til mel i en kaffemølle først og kør dem uden iblødlægning til mandelmælk.
- Problemer?
Hvis du har fulgt opskriften og ikke foretaget ændringer i mængder eller procedurer og du stadig ikke synes at mælken skiller, så giv ikke op (endnu). Hæld mælken op i en si beklædt med viskestykke som beskrevet og lad den dryppe af et ½-1 time. Det kan sagtens være at den ER skilt nok, bare uden at det ses så tydeligt.
- Hvad gør jeg med pulpen fra mandelmælken?
Smid den i hvilket som helst form for bagværk. Den holder ikke mage dage i køleskabet, så frys det ned eller tør det til mel til senere brug. Find yderligere inspiration på Pinterest eller på Google.

Og mandel fraiche kan naturligvis bruges til at laves den lækreste cremede veganske flødeost/smøreost, få mere inspiration til det her eller på engelsk her.

mælkefri smøreost

Find økologiske mandler – og andre varer – lidt billigere her.

vegan sour cream almondsNina fra PlantePusherne

Vegansk smøreost – mælkefri, sojafri, oliefri

$
0
0
mælkefri smøreost

Ja, jeg tør godt love, at det her er den mest cremede veganske smøreost du nogensinde har vredet ud af en håndfuld nødder.

Måske kender du allerede min smøreost af sojamælk? Fremgangsmåden her er meget den samme, blot bruger du som base mandelmælk eller hasselnøddemælk, som du selv kan lave i en håndevending.

For nyligt viste jeg dig hvordan du kan lave en vildt lækker vegansk creme fraiche af mandler, altså mandel fraiche som jeg kaldte den. Det viser sig at du lige så nemt kan lave creme fraiche af hasselnødder og når du har lavet én af dem er du LIGE ved at have lavet smøreost. Du skal bare smide lidt flere krydderier i og gerne presse massen endnu hårdere når du laver smøreost end til creme fraiche. Og smøreosten bliver præcis lige så blød og cremet som den ser ud her på billederne..

sojafri smøreost veganskFedtindholdet i nødder er højere end i sojabønner, og giver derfor en endnu mere cremet konsistens end den du får i soja fraiche. Soja fraiche er en lille smule astringent i konsistens/smag, men det er udgaven af mandler eller hasselnødder altså ikke.

smøreost mandler sojafri

Det gælder om at presse den skilte nøddemælk rigtig godt. Det bliver nemmest hvis du får den skilt godt. Her kræves dels at du bruger friskpresset citronsaft og at du rammer en god temperatur på mælken inden du hælder den over citronsaften. Lader du så smøreosten stå med krydderierne natten over kommer smagen rigtig til sin ret så det vil jeg virkelig anbefale. Den kan godt finde på at skille lidt ekstra valle fra, det hælder du bare væk og ta daa, nu er smøreosten blevet endnu mere fast!

Sådan ser det nogenlunde ud, når du åbner viskestykket efter presning når du har fulgt den indledende opskrift på creme fraiche af enten mandler eller hasselnødder.  Jo mere valle du har skilt fra, jo nemmere slipper smøreosten fra viskestykket. En grundig tur med blenderen giver den utroligt bløde, cremede konsistens.
hjemmelavet vegansk ost

Processen her er ikke svær, men ja, den er anderledes end det meste man lige laver i et køkken. Når du har prøvet den et par gange vil du grine din røv i laser over, hvor simpelt det er :)

INDKØBSTIP

Økologiske nødder kan med fordel købes billigt hos britiske BuyWholeFoodsOnline.

Vegansk smøreost/cream cheese
 
Sådan laver du den mest cremede, sojafri, oliefri smøreost du kan forestille dig. Mandeludgaven er lidt mindre nøddeagtig i smagen.
Af:
Giver: 1,75 dl eller 175 gram
Ingredienser
KRYDDERIER TIL SMØREOST NATURELLE
  • 1/3 tsk salt
  • 1/4 tsk løgpulver
  • 1/4 tsk dijon sennep
  • Friskkværnet peber
  • 1/8 tsk sukker
  • 2 tsk gærflager kan evt. udelades
  • Evt. et eller to nip hvidløgspulver eller friskpresset, men bemærk at smagen hurtigt kan blive gennemtrængende. Udelad den til brug i fx. søde opskrifter.
Metode
  1. Følg opskriften på creme fraiche af mandler eller hasselnødder men pres den endnu hårdere.
  2. Rør så krydderierne i. Bemærk at hver gang du blender massen, så bliver den lidt blødere i konsistensen, så nøjes gerne med at røre med en ske, især hvis det gøres lige inden servering. Bare rolig, den bliver fast igen når den lige får lov at stå på køl.
  3. Lad den enelig stå over natten eller som minimum nogle timer så smagen rigtig kan integreres.
Det er sjældent jeg fælder tårer over en opskrift, men jeg må indrømme at jeg fik lidt blanke øjne, da den her smeltede på min tunge første gang ...

Når du lige har fået styr på denne her basis-smøreost, så kast dig endelig ud i variationer. Studér ingredienslisten på din tidligere smøreost i supermarkedet og gå så hjem og kopiér så godt du kan. Du kan feks. tilføje (ikke det hele på én gang!):
Ingredienser vegansk smøreost

Og så kan du selvfølgelig også prøve min sojamælkssmøreost. Den er jo ekstra nem fordi du kan bruge en neutral købesojamælk. Min personlige favorit er at pumpe den fuld af dild, enten frisk eller tørret. Yum! Og nu vil jeg jo nødigt opfordre til noget, men behøver jeg at sige at grænsen mellem smøreost og chips-dip er hårfin…?

mælkefri smøreostHvis du er i humør til mere hjemmelavet vegansk ost skulle du tage at prøve min fetaost lavet på sojamælk…

vegan soy milk feta

Nina fra Plantepusherne

 

 

Vegansk Creme Fraiche af hasselnøddemælk (sojafri, oliefri)

$
0
0
vegansk creme fraiche

Jeg måtte selvfølgelig også afprøve om mandel fraiche tricket virkede på andre nødder. Ikke overraskende fungerer det fuldstændig ligeså godt. Creme fraiche af hasselnød har også en helt fantastisk konsistens og ligesom mandel fraiche eller soja fraiche, så kan du godt smage hvad den er lavet af. Jeg ELSKER smagen af hasselnødder så jeg er lidt i tvivl om hvilken der er min favorit. Den er syrlig med en dejlig aroma fra hasselnødderne og kan bruges f.eks. i en cremet cole slaw eller anden salat, der trænger til noget dressing.

Vegansk cole slaw

Kønt er det altså ikke undervejs, men lad dig ikke skræmme – ser det sådan her ud, er du på rette spor og vil blive rigeligt belønnet til slut:

hasselnøddemælk skiltFremgangsmåden for creme fraiche af hasselnødder er præcis den samme som med mandel fraiche. Du skal bare bruge – ja hold fast – hasselnødder i stedet for mandler :)

5.0 from 1 reviews
Creme fraiche af hasselnødder
 
Silkeblød, mælkefri creme fraiche der nemt kan laves til flødeost med lidt krydderier. Til dip, dresisinger og meget mere.
Af:
Cuisine: Vegansk, mælkefri
Giver: 7,5 dl hasselnøddemælk som bliver til 2,5 dl hasselnødde fraiche
Ingredienser
  • 150 gr hasselnødder (med eller uden skal)
  • 8,5 dl vand (hvis du bruger iblødlagte hasselnødder. Bruger du tørre hasselnødder brug da 9 dl)
  • Et nip salt
  • 0,75 dl dl friskpresset citronsaft

DERUDOVER SKAL DU BRUGE
  • En si dækket med et rent viskestykke uden nopret overflade eller en nøddemælkspose (fås også her).
Metode
LAV HASSELNØDDEMÆLK
af ikke-iblødlagte hasselnødder
  1. Hæld de tørre hasselnødder i blenderen og lige under halvdelen af vandet. Blend i nogle minutter til det er så fint som din blender formår. Lad det stå og trække i en halv time.
  2. Blend igen nogle minutter og lad resten af vandet blende med til aller sidst.
  3. Hæld mælken op i en si belagt med viskestykket og lad hasselnøddemælken dryppe igennem. Du får omkring 7,5 dl mælk.
af iblødlagte hasselnødder.
- smid IKKE iblødlægningsvandet ud!
  1. Når hasselnødderne har stået i blød natten over hælder du vandet op i et decilitermål for at se hvor meget der er. Hæld yderligere vand i, så du i alt har 8,5 dl.
  2. Kom hasselnødderne i blenderen sammen med lidt under halvdelen af vandet angivet i opskriften samt og blend nogle minutter. Kom resten af vandet i og blend kort.
  3. Si mælken fra i et viskestykke eller en nøddemælkspose. Der bliver 7,5 dl mælk.
SKIL MÆLKEN
  1. Husk at ryste den først, især hvis du tager den fra en større portion.
  2. Varm hasselnøddemælken indtil den er varm og behynder at dampe men den må IKKE koge! Rør regelmæssigt i den så den ikke brænder på. Koger den op må du lade den køle ned da varmen kan ødelægger citronsaftens evne til at skille mælken. Omkring 60-70 grader virker passende.
  3. Hæld citronsaft i en skål og bland saltet i til det er opløst. Hæld den varme hasselnøddemælk over, idet du prøver at hælde ned hvor du kan se citronsaften. Den begynder at skille med det samme. Rør FORSIGTIGT med en ske et par gange i slowmotion for at fordele citronsaften yderligere. Det skal gerne se nogenlunde sådan her ud
  4. Kom låg på og lad den stå uberørt i 20 minutter.
  5. Så skal vallen (den gennemsigtige vandede del) skilles fra. Det skal gøres meget forsigtigt for at undgå at blande hele massen sammen igen hvilket ville gøre den svær at skille:
  6. Hæld, eller nærmest vip, forisgtigt den skilte mælk op i en si dækket med et viskestykke
    sådan her:
    Lad det stå og dryppe af. Skrab langsomt et par gange henover bunden for at få det til at flyde lettere igennem.
  7. Efter 10-20 minutter kan du samle viskestykkets hjørner og hænge det til afdrypning. Gerne over et decilitermål hvor du samler al vallen.
  8. Når omtrent 5 dl valle er dryppet fra kan du klemme det sidste valle ud ved at klemme med hænderne, bare du ikke klemmer så hårdt at der kommer noget hvidt ud igennem viskestykket - kun klar væske.
  9. Åben viskestykket, skrab, den hvide masse ud i en lille beholder og blend den godt igennem med en stavblender. Bliv ved til den er helt blank. Smag evt tilmed lidt salt og sukker - NYD!
  10. Du kan også lave den til en fantastisk lækker cremet cream cheese, i så fald klem evt. mere valle ud for at få den fastere.
Tips
- Hvis din blender har begrænsede evner, så mal evt. hasselnødderne til mel i en kaffemølle først og kør dem uden iblødlægning til hasselnøddemælk.
- Problemer?
Hvis du har fulgt opskriften og ikke foretaget ændringer i mængder eller procedurer og du stadig ikke synes at mælken skiller, så giv ikke op (endnu). Hæld mælken op i en si beklædt med viskestykke som beskrevet og lad den dryppe af et ½-1 time. Det kan sagtens være at den ER skilt nok, bare uden at det ses så tydeligt.
- Hvad gør jeg med pulpen fra hasselnøddemælken?
Smid den i hvilket som helst form for bagværk. Den holder ikke mage dage i køleskabet, så frys det ned eller tør det til mel til senere brug. Find yderligere inspiration på Pinterest eller på Google.

SYRNET VEGANSK CREME FRAICHE

Hvis du vil have endnu mere ‘ægte’ smag af din veganske creme fraiche, så kan du stille den til syrning og lade mælkesyrebakterierne give denhelt rigtige syrlighed fra mælkesyre. Det foregår således: Efter vallen er dryppet af skraber du massen ned i et pinligt rent glas mens den stadig er lun – omkring 40 grader. Hæld en kapsel med mælkesyrebakterier i og rør rundt med en ren ske. Pak den godt ind og stil til syrning i 12-24 timer. Jo længere tid, jo mere syrlighed og jo mere renlighed er der brug for i processen. Læs mere om at syrne i mit indlæg ‘Kunsten at syrne plantemælk’ – så er du (næsten) sikret succes første gang.
Nina fra PlantePusherne

Vegansk kærnemælkskoldskål

$
0
0
vegansk koldskål opskrift

Her er endnu én af de der opskrifter, man som vegansk madblogger rigtig gerne vil have på sin blog: Den bedste veganske koldskål. Jeg kan godt afsløre, at den har været nogle år undervejs. Det lyder måske lidt vildt, men lad mig prøve at gøre det kort. Sidste år var jeg liiige ved at udgive men ventede, da jeg alligevel ikke var helt tilfreds. Den adskilte sig ikke markant nok fra andre veganske koldskålsopskrifter. Men i år har jeg fået alle komponenter til at gå op og jeg er klar til at dele 😉

Har verden brug for endnu en vegansk opskrift på koldskål?

Den her er anderledes. Den kræver lidt ekstra ingredienser, til gengæld lover jeg dig en smagsoplevelse, der skiller sig ud. Almindelig vegansk koldskål er nem at lave, en hurtig Googlesøgning giver 5 sider med opskrifter – måske flere, jeg stoppede bare der. De er i store træk alle lavet af plantemælk sojayoghurt, citronsaft, vanille og sukker/sirup i varierende mængder. Der er også nogle kreative variationer f.eks. med mango, jordbær og hyldeblomst eller vegansk piskefløde.

Jeg vil gerne introducere hele tre nye ingredienser til din koldskål, som bringer smagen meget tættere på en original, klassisk kærnemælkskoldskål. “Det går virkelig ikke” tænker du? – Det kan du tro, det gør!

opskrift vegansk koldskål

Syre er ikke bare syre

Der skal selvfølgelig citron i koldskål – også i den veganske. Men hvad er det, der får en original kærnemælkskoldskål til at smage af kærnemælkskoldskål? Det er ikke citron. Og uanset hvor meget citron du putter i, får du ikke mere kærnemælkssmag. Der mangler nemlig noget, og det er såmænd mælkesyre. Det er den, der giver den karakteristiske syrlighed i kærnemælk. Forskellen på citronsyre og mælkesyre kan forklares således:

Citron er meget skarp/kraftig, opleves mest på spidsen af tungen og smagen forsvinder rimelig hurtigt fra munden. Mælkesyre er mere mild, opleves på siderne af tungen og klinger meget langsommere af.

Jeg har før eksperimenteret med mælkesyre, men selv om det oftest er vegansk, så er det ikke så nemt tilgængelig i en standardiseret form. For et par år siden fandt jeg så ud af noget interessant, nemlig noget, der minder rigtig meget om mælkesyre. Men som er nemmere at arbejde med, da det både er billigt og relativt nemt tilgængeligt. Det er, ta dah… æbelsyre. Det er syrligt på den helt rigtig måde, dvs. ikke på citron-måden, men på mælkesyre-måden. Den kvikke læser vil bemærke, at der jo også er mælkesyre i sojayoghurten. Korrekt, men det er slet ikke så meget som ‘kærnemælkskoldskål’ kræver.

(Jeg skal nok lave lidt længere, nørdet separat indlæg omhandlende kun æblesyre og hvordan jeg faldt over ligheden)
mølkefri koldskål

Hvor køber jeg det?

Æblesyre fås overraskende nok rigtig mange steder online, da det er en meget brugt ingrediens inden for fødevarer, især slik. Det er ikke engang særlig dyrt og selvom posen syner lille, så har du nok til koldskål hele sommeren og flere år frem. Jeg har fundet det både i helsehelse, helsebixen og økologisk supermarked. Du kan også bestille det hjem via din lokale Matas eller Helsam (som leverer gratis til din lokale helsebutik)

Hvad kan jeg ellers bruge det til?

Hvis du savner smagen af syrnede mælkeprodukter kan du godt glæde dig – og skynde dig at skaffe noget æblesyre. Det er hurtigt blevet en fast bestanddel af vores veganske køkken på linje med gærflager og andet. Det fungerer nemlig også rigtig godt i andre opskrifter i kategorien ‘vegansk surmælk’ og andre, der kalder på smagen af mælkesyre. Jeg vil løbende lægge dem på bloggen eller opdatere gamle opskrifter hvor æblesyre kan forbedre smagen:

Kærnemælk (eller ‘en tynd yoghurt’)

Ekstra syrlighed i din købeyoghurt (vi ka’ li’ det surt i Norden!)

Lækker mandelyoghurt

Nem sojayoghurt

Feta 

Smør 

Soja fraiche

Mandel fraiche

Koldskål (doh!)

Sojafri koldskål

…og sikkert meget mere

Det sidste touch

De sidste to ingredienser, som du heller ikke finder i andre veganske opskrifter på koldskål er: Æblejuice, eller æblemost. Ikke en af de der billige, ALT for søde, men en let syrlig æblemost af semi-god kvalitet. Det fjerner en del af den astringerende fornemmelse på tungen, som soja kan have og afrunder smagen rigtig godt. Vi har brugt økologisk æblejuice på karton fra både fakta (‘365’), Føtex og Netto (‘ØGO’)

Der skal selvfølgelig også et nip salt i din koldskål, det understreger flere af smagsindtrykkene. Og en sidste ingrediens som er valgfri men absolut anbefalelsesværdig: Revet citronskal. Endelig ikke for meget, det kan hurtigt blive for dominerende, men en lille smule bidrager fortrinligt til kompleksiteten af syrlighed i koldskål. Modne, flot gule citroner som den her smager bedst og husk kun at bruge det alleryderste gule lag.

revet citronskal

Fluff op og køl ned

Jeg husker kærnemælk som udover meget syrlig, også værende meget luftig, hvilket især gælder versionen med æg. Og hvordan opnår vi det? Det kan være fristende at blende eller piske koldskål for at blande ingredienserne. Men problemet er, at hvis du blender/pisker yoghurt for meget, så bliver det sjasket. Og vi har jo netop tilføjet yoghurt for at give noget fylde. Så dagens vigtigste lærdom:

Du

IKKE blende

din

koldskål!

…i hvert fald ikke det hele. Blendning bidrager nemlig også med luftighed, det skal bare bruges med måde. Jeg har leget med forskellige metoder og favoritten er at blende de fleste ingredienser (undtagen yoghurten) lidt. Yoghurten røres så i til sidst. Det giver en meget luftig, cremet og fyldig koldskål – også selvom der bruges relativt lidt yoghurt.

Du kan også røre ingredienserne forsigtigt sammen, det giver en mere kompakt og lidt tyndere ikke-luftig koldskål. Så vælg den metode du foretrækker.

Jeg har også leget med at ryste koldskålen, det er fungerer ret fint, hvis du ikke har andre redskaber til rådighed og kun skal lave en lille portion. Stil gerne kanden i fryseren forinden.

Sådan skal flasken se ud efter den er tømt for koldskål – de karakteristiske kærnemælksstriber

Hvor tyk er denne koldskål så?

Som den seriøse blog vi er, arbejder vi ud fra den internationalt anerkendte ICSTES-skala (International Cold Scowl Thickness Evaluation Scale). Den går som bekendt fra 1-5, hvor 1 betegnes som sjasket og 5 nærmer sig yoghurttykkelse. Hvilken man foretrækker er smag og behag, de er dog kendetegnet ved at jo tykkere koldskål, jo længere holder kammerjunkerne sig sprøde. Grundopskriften her kan være enten 2,5 eller 4 afhængigt af hvilken metode du bruger.

Her er den så, PlantePushernes bud på sommerens bedste veganske koldskål. Den er testet på – og godkendt af – ikke-veganske koldskålselskere og som min veninde så smukt og rigtigt tilføjede:

Den bliver siddende på kammerjunkerne – DET er vigtigt!

5.0 from 1 reviews
Vegansk Koldskål
 
Forb.
Tilb.
i alt
 
Forbered dig gerne ved at smide serveringsskål (eller 'rystekande') i fryseren på forhånd.
Af:
Giver: 1,5 L (5-6 portioner)
Ingredienser
  • 1/2 dl friskpresset citronsaft
  • 9 dl grøn/neutral sojamælk*
  • 1 tsk æblesyre plus lidt mere (i alt 6ml)
  • 1 stor, fed, frisk og fugtig vaniliestang eller ca. 3 tsk vaniliesukker
  • 1 dl rørsukker
  • To små nip salt
  • 60 mL æblemost/juice (ikke alt for sød, den skal have lidt syrlighed)
  • Fintrevet citronskal af ¼ økocitron kun det aller yderste gule
  • 4 dl neutral planteyoghurt f.eks. Sojade eller Alpro
Ønskes den lidt tykkere: Brug i stedet: 8 dl mælk og 5 dl yoghurt. For lidt tyndere: Brug i stedet 10 dl mælk og 3 dl yoghurt
Metode
Metode #1: Den luftige. Tykkelse: Ca 4
  1. Kom først citron, så mælk og til sidst æblesyre i en blender - nu har du vegansk kærnemælk med citron. Lad det stå uden at blende det mens de næste ingredienser hældes oveni:
  2. Hæld alle øvrige ingredienser undtagen yoghurt og revet citronskal oveni 'kærnemælken'. Blend til sukkeret er opløst, og det er lidt luftigt - stavblender kan nok også bruges - bare sørg for at bevæge den godt op og ned så der kommer luft i. Det bør ikke tage mere end ½-1 minuts tid (i en VitaMix kun ca. 15 sek).
  3. Ryst så yoghurten lidt for at fjerne eventuelle klumper og hæld den i en stor skål sammen med citronskal. Rør lige så stille alt fra blenderen ned i, f.eks. med et manuelt håndpiskeris.
Metode #2: Tykkelse ca. 2,5
  1. Hæld først citron og dernæst mælk og æblesyre i en skål. Det bliver til en tyk kærnemælk med citron. Rør det lidt sammen og stil det til side.
  2. I en anden (stor) skål røres kornene fra vaniljestangen ud i sukkeret, for at undgå klumper.
  3. Kom alle øvrige ingredienser (undtagen kærnemælksblandingen). Rør forsigtigt rundt indtil sukkeret er opløst.
  4. Hæld forsigtigt kærnemælksblandingen i og rør til det lige er blandet.
Stil koldskålen på køl, gerne 1 time eller 2. Omrøres inden servering og spises iskold. Justér evt. smagen - kom f.eks. mere citronsaft, citronskal, sukker eller vanilie i.
Tips
- Plantemælk: Jeg anbefaler neutral sojamælk, det giver en god tykkelse og fedme. Ingen andre mælk giver samme smag og tykkelse Hvis du bruger sød sojamælk med vanilje, skal du nok reducere mængden af sukker og vanilje tilsvarende. Havremælk og mandelmælk kan i princippet bruges, men så bliver koldskålen noget tyndere og får en helt anden smag. Brug i så fald evt. mindre mælk og tilsvarende mere yoghurt - og så vil jeg ikke høre kommentarer om at det ikke smager af koldskål ;P Kokosdrikkemælk efterlader lige lovlig meget kokossmag.
-Holdbarhed/forberedelse Koldskålen kan laves nogle timer i forvejen. Lader du den stå natten over skiller den muligvis, men kan nemt røres sammen igen. Og den luftige version holder overraskende godt på luftigheden.

Skal du bruge hhv. mindre eller større portion? Se herunder…

koldskål laktosefri æggefri

Så kan sommeren bare komme an <3

5.0 from 1 reviews
LILLE portion Vegansk Koldskål
 
Forb.
Tilb.
i alt
 
Af:
Giver: 7,5 dl ca. 2 portioner
Ingredienser
  • 1/4 dl friskpresset ØKOcitronsaft - justér efter dine smagspræferencer
  • 4,5 dl grøn/neutral sojamælk*
  • Lidt over ½ tsk æblesyre (3 ml)
  • 1/2 stor, fed, frisk og fugtig vaniliestang (eller ca 1,5 tsk vaniliesukker)
  • 1/2 dl rørsukker
  • Et lille nip salt
  • 30 mL æblemost/juice (ikke alt for sød, den skal have lidt syrlighed)
  • Fintevet citronskal af et lille stykke ØKOcitron - endelig ikke for meget og kun det yderste gule.
  • 2 dl yoghurt
  • Ønskes lidt tykkere koldskål bruges 4 dl mælk og 2,5 dl yoghurt.
    Ønskes lidt tyndere koldskål bruges i stedet: 5 dl mælk og 1,5 dl yoghurt
Metode
  1. Se indlæg (nej det hele skal ikke bare blendes!)

 
5.0 from 1 reviews
STOR portion Vegansk Koldskål
 
Forb.
Tilb.
i alt
 
Af:
Giver: 2,2 L ca. 7-8 portioner
Ingredienser
  • 3/4 dl friskpresset ØKOcitronsaft - justér efter dine smagspræferencer
  • 13,5 dl grøn/neutral sojamælk
  • Lidt under 2 tsk æblesyre (9ml)
  • 1,5 stor, fed, frisk og fugtig vaniliestang (eller ca 5 tsk vaniliesukker)
  • 1,5 dl rørsukker
  • 1/8 tsk salt
  • 90 mL æblemost/juice (ikke alt for sød, den skal have lidt syrlighed)
  • Fintevet citronskal af ½ ØKOcitron- endelig ikke for meget og kun det alleryderste gule!
  • 6 dl yoghurt
  • Ønskes lidt tykkere koldskål: brug 12 dl mælk og 7,5 dl yoghurt.
    Ønskes lidt tyndere koldskål-Brug 15 dl mælk og 4,5 dl yoghurt
Metode
  1. Se indlæg (nej det hele skal ikke bare blendes!)

Nina fra Plantepusherne

 


Vegansk drikke-kærnemælk (instant)

$
0
0
Vegansk kærnemælk

…der er rent faktisk smager af kærnemælk.

Måske kunne du gætte på mit forrige indlæg om koldskål, at der var en opskrift på kærnemælk på vej til dig 🙂 Hvis du kender tricket med at blande soyamælk med lidt citronsaft eller æblecidereddike når en engelsk opskrift kræver at du bruger ‘buttermilk’ (= kærnemælk) så ved du også, at det ikke smager som kærnemælk. Den metode kan bruges til bagning og mange andre ting, men ikke hvis man savner smagen af kærnemælk.

Så hvordan får vi smagen af kærnemælk?

Er du en af dem, der savner tyk, lækker, iskold, syrlig, cremet kærnemælk der prikker de er helt rigtig steder på tungen, så har jeg godt nyt til dig:

  1. Med en meget lille investering i en pose æblesyrepulver, som er en ret udbredt ingrediens i fødevarerindustrien, kan du få lige det du har savnet (det kan købes bl.a. både i helsehelse, helsebixen og økologisk supermarked).
  2. Du kan lave det både med soja- og mandelmælk.

Du kan bruge den på dine havregryn, cornflakes, med müsli, i bagning og anden madlavning. Eller drikke den som den er. Det eneste, den ikke har, er aktive mælkesyrebakterier, som du finder i syrnet kærnemælk.

Kærnemælk hjemmelavet

Se selv, den laver de helt rigtige kærnemælksstriber. Og ikke nok med det, det smager faktisk også af kærnemælk. Men hvor komælkskærnemælk har en ‘baggrundssmag’ af komælk, har disse tilsvarende lidt af enten soja eller mandel. Jeg opsporede en kærnemælkshungrende veganer, for at tjekke om min egen begejstring holdt stik – og det gjorde den. Det er super simpelt, se selv:

Hvor meget er en teske

5.0 from 1 reviews
Vegansk drikke-kærnemælk
 
Forb.
Tilb.
i alt
 
Bemærk at de angivne mængder er vejledende. Jeg angiver hvad jeg mener rammer syrligheden bedst, men du kan justere det efter dine smagsløg.
Af:
Giver: 4 dl
Ingredienser
  • 4 dl mælk - kold
  • ½ tsk æblesyre (2,5 ml)
  • Et lille nip salt
  • ½ tsk sukker (for smagens skyld)
Metode
  1. Hæld æblersyre og salt i en skål (eller flaske med låg) og kom cirka en kvart deciliter mælk oveni og rør til æblesyren er opløst.
  2. Held resten af mælken og sukker og rør forsigtigt rundt. Jo mere du rører, jo tyndere bliver den. Drik!

Tips
- Kærnemælken bliver noget tykkere, hvis du undlader at røre lige med det samme efter tilsætning af det sidste mælk, men i stedet lader den stå i 10 minutter inden du rører. Men jeg foretrækker version hvor man rører med det samme (har dog kun prøvet forskellen med soyamælk. Det kan være mandelmælk er anderledes) .
- Efter noget tid på køl, vil den begynder at skille, man kan nemt rystes/røres sammen igen.
- Sukker: Ja du kan godt undvære sukker, men det erstatter den laktose, der findes i kærnemælk så det gør at smagen rammer mere præcist. Kan nogenlunde erstattes med en lys sirup, f.eks. agave .</p>

Nina fra Plantepusherne

Hjemmelavet sojayoghurt (uden termometer)

$
0
0
hjemmelavet sojayoghurt

Du behøver ikke bruge mange minutter på at lave hjemmelavet sojayoghurt. At producere en portion sojayoghurt svarer nogenlunde til at være kicker på et amerikansk fodboldhold. Du er på sammenlagt 0,1% af spilletiden og resten af tiden kan du bare sidde og vente og heppe på dine holdkammerater (mælkesyrebakterierne) og have tillid til, at de gør deres bedste.

Det er super nemt når bare du kender faldgruberne og du behøver ikke noget specialudstyr, ikke engang et termometer: Lun sojamælken til håndtemperatur og tilsæt mælkesyrebakterier. Men det kan altså nemt gå galt hvis du ikke lige følger et par grundregler. Og når jeg snakker om at det går ‘galt’ så mener jeg at yoghurten bliver grynet, smager gæret eller ikke bliver tyk. Så hvis du bruger lidt tid på at læse mine tips, vil du til evig tid kunne producere en lækker hjemmelavet sojayoghurt – halvt i søvne og med venstre arm bundet på ryggen.

Det, du skal huske på er: Ro, renlighed og regelmæssighed. (jeg vil anbefale dig at læse mere i Kunsten at syrne plantemælk – inkl. FAQ og fejlsøgning inden du går i gang). Den korte version lyder som følger:

RO: Når syrningen foregår, skal beholderen med mælk være helt i ro, ikke noget med at ryste eller røre. Syrningen slutter først efter først 24 timers mild varme og så ca. 12 timers afsluttende tur i køleskabet.

RENLIGHED: Overhæld dine glas/beholdere, decilitermål og ske mm. med kogende vand inden de kommer i kontakt med sojamælken.Vask hænder.

REGELMÆSSIGHED: Hvis du ikke har en form for termostatstyret inkubator (a la en yoghurt maker), så pak beholderen godt ind efter mælken er lunet, så den kan vedligeholde en nogenlunde konstant temperatur under syrningen. Stil den på et lunt men IKKE meget varmt sted. Se mere her. Når sojayoghurten har syrnet færdigt (inkl. 12 timer på køl), skal den se helt blank ud og være ret fast. Der samler sig lidt valle på toppen og det kan du forsigtigt hælde fra, så det ikke fortynder yoghurten.

Sojayoghurt hjemmelavet

Yoghurten bør ved det her stadie være fast nok til at du kan tippe beholderen uden at yoghurten glider ud (i hvert fald hvis du har lavet det i flere små beholdere). Hvis ikke, så tip den kun lidt og dyp dit rene viskestykke eller køkkenrulle i vallen og sug det op. Smag til som angivet i opskriften, rør grundigt rundt med et håndpiskeris (ikke med blender) og brug den som du ellers bruger sojayoghurt 🙂

sojayoghurt uden termometer

Hvorfor jeg anbefaler at tilsætte en form for sukker eller agavesuirup (bare en smule) og foreslår at du bruger flere små forme fremfor 1 stor samt en masse tips og tricks til at få succes, kan du ligeledes læse om i mit uddybende indlæg om Kunsten at syrne plantemælk.

Mælkesyrekapsler kan i øvrigt købes i Matas eller i online helsekostbutikker. Jeg bruger altid disse.

5.0 from 2 reviews
Hjemmelavet sojayoghurt - uden termometer
 
Forb.
Tilb.
i alt
 
Af:
Giver: ½ L
Ingredienser
  • ½ L sojamælk
  • 2 kapsler mælkesyrebakterier (kan erstattes af ½ dl frisk syrnet planteyoghurt)
  • 1 tsk rørsukker/agavesirup (kan udelades, men giver både bedre smag og tykkelse)
  • Evt. kan du smage til mere syre i form af citronsyre, mælkesyre eller citronsaft.

    REDSKABER
  • Glasbeholder til syrning, lille gryde, decilitermål, en røreske af metal, et lunt sted hvor den kan stå i 24 timer, se mere her.
Metode
  1. Start med at koge omkring en halv fyldt elkoger med vand, og hæld så kogende vand over dine redskaber efterhånden som du skal bruge dem.
  2. Skold den beholder du vil bruge, tøm den for vand, kom låg på og stil den ned i dit 'syrningssted' så den kan varme det lidt op.
  3. Hæld sojamælken i gryden og lun den langsomt. Bruger du en mælk der har være åbnet i før nu, så skal du starte med at varme mælken op til den begynder at ryge og så lade den køle ned igen før du fortsætter.
  4. 'Mål temperaturen': Når du dypper bagsiden af din (rene!) hånd og mælken føles en lille smule lun (som et karbad man har lyst til at hoppe i), så kan du regne med at den er lidt over 40 grader. Det er perfekt til formålet. (Har du et termometer, så gå efter 42-45 grader).
  5. Kom evt. agave/sukker i.
  6. Åben mælkesyrekapslerne (eller tag yoghurten) og tøm dem ned i mælken, rør rundt med den skoldede ske.
  7. Hæld mælken i den/de skoldede beholdere og pak dem straks ind i de tæpper/kasser eller hvad du nu har forberedt som isolation. Lad den stå helt uberørt i 24 timer - ikke røre/ryste/smage etc.
  8. Efter 24 timer pakker du den forsigtigt ud så den ikke bliver rystet og stiller den på køl i 12 timer. 6 timer er nogle gange nok, men jeg har bedst erfaring med lang eftersyrning.
  9. NU kan du prøvesmage den. Er du tilfreds med syrligheden kan du smage den til og bruge den: Kom et lille nip salt i, eventuelt sukker og rør godt rundt. Lad endelig være med at blende den, det bliver den blot sjasket af. Hvis du nu alligevel vil have den mere syrlig så kom citronsýre/citronsaft eller lignende i.
  10. Hvis du ikke er helt tilfreds med syrligheden efter 10-12 timers nedkøling, så bare lad den stå 12-24 timer mere på køl. Den vil blive endnu mere syrlig i smagen og også lidt tykkere i konsistensen.
Tips
- Holdbarheden afhænger meget af hvor renlig du har holdt yoghurten. Omkring 2-5 dage på køl efter afsluttet syrning. Syre og sukker forlænger holdbarheden.
- Jo mindre du rører i den, og jo koldere den er, jo fastere konsistens får den. Så spis den helst direkte fra køl og rør kun i den når du skal smage den til. Undlad at blende den i et forsøg på at få den glat (medmindre den er blevet decideret grynet).
- I nogle opskrifter angives syrningstiden til 12/12 altså 12 timers varme og 12 timers eftersyrning. Dette har jeg kun prøvet uden sukker og jeg var ikke så imponeret over resultatet.
- Hvis den er blevet grynet, så fortvivl ej. Det går kun lidt ud over smagen og du kan blende den meget kort så den bliver glat, men ikke helt så blank som hvis syrningen var foregået helt rigtigt. Desværre gør blendningen den også mindre tyk. Den genvinder lidt af tykkelsen hvis den får lov at stå på køl igen, nogle timer eller natten over. Læs i øvrigt i mit afsnit <a href="https://plantepusherne.dk/kunsten-at-syrne-plantemaelk" target="_blank" data-mce-href="https://plantepusherne.dk/kunsten-at-syrne-plantemaelk">fejlsøgning</a> om hvad, der kan være gået galt, siden den er blevet grynet.

Hvordan bliver konsistensen på hjemmelavet sojayoghurt?

Som nævnt bliver den lidt tykkere (og mere syrlig) jo længere den får lov at stå på køl, men eftersom den fordærver efter noget tid er der grænser for hvor tyk du kan få den på denne måde. Den minder mere om yoghurt i tykkelsen og er ikke lige så tyk som tykmælk eller ymer. Du kan prøve at dræne den af i et kaffefilter natten over for at skille mere valle fra. Jeg vil foreslå at du gør det inden omrøring og tilsltning af salt mm. Du kan også komme lidt gul fiber HUSK i (den fine). Det ser ikke kønt ud, men man kan faktisk slet ikke fornemme de der ‘korn’ når man spiser det. Brug ca. 1/2 tsk til 1/2 liter yoghurt, rør rundt og se efter et kvarters tid om du er tilfreds med konsistensen. Putter du for meget i, bliver den meget geléagtig i konsistensen og minder om det finske, syrnede yoghurtprodukt ‘fil’. Yoghurten til højre har fået lidt fiberHUSK.

Sojayoghurt med HUSK

Det er virkelig lækkert med den dér unikke syrlige smag af mælkesyrebakterier som vi er vant til fra komælksprodukter. Og du kan altså ret nemt lave din helt egen sojayoghurt og få samme smagsoplevelse 🙂 Hvis du sætter mælken over mandag aften, så kan du spise sojayoghurt onsdag morgen og hvis du tænker “36 timer!?!?! – så længe kan jeg ikke vente!” så husk de berømte ord:

Hjemmelavet sojayoghurtNina fra PlantePusherne

Magisk vegansk smør – med aquafaba (sojafri)

$
0
0
vegansk smør

Uden at overdrive, kan jeg godt sige at det her er en verdenssensation.

Link to English recipe

Har du fulgt med på bloggen har du allerede hørt om kikærtevand også kaldet aquafaba og dets fantastiske egenskaber som kan bruges i et utal af opskrifter – nogle af dem hidtil uopnåelige på vegansk.

Aquafaba er bla. blevet brugt til at lave aquafaba mayo og eftersom jeg før har forvandlet en vegansk mayo-opskrift til vegansk smør-opskrift, så lå det lige til højrebenet at prøve det med aquafabaen. Stor succes. Smøret bliver endnu blødere og endnu mere smøragtigt. Hvis du har læst bare et par amerikanske veganske opskrifter, så har du helt sikkert hørt om Earth Balance, som værende alle (amerikanske) veganeres go-to smør. Så da jeg fik en kommentar om, at den her opskrift smager af Earth Balance, ja så blev jeg selvfølgelig helt (smør)blød om hjertet. Tricket til at få det til at stivne er, at bruge mættet fedt ligesom i smør lavet af komælk. Jeg vil altid anbefale at bruge koldpresset kokosolie også kaldet jomfru kokosolie. Men det efterlader altså smag af kokos i smøret så hvis du vil undgå det, må du bruge den raffinerede kokosolie ‘uden smag‘. I modsætning til mine øvrige smøropskrifter (ja der var jo også min allerførste) er den her tilmed sojafri, så her kan selv sojaallergikere være med.

Hvis du er nysgerrig omkring aquafaba, så vil jeg varmt anbefale facebookgruppen Vegan Meringue – Hits and misses. Det er her vi deler alle de fantastiske opdagelser af hvad aquafaba kan bruges til.

Opskriften her kræver i modsætning til mange udenlandske opskrifter hverken guargummi, xanthan, lecithin eller lignende. Alle ingredienser (olier, eddike, en dåse kikærter) fås i et nogenlunde velassorteret supermarked og når du har dem, er du kun få minutter fra vegansk smør. Plus den tid det tager for det at hærde i køleskabet naturligvis…

Har du prøvet at lave den veganske mayo med olie og sojamælk? Ja den der som man brugte lang tid på at få taget sig sammen til at prøve, og da man endelig fik prøvet det af og det tog 30 sekunder, tænkte man “HVORFOR HULAN HAR JEG IKKE GJORT DET NOGET FØR?”. Det er simpelthen så enkelt at alle, der uvidende står og kæmper med at lave mayo vha. rå æggeblommer og olie, ville græde sig i søvn hvis de vidste hvor simpelt mayo kan laves. Det er stort set det samme du skal gøre her, bare med lidt andre ingredienser.

Selv spiser jeg nødigt olie i maden, men dels kan jeg godt lide at tilbyde noget som min datter kan smøre på brødet og når man opfinder noget så banebrydende som simpel, lækker smørsmagende aquafaba smør så skal hele verden selvfølgelig høre om det hvilket er grunden til, at jeg i første omgang lavede dette indløg på engelsk. Og forresten nej, det smager overhovedet ikke af kikærter!

4.9 from 8 reviews
Vegan Aquafaba Butter
 
Forb.
Tilb.
i alt
 
Enkel vegansk smør med det magiske aquafaba. Skold evt. redskaber inden du går i gang, det forlænger holdbarheden. Aquafabaen må gerne være lidt kølig, mens olien skal være omkring stuetemperatur olier når de blandes.
Af:
Giver: 120 ml
Ingredienser
  • 45 ml Aquafaba (ja det der vand fra kikærter)
  • 1 dl fast kokosolie - jeg foretrækker altid koldpresset/jomfru kokosolie), men det giver noget kokossmag til smøret. Bruger du raffineret kokosolie uden smag) bliver det SUPER smøragtigt.
  • 20 ml koldpresset rapsolie eller hørfrøolie(kan helt eller delvist erstattes af solsikke- oliven eller en anden olie du kan lide smagen af)
  • 2/3 tsk æblecidereddike eller friskpresset citronsaft (har du vegansk mælkesyre så brug endelig det i stedet)
  • 1/3 tsk salt
Metode
  1. Smelt forsigtigt kokosolien uden at varme den for meget op. Jeg plejer at tage gryden fra blusset når 90% er smeltet. Når resten er smeltet så tilføj rapsolien og lad blandingen nå stuetemperatur.
  2. Når aquafabaen er lidt kølig (et sted mellem køleskabskold og stuetemperatur) hælder du den i en høj smal beholder sammen med salt og æblecidereddike. Blend ½ minut med en stavblender.
  3. Mens blenderen kører hælder du LANGSOMT olierne i, i en tynd stråle. Sørg for at blenderen hele tiden kan nå at blende det rundt så du ikke kan d´se noget af olien. Det tager 1-2 minutter at få inkorporeret al olie og så har du til sidst en tyk mayo-lignende masse. Hvis det er en meget varm dag, så stil evt, beholderen på en pose ærter mens olien hældes i.
  4. Nu er den faktisk færdig.
  5. Hvis du smager den ´til, så bemærk at smagen lige nu kan virke rimelig salt og 'skarp'. Det bliver lidt mildere når den køler ned. Hæld den i en passende beholder - UNDLAD AT DÆKKE DEN TIL - og kom den på køl. Efter nogle timer på køl - gerne natten overv - vil den være fast men smørbar.
Tips
- Hvis du absolut vil dække smøret til, så brug et rent stykke stof eller lignende, men kom den for alt i verden ikke i en lufttæt beholder, du risikerer at den ikke bliver fast.
- Idet der ikke er brugt lecitin, ser smøret her mere 'flaget' ud end komælkssmør. Stryger du henover det et par gange vil det dog lægge sig pænt på brødet.
- Jeg kan personligt bedst lide at bruge koldpresset rapsolie, da det tilføjer noter af smør samt dejig gul farve til smøret. Bemærk at den olie du vælger, vil kunne smages i det færdige smør.
- Når smøret står udenfor køleskabet vil det udskile nogle dråber aquafaba. Ignorér dem, eller dup dem væk med køkkenrulle.
- Jeg har ikke selv prøvet, eller hørt om succes med andre køkkenredksaber end en stavblender. En mini-foodprocessor kunne måske fungere.

Og når nu det er så simpelt, ja så kan du jo passsende lege lidt med opskriften, som her hvor jeg lavede smøret i 5 forskellige versioner til en fællesspisning:vegansk smørØverst persillesmør (tilsæt hakket persille), chokoladesmør (undlad syren tilføj sødestof og cacao eller smeltet choko), smør-smør i hjerteforme, hvidløgssmør med dild (tilføj presset hvidløg og rul smøret i tørret dild når det er hærdet), lavendelsmør (indkog lavendelblomster og 5 blåbær med aquafabaen). Jeg brugte disse forme til persillesmøret og disse til det hjerteformede neutrale smør (det er de samme jeg bruger år jeg laver mine fine ispinde). Resten af formene har jeg fundet på diverse loppemarkeder.

Aquafaba-smør FAQ

Hvor lang tid kan det holde sig?
Et sted mellem fem og 10 dage. Måske længere. Når det har nået den ønskede konsistens, kan du dækket til for at forlænge holdbarheden.
Kan det fryses?
Ja.
Hvilken slags bøtte skal bruge til blende?
Den skal være smal så stavblender kan nå det meste af massen i bunden. Gerne af plastik eller metal for så kan isbadet nemmere overføre kulde til smøret.
Skal jeg bruge bønner fra dåse?
Nej du kan sagtens koge din egen er gået fra tørre bønner. Se mere info her. Bare sørg for at denne er tyktflydende lidt på samme måde som det du får fra en dåse.
Hvor skal opbevare min aquafaba-smør?
I køleskabet. Hvis den er lavet i isbadet og blev kold undervejs kan den sandsynligvis også holde sig i lang tid ved stuetemperatur uden at skille.
Er det nødvendigt at bruge isbadet?
Nogle har succes med at få en tyk konsistens på smørret uden isbad. Hvis det fungerer for dig så vil drop bare isbadet. Men det er med til at det hjælpe emulsionen på vej og sikre en bedre konsistens i det endelige smør. S
Hvad er et isbad?
Det er isterninger eller i princippet kunne det også være frosne majs eller ærter som overhældes med lidt vand for bedre at kunne overføre kulde til smør.
Hvordan har du lige tænker at jeg skal kunne holde på blenderen er på pletten mens jeg heller olie i?
Hvis du ikke har tre arme så gør i stedet det at du hælder en teskefulde oppe gange og så blender imellem.
Hvad hvis jeg kan finde ud af at hælde en tynd stråle i? Skift så gør du som beskrevet ovenfor. Med ske hælder du en lille smule olie af gangen og så blender du når du lægger skeen.
Kan jeg bruge noget andet æblecidereddike?
Ja du kan godt bruge friskpresset citronsaft, hvid eddike eller mælkesyre. Men æblecidereddike giver den bedste smag synes jeg.
Jeg troede at olier var usunde? Jeg følger en low fat McDougall style kost, hvad så med mig?
Jeg påstår bestemt ikke et olie er sundt. Jeg vil for eksempel ikke anbefale at erstatte dit morgen ingefær shot eller din banan/kål/chiafrø smoothie med aquafaba-smør. Men hvis du er typen der spiser en anden en eller anden form for plantemargarine, så synes jeg bestemt at det vil være en god ide at lave mit aquafaba-smør i stedet for. Både fordi det smager bedre og fordi at så ved du præcis hvad der kommer i 🙂

Aquafaba butter

 

Nina food blogger

>

Syrnet soja fraiche

$
0
0
vegansk creme fraiche

Her kommer så den udvidede opskrift på soja fraiche hvor jeg viser hvordan du kan lave ægte syrnet vegansk creme fraiche af sojamælk. Hjemmelavet mandel fraiche eller hasselnødde-creme fraiche kan sandsynligvis også bruges og syrnes, men her mangler jeg selv erfaring 🙂

Smagen bliver ikke helt ligeså syrlig som når man syrner komælksprodukter (og det hænger ikke kun sammen med manglende sukkerstoffer). MEN du kan sagtens opnå den helt rigtige SLAGS syrlighed som prikker de helt rigtige steder på tungen, nemlig smagen af mælkesyre, som man også opnår når man syrner modermælk fra en ko. Det gær man ved at tilsætte mælkesyrebakterier, som danner mælkesyre. Og ja, mælkesyre opnået på denne måde er – på trods af navnet – 100% vegansk og mælkefrit. For at hjælpe den helt rigtige smag af syrlighed kan du faktisk også købe ren mælkesyre (som er vegansk) og smage den til med det. Til dig, der allerede har stiftet bekendtskab med min populære soja fraiche: Det er præcis samme procedure med at skille og si sojamælken, for at syrne tilsætter du så bare lige mælkesyrebakterier bagefter. Og venter.

hjemmelavet vegansk creme fraiche

Har du ikke læst mit grundkursus ‘Kunsten at syrne plantemælk’, så er der 3 ting du skal huske når du laver syrnet soja fraiche:

RO
Når den er stillet til syrning, skal du ikke røre rundt eller ryste den undervejs. Hav tålmodighed og vent de 12-24 timer. PLUS de minimum 4 timer som Soja Fraichen lige skal stå og køle ned i køleskabet når de syrningstiden er overstået. NU må du spise den. Dette punkt er ikke HELT så vigtig med en fast masse som soja fraiche. Det er nemmere at komme til at forstyrre processen når du f.eks. laver en sojayoghurt.

RENLIGHED
Sørg for at være renlig med alle dine redskaber undervej, så undgår du at uønskede bakterier vokser i din Soja Fraiche. Det er vigtigt nu hvor den skal stå ikke-nedkølet over længere tid: Inden du går igang, så vask hænder og brug helt rene – eventuelt skoldede – glas og redskaber undervejs. Jo længere syrningen skal vare jo mere renlighed kræves.

REGELMÆSSIGHED
Soja fraichen foretrækker en konstant temperatur. En varm sommerdag med varme nætter kan du nøjes med at pakke den ind i et enkelt tæppe, men i de kolde måneder skal den pakkes godt ind, så du undgår t temperaturen svinger for meget. Her hjælper det også at bruge en bøtte hvor der kun lige er plads til soja fraichen uden for meget luft ovenover, da luft ikke holder så godt på varmen. Se eksempler på indpakning i Kunsten at syrne plantemælk.

Sådan ser processen ud, når du laver hjemmelavet, syrnet soja fraiche

Først skal proteinstofferne skilles fra vallen. Det sker, når du hælder syre i sojamælken. Ved at røre ganske forsigtigt en enkelt gang eller to, kan du så fordele syren lidt bedre i mælken så alle dele bliver skilt.

hvordan skiller man sojamælk

Når du skal hælde den op i klædet til afdrypning, er det en god idé at gøre det forsigtig, så valle og proteinsoffer forbliver mest muligt adskilt. På den måde er det nemmere at si vallen fra.

hjemmelavet vegansk creme fraiche af sojamælkJeg synes at ophængning er den nemmeste måde at si vallen fra, men du kan nok også nøjes med at lade den dryppe fra i en si beklædt med et viskestykke. Sier du 6 dl valle fra får du en tykflydende soja fraiche, mens 7 dl valle efterlader en noget tykkere soja fraiche.

Hjemmelavet vegansk creme fraicheNår du åbner viskestykket igen, er det bestemt ikke et kønt syn, der møder dig. Men det ændrer sig – bare vent og se.

Efter at du nu har tilsat mælkesyrebakterier (jeg bruger disse, men andre kan sagtens bruges, bare de har været opbevaret korrekt, altså køligt) og tålmodigt har ventet på at den syrner natten over kan du give den en grundig tur med blenderen eller i foodprocessoren. Så har du til sidst en lækker tyk mælkefri soja fraiche som du kan bruge nogenlunde som du ville gøre med en ganske almindelig creme fraiche lavet af komælk. F.eks. blandet med friske krydderurter og brugt som dip til chips eller grøntsagsstænger. Mmmmmmm!

Vegansk creme fraiche

 

Syrnet soja fraiche 9% - vegansk creme fraiche
 
Jo mere valle du presser fra, jo tykkere bliver soja fraichen og jo mindre mængde bliver der.
Af:
Type: Vegansk, mælkefri
Giver: 450 ml
Ingredienser
  • 1 L neutral soyamælk*
  • 3/4 dl friskpresset citronsaft
  • 2 spsk vand
  • 2 kapsler mælkesyrebakterier f.eks. disse
  • En lille ¼ tsk fint salt
  • 1/2 tsk rørsukker
  • Desuden skal du bruge en kasse eller andet som du nemt kan isolere med en masse dyner/hø/krøyerkugler eller hvad du nu har til rådighed. Kassen stopper du godt til og pakker så du nemt kan stoppe bøtten med soja fraiche ind, når den er klar til at stille til syrning. Se mit grundkursus Kunsten at syrne plantemælk
Metode
  1. SKIL SOJAMÆLKEN arbejd 5 minutter – vent 10
    Soyamælken skal være LIDT varm så skiller den nemmere og har en perfekt temperatur til syrningen. Så lun den LIDT i en gryde til du med bagsiden af hånden vurderer den til at være nogenlunde samme temperatur som dig (37 grader hvis du har et termometer).
  2. Bland vand, salt og citronsaft sammen i en skål og rør til det er så opløst som muligt..
  3. Hæld så mælken ned i, idet du fordeler den mest muligt ved at hælde den ned forskellige steder - IKKE ved at røre i mælken! Rør forsigtig rundt en (og kun 1!) enkelt gang for at fordele citronsaften så der ikke er nogle hvide områder men kun klar valle som illustreret her. Lad det stå uberørt i 10 minutter.
  4. SI MÆLKEN arbejd 5 minutter - vent 20
    Hæld den skilte soyamælk op i et viskestykke (eller stofble, mouselin el. lign.) lagt ovenpå en si. I princippet kunne du bruge en skål fremfor en si, men det her er en god måde at få skilt det meste væske fra til at begynde med. Jeg har tidligere lagt soja fraichen i pres for st skille væsken fra, men nu hænger jeg den bare op i et stykke stof, det er en del nemmere. Lad den hænge i omkring 20 minutter. Til sidst kan du klemme lidt ekstra valle fra med hænderne. Let presset hvis der i stedet for klar valle begynder at komme hvidt ud gennem viskestykket. Jo mere pres, jo tykkere creme fraiche. Hvis den bliver for tyk, kan du justere ved at blande den med lidt plantemælk inden den bruges.
  5. STIL DEN TIL SYRNING arbejd 1 minut, vent 12-24 timer
    Åben viskestykket og skrab den løse, grynede og ikke særligt kønne tofu ned i en ren glasbøtte med låg. Åben kapslerne med mælkesyrebakterier og hæld dem ned i, eller tilsæt frisk sojayoghurt. Rør rundt med en ren ske og skru låget på. Varmen fra da du lunede mælken, til omkring 40 grader vil være nok til at aktivere mælkesyrebakterierne. Pak den grundigt ind som beskrevet tidligere i indlægget. Nu starter syrningen og du kan godt væbne dig med tålmodighed. Den skal stå lunt ved nogenlunde konstant temperatur i 12-24 timer.
  6. STIL DEN PÅ KØL mindst 1 time
    Når de 12-24 timer er gået kan du skrue låget af og dufte om processen er gået godt. Den skal dufte mildt syrligt. Så stiller du glasset med soja fraiche i køleskabet og lader den køle helt ned i nogle timer. Lader du den stå 12-24 vil den blive endnu mere syrlig.
  7. BLEND DEN SMOOTH 3 minutter
    Når den er kølet helt ned, kan du begynde at blende den enten med foodprocessor eller stavblender. Kom evt. sukker i og blend i flere minutter indtil det er HELT blank og fin.
Tips
- Soja fraichen kan i princippet erstattes af mandel fraiche. eller hasselnødde-creme fraiche - det har jeg dog ikke selv eksperimenteret med endnu.
- Rørsukker kan også udelades, men tilsættes for at efterligne smagen af den laktose, som jo findes i komælk. Det kan desuden booste syrningsprocessen lidt.
-Mælkesyrebakterier: Dem jeg bruger fås i din lokale Matas eller online, f.eks. her og her

Syrnet vegansk creme fraiche kan også i en håndevending laves til en vildt lækker cremet, syrlig friskost/smøreost. Her presser du mindst 7 dl valle fra, så bliver den meget fast i konsistensen. Tilsæt f.eks. løgpulver, hvidløgspulver, peber og dild – go home Philadelphia! Få mere inspiration i min opskrift på hjemmelavet smøreost.

Vegansk smøreost mælkefri

 

UnderskriftNinaG

Mandel fraiche (sojafri, vegansk creme fraiche)

$
0
0
Laktosefri creme fraiche

Da jeg i sin tid opfandt soja fraiche var jeg sikker på at det en af den slag once in a lifetime opskrifter som jeg ikke ville kunne overgå i genialitet (ja, sådan må jeg gerne skrive for man har sagt mig det så tit :D). Men belejligt nok, kommer her endnu én.

English version

Har du kastet dig ud i plantemælks forunderlige verden, så har du muligvis prøvet at stå med en kop kaffe fyldt med plantemælk. Der er skilt. Det ser ikke for kønt ud, men jeg lover dig, at når du er færdig med dette indlæg vil du sende kærlige tanker til de små hvide klumper og takke højere magter for hvad de kan give dig. Nemlig den meste cremede, lækre sojafri, mælkefri, veganske creme fraiche du kan forestille dig! Og det er vel at mærke uden brug af hverken specialingredienser som stabilisatorer, emulgatorer eller en dyr high speed blender.

vegan sour cream almond milk

Hvis du kender bloggen så ved du at jeg har lavet creme fraiche af sojamælk i nogle år, og efter at blive mindet om at mandelmælk også har evnen til at skille, fik jeg endelig taget mig sammen til at teste min soja fraiche fremgangsmåde med mandler. Jeg har svært ved at beskrive hvor imponeret jeg er over reslutatet. Pga. mandlernes højere fedtindhold får du en cremet konsistens som langt overgår den fra soja fraiche. Den er simpelthen så silkeblød at den nærmest smelter på tungen. Jeg har virkelig dvært ved at få armene ned. Prøv den og du vil forstå hvorfor.

Hjemmelavet eller købt mandelmælk?

Jeg har endnu ikke selv haft fingrene i en købemandelmælk, men kunne forestille mig at det kan være et problem at få den til at skille hvis der er stabilisatorer og lignende i. Et tip fra en læser siger at Naturli’s mandelmælk fungerer, men jeg synes ikke at det var så nemt. Måske har du bedre held til det end jeg? Men en hjemmelavet mandelmælk fungerer i hvert fald helt sikkert. Og i den forbindelse har jeg et lille tip, som gør processen lidt lettere for dig…

Du behøver ikke at lægge mandlerne i blød

Normalt anbefales det, at lægge mandler i blød mindst 8 timer for at bedre kunne fordøje dem. Men det kan du faktisk skippe hvis du ikke går så meget op i fordøjelse. Jeg fik præcis samme mængde ud af at lade dem stå i blød natten sover som da jeg gjorde følgende: Hæld de tørre mandler i din blender. Kom ca 3,5 dl vand over dem og blend i nogle minutter så godt som din blender nu kan. Lad smattet stå i blenderen en halv time og blend dem så igen. Nu burde de små stykker være gennemblødte og klar til at afgive al deres mælk. Blend flere minutter igen, tilføj resten af vandet, blend kort og si så pulpen fra i et tyndt viskestykke eller en nut milk bag. Så langt så godt, nu har du mandelmælk.

almond milk sour cream vegan

Skal mandlerne smuttes?

Jeg må indrømme at jeg var for doven til at gøre det, men er ikke i tvivl om, at det giver en endnu mere delikat smag, hvis du gider at smutte mandlerne først. Men det fungerer fint med skal og farven bliver stadig noget nær kridhvid, se selv på billederne af mælk og mandel fraiche i indlægget her.

Kan jeg bruge andre nødder?

Jeg er selv ved at teste forskellige ting af og har fået efterretninger om at cashewnødder fungerer rigtig godt. Solsikkekerner fungerer i princippet også, men giver et noget mindre udbytte og smager meget kraftigt igennem i det endelige resultat. Brug eventuelt dobbelt mængde solsikkekerner når du laver solsikkekernemælken. Sesamkerner har jeg fået at vide fungerer helt elendigt (=minimalt udbytte) så det vil jeg ikke anbefale. Hasselnødder fungerer fremragende, se selv.

Sådan laver du mandel fraiche

Her er processen fra  1) skilt mandelmælk 2) der står og drypper af og 3) hænges op i et viskestykke og til sidst er blevet presset og 4) kan pakkes ud.

vegan sour cream almondJeg bruger en snor/elastik/metaldimsedut til forsigtigt at lukke viskestykket sammen og hænger så viskestykket op på håndtaget til et køkkenskab enten med en krog eller lille bøjle, der vender på hovedet.

Læs mere om processen i min originale opskrift på Soja Fraiche og prøv den eventuelt hvis du ikke har tid til at stå og lave mandelmælk.

5.0 from 3 reviews
Mandel fraiche
 
Silkeblød, mælkefri creme fraiche der nemt kan laves til flødeost med lidt krydderier. Til dip, dresisinger og meget mere.
Af:
Cuisine: Vegansk, mælkefri
Giver: 7,5 dl mandelmælk som bliver til 2,5 dl mandel fraiche
Ingredienser
  • 150 gr mandler (med eller uden skal)
  • 8,5 dl vand (hvis du bruger iblødlagte mandler. Bruger du tørre mandler brug da 9 dl)
  • Et nip salt
  • 0,75 dl dl friskpresset citronsaft

DERUDOVER SKAL DU BRUGE
  • En si dækket med et rent viskestykke uden nopret overflade eller en nøddemælkspose (fås også her).
Metode
LAV MANDELMÆLK
af ikke-iblødlagte mandler
  1. Hæld de tørre mandler i blenderen og lige under halvdelen af vandet. Blend i nogle minutter til det er så fint som din blender formår. Lad det stå og trække i en halv time.
  2. Blend igen nogle minutter og lad resten af vandet blende med til aller sidst.
  3. Hæld mælken op i en si belagt med viskestykket og lad mandelmælken dryppe igennem. Du får omkring 7,5 dl mælk.
af iblødlagte mandler.
- smid IKKE iblødlægningsvandet ud!
  1. Når mandlerne har stået i blød natten over hælder du vandet op i et decilitermål for at se hvor meget der er. Hæld yderligere vand i, så du i alt har 8,5 dl.
  2. Kom mandlerne i blenderen sammen med lidt under halvdelen af vandet angivet i opskriften samt og blend nogle minutter. Kom resten af vandet i og blend kort.
  3. Si mælken fra i et viskestykke eller en nøddemælkspose. Der bliver 7,5 dl mælk.
SKIL MÆLKEN
  1. Husk at ryste den først, især hvis du tager den fra en større portion.
  2. Varm mandelmælken indtil den er varm og behynder at dampe men den må IKKE koge! Rør regelmæssigt i den så den ikke brænder på. Koger den op må du lade den køle ned da varmen kan ødelægger citronsaftens evne til at skille mælken.
  3. Hæld citronsaft i en skål og bland saltet i til det er opløst. Hæld den varme mandelmælk over, idet du prøver at hælde ned hvor du kan se citronsaften. Den begynder at skille med det samme. Rør FORSIGTIGT med en ske et par gange i slowmotion for at fordele citronsaften yderligere. Det skal gerne se nogenlunde sådan her ud
  4. Kom låg på og lad den stå uberørt i 20 minutter.
  5. Så skal vallen (den gennemsigtige vandede del) skilles fra. Det skal gøres meget forsigtigt for at undgå at blande hele massen sammen igen hvilket ville gøre den svær at skille:
  6. Hæld, eller nærmest vip, forisgtigt den skilte mælk op i en si dækket med et viskestykke
    sådan her:
    Lad det stå og dryppe af. Skrab langsomt et par gange henover bunden for at få det til at flyde lettere igennem.
  7. Efter 10-20 minutter kan du samle viskestykkets hjørner og hænge det til afdrypning. Gerne over et decilitermål hvor du samler al vallen.
  8. Når omtrent 5 dl valle er dryppet fra kan du klemme det sidste valle ud ved at klemme med hænderne, bare du ikke klemmer så hårdt at der kommer noget hvidt ud igennem viskestykket - kun klar væske.
  9. Åben viskestykket, skrab, den hvide masse ud i en lille beholder og blend den godt igennem med en stavblender. Bliv ved til den er helt blank. Smag evt tilmed lidt salt og sukker - NYD!
  10. Du kan også lave den til en fantastisk lækker cremet cream cheese, i så fald klem evt. mere valle ud for at få den fastere.
Tips
- Hvis din blender har begrænsede evner, så mal evt. mandlerne til mel i en kaffemølle først og kør dem uden iblødlægning til mandelmælk.
- Problemer?
Hvis du har fulgt opskriften og ikke foretaget ændringer i mængder eller procedurer og du stadig ikke synes at mælken skiller, så giv ikke op (endnu). Hæld mælken op i en si beklædt med viskestykke som beskrevet og lad den dryppe af et ½-1 time. Det kan sagtens være at den ER skilt nok, bare uden at det ses så tydeligt.
- Hvad gør jeg med pulpen fra mandelmælken?
Smid den i hvilket som helst form for bagværk. Den holder ikke mage dage i køleskabet, så frys det ned eller tør det til mel til senere brug. Find yderligere inspiration på Pinterest eller på Google.

Og mandel fraiche kan naturligvis bruges til at laves den lækreste cremede veganske flødeost/smøreost, få mere inspiration til det her eller på engelsk her.

mælkefri smøreost

Find økologiske mandler – og andre varer – lidt billigere her.

vegan sour cream almondsNina fra PlantePusherne

Viewing all 35 articles
Browse latest View live