![vegansk koldskål opskrift]()
Her er endnu én af de der opskrifter, man som vegansk madblogger rigtig gerne vil have på sin blog: Den bedste veganske koldskål. Jeg kan godt afsløre, at den har været nogle år undervejs. Det lyder måske lidt vildt, men lad mig prøve at gøre det kort. Sidste år var jeg liiige ved at udgive men ventede, da jeg alligevel ikke var helt tilfreds. Den adskilte sig ikke markant nok fra andre veganske koldskålsopskrifter. Men i år har jeg fået alle komponenter til at gå op og jeg er klar til at dele ![😉]()
Har verden brug for endnu en vegansk opskrift på koldskål?
Den her er anderledes. Den kræver lidt ekstra ingredienser, til gengæld lover jeg dig en smagsoplevelse, der skiller sig ud. Almindelig vegansk koldskål er nem at lave, en hurtig Googlesøgning giver 5 sider med opskrifter – måske flere, jeg stoppede bare der. De er i store træk alle lavet af plantemælk sojayoghurt, citronsaft, vanille og sukker/sirup i varierende mængder. Der er også nogle kreative variationer f.eks. med mango, jordbær og hyldeblomst eller vegansk piskefløde.
Jeg vil gerne introducere hele tre nye ingredienser til din koldskål, som bringer smagen meget tættere på en original, klassisk kærnemælkskoldskål. “Det går virkelig ikke” tænker du? – Det kan du tro, det gør!
![opskrift vegansk koldskål]()
Syre er ikke bare syre
Der skal selvfølgelig citron i koldskål – også i den veganske. Men hvad er det, der får en original kærnemælkskoldskål til at smage af kærnemælkskoldskål? Det er ikke citron. Og uanset hvor meget citron du putter i, får du ikke mere kærnemælkssmag. Der mangler nemlig noget, og det er såmænd mælkesyre. Det er den, der giver den karakteristiske syrlighed i kærnemælk. Forskellen på citronsyre og mælkesyre kan forklares således:
Citron er meget skarp/kraftig, opleves mest på spidsen af tungen og smagen forsvinder rimelig hurtigt fra munden. Mælkesyre er mere mild, opleves på siderne af tungen og klinger meget langsommere af.
Jeg har før eksperimenteret med mælkesyre, men selv om det oftest er vegansk, så er det ikke så nemt tilgængelig i en standardiseret form. For et par år siden fandt jeg så ud af noget interessant, nemlig noget, der minder rigtig meget om mælkesyre. Men som er nemmere at arbejde med, da det både er billigt og relativt nemt tilgængeligt. Det er, ta dah… æbelsyre. Det er syrligt på den helt rigtig måde, dvs. ikke på citron-måden, men på mælkesyre-måden. Den kvikke læser vil bemærke, at der jo også er mælkesyre i sojayoghurten. Korrekt, men det er slet ikke så meget som ‘kærnemælkskoldskål’ kræver.
(Jeg skal nok lave lidt længere, nørdet separat indlæg omhandlende kun æblesyre og hvordan jeg faldt over ligheden)
![mølkefri koldskål]()
Hvor køber jeg det?
Æblesyre fås overraskende nok rigtig mange steder online, da det er en meget brugt ingrediens inden for fødevarer, især slik. Det er ikke engang særlig dyrt og selvom posen syner lille, så har du nok til koldskål hele sommeren og flere år frem. Jeg har fundet det både i helsehelse, helsebixen og økologisk supermarked. Du kan også bestille det hjem via din lokale Matas eller Helsam (som leverer gratis til din lokale helsebutik)
Hvad kan jeg ellers bruge det til?
Hvis du savner smagen af syrnede mælkeprodukter kan du godt glæde dig – og skynde dig at skaffe noget æblesyre. Det er hurtigt blevet en fast bestanddel af vores veganske køkken på linje med gærflager og andet. Det fungerer nemlig også rigtig godt i andre opskrifter i kategorien ‘vegansk surmælk’ og andre, der kalder på smagen af mælkesyre. Jeg vil løbende lægge dem på bloggen eller opdatere gamle opskrifter hvor æblesyre kan forbedre smagen:
Kærnemælk (eller ‘en tynd yoghurt’)
Ekstra syrlighed i din købeyoghurt (vi ka’ li’ det surt i Norden!)
Lækker mandelyoghurt
Nem sojayoghurt
Feta
Smør
Soja fraiche
Mandel fraiche
Koldskål (doh!)
Sojafri koldskål
…og sikkert meget mere
Det sidste touch
De sidste to ingredienser, som du heller ikke finder i andre veganske opskrifter på koldskål er: Æblejuice, eller æblemost. Ikke en af de der billige, ALT for søde, men en let syrlig æblemost af semi-god kvalitet. Det fjerner en del af den astringerende fornemmelse på tungen, som soja kan have og afrunder smagen rigtig godt. Vi har brugt økologisk æblejuice på karton fra både fakta (‘365’), Føtex og Netto (‘ØGO’)
Der skal selvfølgelig også et nip salt i din koldskål, det understreger flere af smagsindtrykkene. Og en sidste ingrediens som er valgfri men absolut anbefalelsesværdig: Revet citronskal. Endelig ikke for meget, det kan hurtigt blive for dominerende, men en lille smule bidrager fortrinligt til kompleksiteten af syrlighed i koldskål. Modne, flot gule citroner som den her smager bedst og husk kun at bruge det alleryderste gule lag.
![revet citronskal]()
Fluff op og køl ned
Jeg husker kærnemælk som udover meget syrlig, også værende meget luftig, hvilket især gælder versionen med æg. Og hvordan opnår vi det? Det kan være fristende at blende eller piske koldskål for at blande ingredienserne. Men problemet er, at hvis du blender/pisker yoghurt for meget, så bliver det sjasket. Og vi har jo netop tilføjet yoghurt for at give noget fylde. Så dagens vigtigste lærdom:
Du
må
IKKE blende
din
koldskål!
…i hvert fald ikke det hele. Blendning bidrager nemlig også med luftighed, det skal bare bruges med måde. Jeg har leget med forskellige metoder og favoritten er at blende de fleste ingredienser (undtagen yoghurten) lidt. Yoghurten røres så i til sidst. Det giver en meget luftig, cremet og fyldig koldskål – også selvom der bruges relativt lidt yoghurt.
Du kan også røre ingredienserne forsigtigt sammen, det giver en mere kompakt og lidt tyndere ikke-luftig koldskål. Så vælg den metode du foretrækker.
Jeg har også leget med at ryste koldskålen, det er fungerer ret fint, hvis du ikke har andre redskaber til rådighed og kun skal lave en lille portion. Stil gerne kanden i fryseren forinden.
![]()
Sådan skal flasken se ud efter den er tømt for koldskål – de karakteristiske kærnemælksstriber
Hvor tyk er denne koldskål så?
Som den seriøse blog vi er, arbejder vi ud fra den internationalt anerkendte ICSTES-skala (International Cold Scowl Thickness Evaluation Scale). Den går som bekendt fra 1-5, hvor 1 betegnes som sjasket og 5 nærmer sig yoghurttykkelse. Hvilken man foretrækker er smag og behag, de er dog kendetegnet ved at jo tykkere koldskål, jo længere holder kammerjunkerne sig sprøde. Grundopskriften her kan være enten 2,5 eller 4 afhængigt af hvilken metode du bruger.
Her er den så, PlantePushernes bud på sommerens bedste veganske koldskål. Den er testet på – og godkendt af – ikke-veganske koldskålselskere og som min veninde så smukt og rigtigt tilføjede:
Den bliver siddende på kammerjunkerne – DET er vigtigt!
Vegansk Koldskål
- 1/2 dl friskpresset citronsaft
- 9 dl grøn/neutral sojamælk*
- 1 tsk æblesyre plus lidt mere (i alt 6ml)
- 1 stor, fed, frisk og fugtig vaniliestang eller ca. 3 tsk vaniliesukker
- 1 dl rørsukker
- To små nip salt
- 60 mL æblemost/juice (ikke alt for sød, den skal have lidt syrlighed)
- Fintrevet citronskal af ¼ økocitron kun det aller yderste gule
- 4 dl neutral planteyoghurt f.eks. Sojade eller Alpro
- Kom først citron, så mælk og til sidst æblesyre i en blender - nu har du vegansk kærnemælk med citron. Lad det stå uden at blende det mens de næste ingredienser hældes oveni:
- Hæld alle øvrige ingredienser undtagen yoghurt og revet citronskal oveni 'kærnemælken'. Blend til sukkeret er opløst, og det er lidt luftigt - stavblender kan nok også bruges - bare sørg for at bevæge den godt op og ned så der kommer luft i. Det bør ikke tage mere end ½-1 minuts tid (i en VitaMix kun ca. 15 sek).
- Ryst så yoghurten lidt for at fjerne eventuelle klumper og hæld den i en stor skål sammen med citronskal. Rør lige så stille alt fra blenderen ned i, f.eks. med et manuelt håndpiskeris.
- Hæld først citron og dernæst mælk og æblesyre i en skål. Det bliver til en tyk kærnemælk med citron. Rør det lidt sammen og stil det til side.
- I en anden (stor) skål røres kornene fra vaniljestangen ud i sukkeret, for at undgå klumper.
- Kom alle øvrige ingredienser (undtagen kærnemælksblandingen). Rør forsigtigt rundt indtil sukkeret er opløst.
- Hæld forsigtigt kærnemælksblandingen i og rør til det lige er blandet.
- Plantemælk: Jeg anbefaler neutral sojamælk, det giver en god tykkelse og fedme. Ingen andre mælk giver samme smag og tykkelse Hvis du bruger sød sojamælk med vanilje, skal du nok reducere mængden af sukker og vanilje tilsvarende. Havremælk og mandelmælk kan i princippet bruges, men så bliver koldskålen noget tyndere og får en helt anden smag. Brug i så fald evt. mindre mælk og tilsvarende mere yoghurt - og så vil jeg ikke høre kommentarer om at det ikke smager af koldskål ;P Kokosdrikkemælk efterlader lige lovlig meget kokossmag.
-Holdbarhed/forberedelse Koldskålen kan laves nogle timer i forvejen. Lader du den stå natten over skiller den muligvis, men kan nemt røres sammen igen. Og den luftige version holder overraskende godt på luftigheden.
3.2.2925
Skal du bruge hhv. mindre eller større portion? Se herunder…
![koldskål laktosefri æggefri]()
Så kan sommeren bare komme an <3
LILLE portion Vegansk Koldskål
- 1/4 dl friskpresset ØKOcitronsaft - justér efter dine smagspræferencer
- 4,5 dl grøn/neutral sojamælk*
- Lidt over ½ tsk æblesyre (3 ml)
- 1/2 stor, fed, frisk og fugtig vaniliestang (eller ca 1,5 tsk vaniliesukker)
- 1/2 dl rørsukker
- Et lille nip salt
- 30 mL æblemost/juice (ikke alt for sød, den skal have lidt syrlighed)
- Fintevet citronskal af et lille stykke ØKOcitron - endelig ikke for meget og kun det yderste gule.
- 2 dl yoghurt
- Ønskes lidt tykkere koldskål bruges 4 dl mælk og 2,5 dl yoghurt.
Ønskes lidt tyndere koldskål bruges i stedet: 5 dl mælk og 1,5 dl yoghurt
- Se indlæg (nej det hele skal ikke bare blendes!)
3.2.2925
STOR portion Vegansk Koldskål
- 3/4 dl friskpresset ØKOcitronsaft - justér efter dine smagspræferencer
- 13,5 dl grøn/neutral sojamælk
- Lidt under 2 tsk æblesyre (9ml)
- 1,5 stor, fed, frisk og fugtig vaniliestang (eller ca 5 tsk vaniliesukker)
- 1,5 dl rørsukker
- 1/8 tsk salt
- 90 mL æblemost/juice (ikke alt for sød, den skal have lidt syrlighed)
- Fintevet citronskal af ½ ØKOcitron- endelig ikke for meget og kun det alleryderste gule!
- 6 dl yoghurt
- Ønskes lidt tykkere koldskål: brug 12 dl mælk og 7,5 dl yoghurt.
Ønskes lidt tyndere koldskål-Brug 15 dl mælk og 4,5 dl yoghurt
- Se indlæg (nej det hele skal ikke bare blendes!)
3.2.2925