Quantcast
Channel: PlantePusherne – vegansk mad
Viewing all 35 articles
Browse latest View live

Vegansk smøreost – mælkefri, sojafri, oliefri

$
0
0
mælkefri smøreost

Ja, jeg tør godt love, at det her er den mest cremede veganske smøreost du nogensinde har vredet ud af en håndfuld nødder.

Måske kender du allerede min smøreost af sojamælk? Fremgangsmåden her er meget den samme, blot bruger du som base mandelmælk eller hasselnøddemælk, som du selv kan lave i en håndevending.

For nyligt viste jeg dig hvordan du kan lave en vildt lækker vegansk creme fraiche af mandler, altså mandel fraiche som jeg kaldte den. Det viser sig at du lige så nemt kan lave creme fraiche af hasselnødder og når du har lavet én af dem er du LIGE ved at have lavet smøreost. Du skal bare smide lidt flere krydderier i og gerne presse massen endnu hårdere når du laver smøreost end til creme fraiche. Og smøreosten bliver præcis lige så blød og cremet som den ser ud her på billederne..

sojafri smøreost veganskFedtindholdet i nødder er højere end i sojabønner, og giver derfor en endnu mere cremet konsistens end den du får i soja fraiche. Soja fraiche er en lille smule astringent i konsistens/smag, men det er udgaven af mandler eller hasselnødder altså ikke.

smøreost mandler sojafri

Det gælder om at presse den skilte nøddemælk rigtig godt. Det bliver nemmest hvis du får den skilt godt. Her kræves dels at du bruger friskpresset citronsaft og at du rammer en god temperatur på mælken inden du hælder den over citronsaften. Lader du så smøreosten stå med krydderierne natten over kommer smagen rigtig til sin ret så det vil jeg virkelig anbefale. Den kan godt finde på at skille lidt ekstra valle fra, det hælder du bare væk og ta daa, nu er smøreosten blevet endnu mere fast!

Sådan ser det nogenlunde ud, når du åbner viskestykket efter presning når du har fulgt den indledende opskrift på creme fraiche af enten mandler eller hasselnødder.  Jo mere valle du har skilt fra, jo nemmere slipper smøreosten fra viskestykket. En grundig tur med blenderen giver den utroligt bløde, cremede konsistens.
hjemmelavet vegansk ost

Processen her er ikke svær, men ja, den er anderledes end det meste man lige laver i et køkken. Når du har prøvet den et par gange vil du grine din røv i laser over, hvor simpelt det er 🙂

INDKØBSTIP

Økologiske nødder kan med fordel købes billigt hos britiske BuyWholeFoodsOnline.

5.0 from 1 reviews
Vegansk smøreost/cream cheese
 
Sådan laver du den mest cremede, sojafri, oliefri smøreost du kan forestille dig. Mandeludgaven er lidt mindre nøddeagtig i smagen.
Af:
Giver: 1,75 dl eller 175 gram
Ingredienser
KRYDDERIER TIL SMØREOST NATURELLE
  • 1/3 tsk salt
  • 1/4 tsk løgpulver
  • 1/4 tsk dijon sennep
  • Friskkværnet peber
  • 1/8 tsk sukker
  • 2 tsk gærflager kan evt. udelades
  • Evt. et eller to nip hvidløgspulver eller friskpresset, men bemærk at smagen hurtigt kan blive gennemtrængende. Udelad den til brug i fx. søde opskrifter.
Metode
  1. Følg opskriften på creme fraiche af mandler eller hasselnødder men pres den endnu hårdere.
  2. Rør så krydderierne i. Bemærk at hver gang du blender massen, så bliver den lidt blødere i konsistensen, så nøjes gerne med at røre med en ske, især hvis det gøres lige inden servering. Bare rolig, den bliver fast igen når den lige får lov at stå på køl.
  3. Lad den enelig stå over natten eller som minimum nogle timer så smagen rigtig kan integreres.
Det er sjældent jeg fælder tårer over en opskrift, men jeg må indrømme at jeg fik lidt blanke øjne, da den her smeltede på min tunge første gang ...

Når du lige har fået styr på denne her basis-smøreost, så kast dig endelig ud i variationer. Studér ingredienslisten på din tidligere smøreost i supermarkedet og gå så hjem og kopiér så godt du kan. Du kan feks. tilføje (ikke det hele på én gang!):
Ingredienser vegansk smøreost

Og så kan du selvfølgelig også prøve min sojamælkssmøreost. Den er jo ekstra nem fordi du kan bruge en neutral købesojamælk. Min personlige favorit er at pumpe den fuld af dild, enten frisk eller tørret. Yum! Og nu vil jeg jo nødigt opfordre til noget, men behøver jeg at sige at grænsen mellem smøreost og chips-dip er hårfin…?

mælkefri smøreostHvis du er i humør til mere hjemmelavet vegansk ost skulle du tage at prøve min fetaost lavet på sojamælk…

vegan soy milk feta

Nina fra Plantepusherne

 

 


Vegansk Creme Fraiche af hasselnøddemælk (sojafri, oliefri)

$
0
0
vegansk creme fraiche

Jeg måtte selvfølgelig også afprøve om mandel fraiche tricket virkede på andre nødder. Ikke overraskende fungerer det fuldstændig ligeså godt. Creme fraiche af hasselnød har også en helt fantastisk konsistens og ligesom mandel fraiche eller soja fraiche, så kan du godt smage hvad den er lavet af. Jeg ELSKER smagen af hasselnødder så jeg er lidt i tvivl om hvilken der er min favorit. Den er syrlig med en dejlig aroma fra hasselnødderne og kan bruges f.eks. i en cremet cole slaw eller anden salat, der trænger til noget dressing.

Vegansk cole slaw

Kønt er det altså ikke undervejs, men lad dig ikke skræmme – ser det sådan her ud, er du på rette spor og vil blive rigeligt belønnet til slut:

hasselnøddemælk skiltFremgangsmåden for creme fraiche af hasselnødder er præcis den samme som med mandel fraiche. Du skal bare bruge – ja hold fast – hasselnødder i stedet for mandler 🙂

5.0 from 1 reviews
Creme fraiche af hasselnødder
 
Silkeblød, mælkefri creme fraiche der nemt kan laves til flødeost med lidt krydderier. Til dip, dresisinger og meget mere.
Af:
Cuisine: Vegansk, mælkefri
Giver: 7,5 dl hasselnøddemælk som bliver til 2,5 dl hasselnødde fraiche
Ingredienser
  • 150 gr hasselnødder (med eller uden skal)
  • 8,5 dl vand (hvis du bruger iblødlagte hasselnødder. Bruger du tørre hasselnødder brug da 9 dl)
  • Et nip salt
  • 0,75 dl dl friskpresset citronsaft

DERUDOVER SKAL DU BRUGE
  • En si dækket med et rent viskestykke uden nopret overflade eller en nøddemælkspose (fås også her).
Metode
LAV HASSELNØDDEMÆLK
af ikke-iblødlagte hasselnødder
  1. Hæld de tørre hasselnødder i blenderen og lige under halvdelen af vandet. Blend i nogle minutter til det er så fint som din blender formår. Lad det stå og trække i en halv time.
  2. Blend igen nogle minutter og lad resten af vandet blende med til aller sidst.
  3. Hæld mælken op i en si belagt med viskestykket og lad hasselnøddemælken dryppe igennem. Du får omkring 7,5 dl mælk.
af iblødlagte hasselnødder.
- smid IKKE iblødlægningsvandet ud!
  1. Når hasselnødderne har stået i blød natten over hælder du vandet op i et decilitermål for at se hvor meget der er. Hæld yderligere vand i, så du i alt har 8,5 dl.
  2. Kom hasselnødderne i blenderen sammen med lidt under halvdelen af vandet angivet i opskriften samt og blend nogle minutter. Kom resten af vandet i og blend kort.
  3. Si mælken fra i et viskestykke eller en nøddemælkspose. Der bliver 7,5 dl mælk.
SKIL MÆLKEN
  1. Husk at ryste den først, især hvis du tager den fra en større portion.
  2. Varm hasselnøddemælken indtil den er varm og behynder at dampe men den må IKKE koge! Rør regelmæssigt i den så den ikke brænder på. Koger den op må du lade den køle ned da varmen kan ødelægger citronsaftens evne til at skille mælken. Omkring 60-70 grader virker passende.
  3. Hæld citronsaft i en skål og bland saltet i til det er opløst. Hæld den varme hasselnøddemælk over, idet du prøver at hælde ned hvor du kan se citronsaften. Den begynder at skille med det samme. Rør FORSIGTIGT med en ske et par gange i slowmotion for at fordele citronsaften yderligere. Det skal gerne se nogenlunde sådan her ud
  4. Kom låg på og lad den stå uberørt i 20 minutter.
  5. Så skal vallen (den gennemsigtige vandede del) skilles fra. Det skal gøres meget forsigtigt for at undgå at blande hele massen sammen igen hvilket ville gøre den svær at skille:
  6. Hæld, eller nærmest vip, forisgtigt den skilte mælk op i en si dækket med et viskestykke
    sådan her:
    Lad det stå og dryppe af. Skrab langsomt et par gange henover bunden for at få det til at flyde lettere igennem.
  7. Efter 10-20 minutter kan du samle viskestykkets hjørner og hænge det til afdrypning. Gerne over et decilitermål hvor du samler al vallen.
  8. Når omtrent 5 dl valle er dryppet fra kan du klemme det sidste valle ud ved at klemme med hænderne, bare du ikke klemmer så hårdt at der kommer noget hvidt ud igennem viskestykket - kun klar væske.
  9. Åben viskestykket, skrab, den hvide masse ud i en lille beholder og blend den godt igennem med en stavblender. Bliv ved til den er helt blank. Smag evt tilmed lidt salt og sukker - NYD!
  10. Du kan også lave den til en fantastisk lækker cremet cream cheese, i så fald klem evt. mere valle ud for at få den fastere.
Tips
- Hvis din blender har begrænsede evner, så mal evt. hasselnødderne til mel i en kaffemølle først og kør dem uden iblødlægning til hasselnøddemælk.
- Problemer?
Hvis du har fulgt opskriften og ikke foretaget ændringer i mængder eller procedurer og du stadig ikke synes at mælken skiller, så giv ikke op (endnu). Hæld mælken op i en si beklædt med viskestykke som beskrevet og lad den dryppe af et ½-1 time. Det kan sagtens være at den ER skilt nok, bare uden at det ses så tydeligt.
- Hvad gør jeg med pulpen fra hasselnøddemælken?
Smid den i hvilket som helst form for bagværk. Den holder ikke mage dage i køleskabet, så frys det ned eller tør det til mel til senere brug. Find yderligere inspiration på Pinterest eller på Google.

SYRNET VEGANSK CREME FRAICHE

Hvis du vil have endnu mere ‘ægte’ smag af din veganske creme fraiche, så kan du stille den til syrning og lade mælkesyrebakterierne give denhelt rigtige syrlighed fra mælkesyre. Det foregår således: Efter vallen er dryppet af skraber du massen ned i et pinligt rent glas mens den stadig er lun – omkring 40 grader. Hæld en kapsel med mælkesyrebakterier i og rør rundt med en ren ske. Pak den godt ind og stil til syrning i 12-24 timer. Jo længere tid, jo mere syrlighed og jo mere renlighed er der brug for i processen. Læs mere om at syrne i mit indlæg ‘Kunsten at syrne plantemælk’ – så er du (næsten) sikret succes første gang.
Nina fra PlantePusherne

Vegansk kærnemælkskoldskål

$
0
0
vegansk koldskål opskrift

Her er endnu én af de der opskrifter, man som vegansk madblogger rigtig gerne vil have på sin blog: Den bedste veganske koldskål. Jeg kan godt afsløre, at den har været nogle år undervejs. Det lyder måske lidt vildt, men lad mig prøve at gøre det kort. Sidste år var jeg liiige ved at udgive men ventede, da jeg alligevel ikke var helt tilfreds. Den adskilte sig ikke markant nok fra andre veganske koldskålsopskrifter. Men i år har jeg fået alle komponenter til at gå op og jeg er klar til at dele 😉

Har verden brug for endnu en vegansk opskrift på koldskål?

Den her er anderledes. Den kræver lidt ekstra ingredienser, til gengæld lover jeg dig en smagsoplevelse, der skiller sig ud. Almindelig vegansk koldskål er nem at lave, en hurtig Googlesøgning giver 5 sider med opskrifter – måske flere, jeg stoppede bare der. De er i store træk alle lavet af plantemælk sojayoghurt, citronsaft, vanille og sukker/sirup i varierende mængder. Der er også nogle kreative variationer f.eks. med mango, jordbær og hyldeblomst eller vegansk piskefløde.

Jeg vil gerne introducere hele tre nye ingredienser til din koldskål, som bringer smagen meget tættere på en original, klassisk kærnemælkskoldskål. “Det går virkelig ikke” tænker du? – Det kan du tro, det gør!

opskrift vegansk koldskål

Syre er ikke bare syre

Der skal selvfølgelig citron i koldskål – også i den veganske. Men hvad er det, der får en original kærnemælkskoldskål til at smage af kærnemælkskoldskål? Det er ikke citron. Og uanset hvor meget citron du putter i, får du ikke mere kærnemælkssmag. Der mangler nemlig noget, og det er såmænd mælkesyre. Det er den, der giver den karakteristiske syrlighed i kærnemælk. Forskellen på citronsyre og mælkesyre kan forklares således:

Citron er meget skarp/kraftig, opleves mest på spidsen af tungen og smagen forsvinder rimelig hurtigt fra munden. Mælkesyre er mere mild, opleves på siderne af tungen og klinger meget langsommere af.

Jeg har før eksperimenteret med mælkesyre, men selv om det oftest er vegansk, så er det ikke så nemt tilgængelig i en standardiseret form. For et par år siden fandt jeg så ud af noget interessant, nemlig noget, der minder rigtig meget om mælkesyre. Men som er nemmere at arbejde med, da det både er billigt og relativt nemt tilgængeligt. Det er, ta dah… æbelsyre. Det er syrligt på den helt rigtig måde, dvs. ikke på citron-måden, men på mælkesyre-måden. Den kvikke læser vil bemærke, at der jo også er mælkesyre i sojayoghurten. Korrekt, men det er slet ikke så meget som ‘kærnemælkskoldskål’ kræver.

(Jeg skal nok lave lidt længere, nørdet separat indlæg omhandlende kun æblesyre og hvordan jeg faldt over ligheden)
mølkefri koldskål

Hvor køber jeg det?

Æblesyre fås overraskende nok rigtig mange steder online, da det er en meget brugt ingrediens inden for fødevarer, især slik. Det er ikke engang særlig dyrt og selvom posen syner lille, så har du nok til koldskål hele sommeren og flere år frem. Jeg har fundet det både i helsehelse, helsebixen og økologisk supermarked. Du kan også bestille det hjem via din lokale Matas eller Helsam (som leverer gratis til din lokale helsebutik)

Hvad kan jeg ellers bruge det til?

Hvis du savner smagen af syrnede mælkeprodukter kan du godt glæde dig – og skynde dig at skaffe noget æblesyre. Det er hurtigt blevet en fast bestanddel af vores veganske køkken på linje med gærflager og andet. Det fungerer nemlig også rigtig godt i andre opskrifter i kategorien ‘vegansk surmælk’ og andre, der kalder på smagen af mælkesyre. Jeg vil løbende lægge dem på bloggen eller opdatere gamle opskrifter hvor æblesyre kan forbedre smagen:

Kærnemælk (eller ‘en tynd yoghurt’)

Ekstra syrlighed i din købeyoghurt (vi ka’ li’ det surt i Norden!)

Lækker mandelyoghurt

Nem sojayoghurt

Feta 

Smør 

Soja fraiche

Mandel fraiche

Koldskål (doh!)

Sojafri koldskål

…og sikkert meget mere

Det sidste touch

De sidste to ingredienser, som du heller ikke finder i andre veganske opskrifter på koldskål er: Æblejuice, eller æblemost. Ikke en af de der billige, ALT for søde, men en let syrlig æblemost af semi-god kvalitet. Det fjerner en del af den astringerende fornemmelse på tungen, som soja kan have og afrunder smagen rigtig godt. Vi har brugt økologisk æblejuice på karton fra både fakta (‘365’), Føtex og Netto (‘ØGO’)

Der skal selvfølgelig også et nip salt i din koldskål, det understreger flere af smagsindtrykkene. Og en sidste ingrediens som er valgfri men absolut anbefalelsesværdig: Revet citronskal. Endelig ikke for meget, det kan hurtigt blive for dominerende, men en lille smule bidrager fortrinligt til kompleksiteten af syrlighed i koldskål. Modne, flot gule citroner som den her smager bedst og husk kun at bruge det alleryderste gule lag.

revet citronskal

Fluff op og køl ned

Jeg husker kærnemælk som udover meget syrlig, også værende meget luftig, hvilket især gælder versionen med æg. Og hvordan opnår vi det? Det kan være fristende at blende eller piske koldskål for at blande ingredienserne. Men problemet er, at hvis du blender/pisker yoghurt for meget, så bliver det sjasket. Og vi har jo netop tilføjet yoghurt for at give noget fylde. Så dagens vigtigste lærdom:

Du

IKKE blende

din

koldskål!

…i hvert fald ikke det hele. Blendning bidrager nemlig også med luftighed, det skal bare bruges med måde. Jeg har leget med forskellige metoder og favoritten er at blende de fleste ingredienser (undtagen yoghurten) lidt. Yoghurten røres så i til sidst. Det giver en meget luftig, cremet og fyldig koldskål – også selvom der bruges relativt lidt yoghurt.

Du kan også røre ingredienserne forsigtigt sammen, det giver en mere kompakt og lidt tyndere ikke-luftig koldskål. Så vælg den metode du foretrækker.

Jeg har også leget med at ryste koldskålen, det er fungerer ret fint, hvis du ikke har andre redskaber til rådighed og kun skal lave en lille portion. Stil gerne kanden i fryseren forinden.

Sådan skal flasken se ud efter den er tømt for koldskål – de karakteristiske kærnemælksstriber

Hvor tyk er denne koldskål så?

Som den seriøse blog vi er, arbejder vi ud fra den internationalt anerkendte ICSTES-skala (International Cold Scowl Thickness Evaluation Scale). Den går som bekendt fra 1-5, hvor 1 betegnes som sjasket og 5 nærmer sig yoghurttykkelse. Hvilken man foretrækker er smag og behag, de er dog kendetegnet ved at jo tykkere koldskål, jo længere holder kammerjunkerne sig sprøde. Grundopskriften her kan være enten 2,5 eller 4 afhængigt af hvilken metode du bruger.

Her er den så, PlantePushernes bud på sommerens bedste veganske koldskål. Den er testet på – og godkendt af – ikke-veganske koldskålselskere og som min veninde så smukt og rigtigt tilføjede:

Den bliver siddende på kammerjunkerne – DET er vigtigt!

5.0 from 2 reviews
Vegansk Koldskål
 
Forb.
Tilb.
i alt
 
Forbered dig gerne ved at smide serveringsskål (eller 'rystekande') i fryseren på forhånd.
Af:
Giver: 1,5 L (5-6 portioner)
Ingredienser
  • 1/2 dl friskpresset citronsaft
  • 9 dl grøn/neutral sojamælk*
  • 1 tsk æblesyre plus lidt mere (i alt 6ml)
  • 1 stor, fed, frisk og fugtig vaniliestang eller ca. 3 tsk vaniliesukker
  • 1 dl rørsukker
  • To små nip salt
  • 60 mL æblemost/juice (ikke alt for sød, den skal have lidt syrlighed)
  • Fintrevet citronskal af ¼ økocitron kun det aller yderste gule
  • 4 dl neutral planteyoghurt f.eks. Sojade eller Alpro
Ønskes den lidt tykkere: Brug i stedet: 8 dl mælk og 5 dl yoghurt. For lidt tyndere: Brug i stedet 10 dl mælk og 3 dl yoghurt
Metode
Metode #1: Den luftige. Tykkelse: Ca 4
  1. Kom først citron, så mælk og til sidst æblesyre i en blender - nu har du vegansk kærnemælk med citron. Lad det stå uden at blende det mens de næste ingredienser hældes oveni:
  2. Hæld alle øvrige ingredienser undtagen yoghurt og revet citronskal oveni 'kærnemælken'. Blend til sukkeret er opløst, og det er lidt luftigt - stavblender kan nok også bruges - bare sørg for at bevæge den godt op og ned så der kommer luft i. Det bør ikke tage mere end ½-1 minuts tid (i en VitaMix kun ca. 15 sek).
  3. Ryst så yoghurten lidt for at fjerne eventuelle klumper og hæld den i en stor skål sammen med citronskal. Rør lige så stille alt fra blenderen ned i, f.eks. med et manuelt håndpiskeris.
Metode #2: Tykkelse ca. 2,5
  1. Hæld først citron og dernæst mælk og æblesyre i en skål. Det bliver til en tyk kærnemælk med citron. Rør det lidt sammen og stil det til side.
  2. I en anden (stor) skål røres kornene fra vaniljestangen ud i sukkeret, for at undgå klumper.
  3. Kom alle øvrige ingredienser (undtagen kærnemælksblandingen). Rør forsigtigt rundt indtil sukkeret er opløst.
  4. Hæld forsigtigt kærnemælksblandingen i og rør til det lige er blandet.
Stil koldskålen på køl, gerne 1 time eller 2. Omrøres inden servering og spises iskold. Justér evt. smagen - kom f.eks. mere citronsaft, citronskal, sukker eller vanilie i.
Tips
- Plantemælk: Jeg anbefaler neutral sojamælk, det giver en god tykkelse og fedme. Ingen andre mælk giver samme smag og tykkelse Hvis du bruger sød sojamælk med vanilje, skal du nok reducere mængden af sukker og vanilje tilsvarende. Havremælk og mandelmælk kan i princippet bruges, men så bliver koldskålen noget tyndere og får en helt anden smag. Brug i så fald evt. mindre mælk og tilsvarende mere yoghurt - og så vil jeg ikke høre kommentarer om at det ikke smager af koldskål ;P Kokosdrikkemælk efterlader lige lovlig meget kokossmag.
-Holdbarhed/forberedelse Koldskålen kan laves nogle timer i forvejen. Lader du den stå natten over skiller den muligvis, men kan nemt røres sammen igen. Og den luftige version holder overraskende godt på luftigheden.

Skal du bruge hhv. mindre eller større portion? Se herunder…

koldskål laktosefri æggefri

Så kan sommeren bare komme an <3

5.0 from 2 reviews
LILLE portion Vegansk Koldskål
 
Forb.
Tilb.
i alt
 
Af:
Giver: 7,5 dl ca. 2 portioner
Ingredienser
  • 1/4 dl friskpresset ØKOcitronsaft - justér efter dine smagspræferencer
  • 4,5 dl grøn/neutral sojamælk*
  • Lidt over ½ tsk æblesyre (3 ml)
  • 1/2 stor, fed, frisk og fugtig vaniliestang (eller ca 1,5 tsk vaniliesukker)
  • 1/2 dl rørsukker
  • Et lille nip salt
  • 30 mL æblemost/juice (ikke alt for sød, den skal have lidt syrlighed)
  • Fintevet citronskal af et lille stykke ØKOcitron - endelig ikke for meget og kun det yderste gule.
  • 2 dl yoghurt
  • Ønskes lidt tykkere koldskål bruges 4 dl mælk og 2,5 dl yoghurt.
    Ønskes lidt tyndere koldskål bruges i stedet: 5 dl mælk og 1,5 dl yoghurt
Metode
  1. Se indlæg (nej det hele skal ikke bare blendes!)

 
5.0 from 2 reviews
STOR portion Vegansk Koldskål
 
Forb.
Tilb.
i alt
 
Af:
Giver: 2,2 L ca. 7-8 portioner
Ingredienser
  • 3/4 dl friskpresset ØKOcitronsaft - justér efter dine smagspræferencer
  • 13,5 dl grøn/neutral sojamælk
  • Lidt under 2 tsk æblesyre (9ml)
  • 1,5 stor, fed, frisk og fugtig vaniliestang (eller ca 5 tsk vaniliesukker)
  • 1,5 dl rørsukker
  • 1/8 tsk salt
  • 90 mL æblemost/juice (ikke alt for sød, den skal have lidt syrlighed)
  • Fintevet citronskal af ½ ØKOcitron- endelig ikke for meget og kun det alleryderste gule!
  • 6 dl yoghurt
  • Ønskes lidt tykkere koldskål: brug 12 dl mælk og 7,5 dl yoghurt.
    Ønskes lidt tyndere koldskål-Brug 15 dl mælk og 4,5 dl yoghurt
Metode
  1. Se indlæg (nej det hele skal ikke bare blendes!)

Nina fra Plantepusherne

 

Vegansk drikke-kærnemælk (instant)

$
0
0
Vegansk kærnemælk

…der er rent faktisk smager af kærnemælk.

Måske kunne du gætte på mit forrige indlæg om koldskål, at der var en opskrift på kærnemælk på vej til dig 🙂 Hvis du kender tricket med at blande soyamælk med lidt citronsaft eller æblecidereddike når en engelsk opskrift kræver at du bruger ‘buttermilk’ (= kærnemælk) så ved du også, at det ikke smager som kærnemælk. Den metode kan bruges til bagning og mange andre ting, men ikke hvis man savner smagen af kærnemælk.

Så hvordan får vi smagen af kærnemælk?

Er du en af dem, der savner tyk, lækker, iskold, syrlig, cremet kærnemælk der prikker de er helt rigtig steder på tungen, så har jeg godt nyt til dig:

  1. Med en meget lille investering i en pose æblesyrepulver, som er en ret udbredt ingrediens i fødevarerindustrien, kan du få lige det du har savnet (det kan købes bl.a. både i helsehelse, helsebixen og økologisk supermarked).
  2. Du kan lave det både med soja- og mandelmælk.

Du kan bruge den på dine havregryn, cornflakes, med müsli, i bagning og anden madlavning. Eller drikke den som den er. Det eneste, den ikke har, er aktive mælkesyrebakterier, som du finder i syrnet kærnemælk.

Kærnemælk hjemmelavet

Se selv, den laver de helt rigtige kærnemælksstriber. Og ikke nok med det, det smager faktisk også af kærnemælk. Men hvor komælkskærnemælk har en ‘baggrundssmag’ af komælk, har disse tilsvarende lidt af enten soja eller mandel. Jeg opsporede en kærnemælkshungrende veganer, for at tjekke om min egen begejstring holdt stik – og det gjorde den. Det er super simpelt, se selv:

Hvor meget er en teske

5.0 from 2 reviews
Vegansk drikke-kærnemælk
 
Forb.
Tilb.
i alt
 
Bemærk at de angivne mængder er vejledende. Jeg angiver hvad jeg mener rammer syrligheden bedst, men du kan justere det efter dine smagsløg.
Af:
Giver: 4 dl
Ingredienser
  • 4 dl mælk - kold
  • ½ tsk æblesyre (2,5 ml)
  • Et lille nip salt
  • ½ tsk sukker (for smagens skyld)
Metode
  1. Hæld æblersyre og salt i en skål (eller flaske med låg) og kom cirka en kvart deciliter mælk oveni og rør til æblesyren er opløst.
  2. Held resten af mælken og sukker og rør forsigtigt rundt. Jo mere du rører, jo tyndere bliver den. Drik!

Tips
- Kærnemælken bliver noget tykkere, hvis du undlader at røre lige med det samme efter tilsætning af det sidste mælk, men i stedet lader den stå i 10 minutter inden du rører. Men jeg foretrækker version hvor man rører med det samme (har dog kun prøvet forskellen med soyamælk. Det kan være mandelmælk er anderledes) .
- Efter noget tid på køl, vil den begynder at skille, man kan nemt rystes/røres sammen igen.
- Sukker: Ja du kan godt undvære sukker, men det erstatter den laktose, der findes i kærnemælk så det gør at smagen rammer mere præcist. Kan nogenlunde erstattes med en lys sirup, f.eks. agave .</p>

Nina fra Plantepusherne

Hjemmelavet mandelyoghurt

$
0
0

Jeg ved godt, at det er en lille smule snyd, men det smager som ‘den ægte vare’! (Hvad det så end er – jeg har personligt aldrig smagt mandelyoghurt før jeg opfandt det 😀 ).

I mine forige indlæg om koldskål og kærnemælk introducerede jeg dig for æblesyre. Kombinerer du det naturli’s nye og rimelig let tilgængelige usødede mandelmælk, får du her en super fed opskrift: Yoghurten her er super let og cremet og smager syrligt på den helt rigtige måde, med lækre noter af mandel. Lyder det ikke bare awesome? Jeg er helt solgt!

Mandelyoghurt

Hvis man er den ene eller den anden grund ikke spiser soya, så kan det være en svær eller dyr fornøjelse at få fat i planteyoghurt. Men nu kan du lave det selv, i en version der prismæssigt er lidt mere tilgængelig end alternativerne. Jeg ved at der findes en kokosyoghurt på markedet som koster 37 kr. for 375 ml. I den her opskrift får du ca. 325 ml for prisen på 1 L mandelmælk. Har du f.eks. økokort til Føtex kan de købes for 20 kr. Det nærmer sig altså halv pris ifht. den færdigkøbte kokosyoghurt.

Mandelyoghurt

Æblesyre

Hvis du ikke endnu har læst om æblesyre, så er det altså ‘mirakel’ingrediensen som kan bruges til at tilføje ‘ægte mælkesyresmag’ i f.eks. vegansk koldskål, kærnemælk og mange flere ting.

Det koster ikke særlig meget og er drøjt i brug. Hvis du savner smagen af ægte, syrnede mælkeprodukter så tøv ikke et sekund men skynd dig at skaffe noget æblesyre. Det fås bla. i helsehelse, helsebixen og økologisk supermarked. Du kan også bestille det hjem via din lokale Matas eller Helsam (som leverer gratis til din lokale helsebutik). I stedet for æblesyre kan du bruge 1/2 dl citronsaft som i mine opskrifter på soja fraiche (og mandel fraiche) – men det giver ikke helt den samme totalt overbevisende syrlighed.

Hvordan laver jeg mandelyoghurt?

1

Lun mælken og hæld den over æblesyren (der er opløst i vand)

 Mandelyoghurt opskrift

Rør meget forsigtigt rundt og stil det på køl ca 20 minutter.

 

2

Hæld/vend massen FORSIGTIGT ned i et dørslag/si beklædt med ostelærred eller lignende.

Mandelyoghurt hjemmelavet

Lad ca 5,5 dl valle dryppe fra. Det tager 1/2 – 1 time.

3

Skrab massen i en foodprocessor og kør til den er helt cremet (stavblender kan også bruges)

mandelyoghurt

Køl ned før den fortæres!

Mandelyoghurt
 
Hjemmelavet mandelmælk kan også bruges, men resultatet og mangden vil variere efter hvor højt indholdet af mandler i mælken er. Følg proceduren HER.
Af:
Giver: 325ml/gr
Ingredienser
  • 1 l mandelmælk neutral (f.eks.fra naturli)
  • 2,5 ml (1/2 tsk) æblesyre*
  • 1/2 dl vand
Desuden skal du bruge: lidt tyndt viskestykke eller allerhelst ostelærred.
Metode
  1. Lun mandelmælk til den er fingervarm.
  2. I en varmebestandig skål hælder du vand og æblersyre og rører rundt til det er opløst.
  3. Hæld nu den lune mandelmælk ned i æbelsyren. Rør en smule rundt, for at fordele æblersyren. Stil det på køl i ca 20 min.
  4. Kom dørslaget over en skål og læg ostelærred i dørslaget. Hæld/vend den nedkølede blanding FORSIGTIGT ned i dørslaget og lad den dryppe af indtil ca. 5,5 dl gennemsigtig valle er dryppet fra. (Du kan forsigtigt klemme lidt til sidst for at speede processen op)
  5. Skrab massen ned i en foodprocesser (Eller i en smal skål, hvis du bruger stavblender).
  6. Blend det godt igennem (evt. sammen med salt og lidt sukker/agavesirup*) indtil massen er helt jævn.
Bemærk, at massen virker mere sjasket lige når den er blendet, men efter noget tid i køleskabet, vil den samle sig og blive mere fast.
Tips
-*I princippet kan du bruge ½ dl citronsaft. Det giver lidt samme resultat dog uden den perfekte syrlighed.
- Syrlighed: Ønskes en kraftig syrlighed kan du bruge 1 tsk (5ml) æblesyre - men det er nok ikke for sarte maver.
- Evt. kan du tilsætte agavesirup eller sukker samt en mikromy salt til yoghurten - men bemærk at det kan gøre den lidt mere tynd i konsistensen.

Hvad med næringsindholdet?

Eftersom det kun er valle, vi har fjernet fra mandelmælken, gætter jeg på, at der ikke bliver fjernet særlig meget fedt, protein eller kulhydrater fra mælken. Derfor kan du kigge på indholdsfortegnelsen på din mandelmælk og få en god idé om indholdet. Den er ret fed. 6,75 g fedt per 100 gr.

Nina fra PlantePusherne

Vegansk creme fraiche dressing (oliefri)

$
0
0
vegank creme fraiche dressing

Når vi laver hjemmelavet soja fraiche herhjemme, bliver den i 90% af tilfældene lavet videre til det vi i venskabeligt lag kalder dild-dip. Når den altså laves med dild. Laves den med purløg har du noget der minder om en klassisk creme fraiche dressing, bare vegansk, så det kalder jeg hermed opskriften. Det er en simpel opskrift som normalt improviseres frem fra gang til gang, men for mine læseres skyld har jeg nu lavet en standardiseret udgave til bloggen O:-)

Vi dypper hvad som helst i den for at skovle den indenbords. Herunder er lidt andre eksempler på hvordan den er blevet nydt gennem de seneste år: På en klassisk blinis-anretning, skovlet ind med chips, pizza (mmm), vegansk ‘røget laks‘, med grønkålschips eller som salatdressingen der gør selv den kedeligste salat til stor madkunst …

Den vil helt sikkert også være fænomenal i pitabrød, med falafler, i burger – you get the drift. Ja, ja, vi har det med at lave den rigeligt tyk. Grænsen ml. dip og smøreost er til tider hårfin, men du bestemmer helt selv konsistensen afhængigt af hvad du skal bruge den på…creme fraiche dressing vegansk

Vegansk creme fraiche dressing (oliefri)
 
Du bestemmer konsistensen ved at fortynde din creme fraiche med lidt plantemælk. 2,5 dl creme fraiche til ½ dl mælk bliver rimelig tyk men dog flydende. 1,5 dl creme fraiche og 1,5 dl plantemælk bliver noget tyndere.
Af:
Giver: 300ml
Ingredienser
  • 2,5 dl vegansk creme fraiche (f.eks. Soja fraiche, mandel fraiche eller Oatly iMat som dog ikke er oliefri)
  • 1/2 dl usødet plantemælk (f.eks. mandel-, havre- eller sojamælk)
  • 1 tsk sukker eller agavesirup
  • 1/2 tsk løgpulver
  • 1/4 tsk hvidløgspulver eller lidt friskpresset hvidløg
  • Friskkværnet peber
  • Evt en knivspids sennep og ditto paprika.
  • Et bundt frisk dild eller purløg eller en blanding (Ca en håndfuld finthakket - den præcise mængde er ikke afgørende)*
Metode
  1. Hak krydderurterne så fint som muligt og bland dem sammen med alle de øvrige ingredienser.
  2. Lad den endelig trække nogle timer eller natten over, det gør virkelig noget ved smagen!
Tips
- Tørrede krydderurter: Bruger du tørret dild eller purløg, så brug mindre (omtrent en spsk) og så er det ekstra vigtigt at dressingen får lov at stå og trække i noget tid.

Nina fra Plantepusherne

Mandel fraiche (sojafri, vegansk creme fraiche)

$
0
0
Laktosefri creme fraiche

Da jeg i sin tid opfandt soja fraiche var jeg sikker på at det en af den slag once in a lifetime opskrifter som jeg ikke ville kunne overgå i genialitet (ja, sådan må jeg gerne skrive for man har sagt mig det så tit :D). Men belejligt nok, kommer her endnu én.

English version

Har du kastet dig ud i plantemælks forunderlige verden, så har du muligvis prøvet at stå med en kop kaffe fyldt med plantemælk. Der er skilt. Det ser ikke for kønt ud, men jeg lover dig, at når du er færdig med dette indlæg vil du sende kærlige tanker til de små hvide klumper og takke højere magter for hvad de kan give dig. Nemlig den meste cremede, lækre sojafri, mælkefri, veganske creme fraiche du kan forestille dig! Og det er vel at mærke uden brug af hverken specialingredienser som stabilisatorer, emulgatorer eller en dyr high speed blender.

vegan sour cream almond milk

Hvis du kender bloggen så ved du at jeg har lavet creme fraiche af sojamælk i nogle år, og efter at blive mindet om at mandelmælk også har evnen til at skille, fik jeg endelig taget mig sammen til at teste min soja fraiche fremgangsmåde med mandler. Jeg har svært ved at beskrive hvor imponeret jeg er over reslutatet. Pga. mandlernes højere fedtindhold får du en cremet konsistens som langt overgår den fra soja fraiche. Den er simpelthen så silkeblød at den nærmest smelter på tungen. Jeg har virkelig dvært ved at få armene ned. Prøv den og du vil forstå hvorfor.

Hjemmelavet eller købt mandelmælk?

Jeg har endnu ikke selv haft fingrene i en købemandelmælk, men kunne forestille mig at det kan være et problem at få den til at skille hvis der er stabilisatorer og lignende i. Et tip fra en læser siger at Naturli’s mandelmælk fungerer, men jeg synes ikke at det var så nemt. Måske har du bedre held til det end jeg? Men en hjemmelavet mandelmælk fungerer i hvert fald helt sikkert. Og i den forbindelse har jeg et lille tip, som gør processen lidt lettere for dig…

Du behøver ikke at lægge mandlerne i blød

Normalt anbefales det, at lægge mandler i blød mindst 8 timer for at bedre kunne fordøje dem. Men det kan du faktisk skippe hvis du ikke går så meget op i fordøjelse. Jeg fik præcis samme mængde ud af at lade dem stå i blød natten sover som da jeg gjorde følgende: Hæld de tørre mandler i din blender. Kom ca 3,5 dl vand over dem og blend i nogle minutter så godt som din blender nu kan. Lad smattet stå i blenderen en halv time og blend dem så igen. Nu burde de små stykker være gennemblødte og klar til at afgive al deres mælk. Blend flere minutter igen, tilføj resten af vandet, blend kort og si så pulpen fra i et tyndt viskestykke eller en nut milk bag. Så langt så godt, nu har du mandelmælk.

almond milk sour cream vegan

Skal mandlerne smuttes?

Jeg må indrømme at jeg var for doven til at gøre det, men er ikke i tvivl om, at det giver en endnu mere delikat smag, hvis du gider at smutte mandlerne først. Men det fungerer fint med skal og farven bliver stadig noget nær kridhvid, se selv på billederne af mælk og mandel fraiche i indlægget her.

Kan jeg bruge andre nødder?

Jeg er selv ved at teste forskellige ting af og har fået efterretninger om at cashewnødder fungerer rigtig godt. Solsikkekerner fungerer i princippet også, men giver et noget mindre udbytte og smager meget kraftigt igennem i det endelige resultat. Brug eventuelt dobbelt mængde solsikkekerner når du laver solsikkekernemælken. Sesamkerner har jeg fået at vide fungerer helt elendigt (=minimalt udbytte) så det vil jeg ikke anbefale. Hasselnødder fungerer fremragende, se selv.

Sådan laver du mandel fraiche

Her er processen fra  1) skilt mandelmælk 2) der står og drypper af og 3) hænges op i et viskestykke og til sidst er blevet presset og 4) kan pakkes ud.

vegan sour cream almond

Jeg bruger en snor/elastik/metaldimsedut til forsigtigt at lukke viskestykket sammen og hænger så viskestykket op på håndtaget til et køkkenskab enten med en krog eller lille bøjle, der vender på hovedet.

Læs mere om processen i min originale opskrift på Soja Fraiche og prøv den eventuelt hvis du ikke har tid til at stå og lave mandelmælk.

Udskriv

Mandel fraiche

Silkeblød, mælkefri creme fraiche der nemt kan laves til flødeost med lidt krydderier. Til dip, dresisinger og meget mere.
Keyword laktosefri, mælkefri, vegansk mejeri
Bemærk indeholder reklamelink
Antal 750 ml mandelmælk som bliver til 2,5 dl mandel fraiche

Ingredienser

  • 50 gr mandler med eller uden skal
  • 8,5 dl vand hvis du bruger iblødlagte mandler. Bruger du tørre mandler brug da 9 dl
  • 1 nip salt
  • 3/4 dl friskpresset citronsaft

DERUDOVER SKAL DU BRUGE

    En si dækket med et rent, glat viskestykke eller en

    NYT: Skal smagen være endnu mere autentisk, så erstatter du citronsaft med

    • 3/4 tsk æblesyre som opløses i:
    • 3/4 dl vand Blandingen erstatter fuldstændig citronsaften i opskriften

    Sådan gør du

    LAV MANDELMÆLK

      af ikke-iblødlagte mandler

      • Hæld de tørre mandler i blenderen og lige under halvdelen af vandet. Blend i nogle minutter til det er så fint som din blender formår. Lad det stå og trække i en halv time.
      • Blend igen nogle minutter og lad resten af vandet blende med til aller sidst.
      • Hæld mælken op i en si belagt med viskestykket og lad mandelmælken dryppe igennem. Du får omkring 7,5 dl mælk. (Gå nu til punktet SKIL MÆLKEN)

      af iblødlagte mandler. - smid IKKE iblødlægningsvandet ud!

      • Når mandlerne har stået i blød natten over hælder du vandet op i et decilitermål for at se hvor meget der er. Hæld yderligere vand i, så du i alt har 8,5 dl.
      • Kom mandlerne i blenderen sammen med lidt under halvdelen af vandet angivet i opskriften samt og blend nogle minutter. Kom resten af vandet i og blend kort.
      • Si mælken fra i et viskestykke eller en nøddemælkspose. Der bliver 7,5 dl mælk.

      SKIL MÆLKEN

      • Husk at ryste den først, især hvis du tager den fra en større portion.
      • Varm mandelmælken indtil den er varm og behynder at dampe men den må IKKE koge! Rør regelmæssigt i den så den ikke brænder på. Koger den op må du lade den køle ned da varmen kan ødelægger citronsaftens evne til at skille mælken.
      • Hæld citronsaft i en skål og bland saltet i til det er opløst. Hæld den varme mandelmælk over, idet du prøver at hælde ned hvor du kan se citronsaften. Den begynder at skille med det samme. Rør FORSIGTIGT med en ske et par gange i slowmotion for at fordele citronsaften yderligere. Det skal gerne se nogenlunde sådan her ud
      • Kom låg på og lad den stå uberørt i 20 minutter.
      • Så skal vallen (den gennemsigtige vandede del) skilles fra. Det skal gøres meget forsigtigt for at undgå at blande hele massen sammen igen hvilket ville gøre den svær at skille:
      • Hæld, eller nærmest vip, forisgtigt den skilte mælk op i en si dækket med et viskestykke<br> sådan her:<br> Lad det stå og dryppe af. Skrab langsomt et par gange henover bunden for at få det til at flyde lettere igennem.
      • Efter 10-20 minutter kan du samle viskestykkets hjørner og hænge det til afdrypning. Gerne over et decilitermål hvor du samler al vallen.
      • Når omtrent 5 dl valle er dryppet fra kan du klemme det sidste valle ud ved at klemme med hænderne, bare du ikke klemmer så hårdt at der kommer noget hvidt ud igennem viskestykket - kun klar væske.
      • Åben viskestykket, skrab, den hvide masse ud i en lille beholder og blend den godt igennem med en stavblender. Bliv ved til den er helt blank. Smag evt tilmed lidt salt og sukker - NYD!
      • Du kan også lave den til en fantastisk lækker cremet cream cheese, i så fald klem evt. mere valle ud for at få den fastere.

      Noter

      - Hvis din blender har begrænsede evner, så mal evt. mandlerne til mel i en kaffemølle først og kør dem uden iblødlægning til mandelmælk.
      - Problemer? 
      Hvis du har fulgt opskriften og ikke foretaget ændringer i mængder eller procedurer og du stadig ikke synes at mælken skiller, så giv ikke op (endnu). Hæld mælken op i en si beklædt med viskestykke som beskrevet og lad den dryppe af et 1/2-1 time. Det kan sagtens være at den ER skilt nok, bare uden at det ses så tydeligt.
      - Hvad gør jeg med pulpen fra mandelmælken? 
      Smid den i hvilket som helst form for bagværk. Den holder ikke mage dage i køleskabet, så frys det ned eller tør det til mel til senere brug. Find yderligere inspiration på Pinterest eller på Google.

      Og mandel fraiche kan naturligvis bruges til at laves den lækreste cremede veganske flødeost/smøreost, få mere inspiration til det her eller på engelsk her.

      mælkefri smøreost

      Find økologiske mandler – og andre varer – lidt billigere her.

      vegan sour cream almonds

      Nina fra PlantePusherne

      Indlægget Mandel fraiche (sojafri, vegansk creme fraiche) blev først udgivet på PlantePusherne - vegansk mad.

      Vegansk smøreost – mælkefri, sojafri, oliefri

      $
      0
      0
      mælkefri smøreost

      Ja, jeg tør godt love, at det her er den mest cremede veganske smøreost du nogensinde har vredet ud af en håndfuld nødder.

      Måske kender du allerede min smøreost af sojamælk? Fremgangsmåden her er meget den samme, blot bruger du som base mandelmælk eller hasselnøddemælk, som du selv kan lave i en håndevending.

      For nyligt viste jeg dig hvordan du kan lave en vildt lækker vegansk creme fraiche af mandler, altså mandel fraiche som jeg kaldte den. Det viser sig at du lige så nemt kan lave creme fraiche af hasselnødder og når du har lavet én af dem er du LIGE ved at have lavet smøreost. Du skal bare smide lidt flere krydderier i og gerne presse massen endnu hårdere når du laver smøreost end til creme fraiche. Og smøreosten bliver præcis lige så blød og cremet som den ser ud her på billederne..

      sojafri smøreost veganskFedtindholdet i nødder er højere end i sojabønner, og giver derfor en endnu mere cremet konsistens end den du får i soja fraiche. Soja fraiche er en lille smule astringent i konsistens/smag, men det er udgaven af mandler eller hasselnødder altså ikke.

      smøreost mandler sojafri

      Det gælder om at presse den skilte nøddemælk rigtig godt. Det bliver nemmest hvis du får den skilt godt. Her kræves dels at du bruger friskpresset citronsaft og at du rammer en god temperatur på mælken inden du hælder den over citronsaften. Lader du så smøreosten stå med krydderierne natten over kommer smagen rigtig til sin ret så det vil jeg virkelig anbefale. Den kan godt finde på at skille lidt ekstra valle fra, det hælder du bare væk og ta daa, nu er smøreosten blevet endnu mere fast!

      Sådan ser det nogenlunde ud, når du åbner viskestykket efter presning når du har fulgt den indledende opskrift på creme fraiche af enten mandler eller hasselnødder.  Jo mere valle du har skilt fra, jo nemmere slipper smøreosten fra viskestykket. En grundig tur med blenderen giver den utroligt bløde, cremede konsistens.
      hjemmelavet vegansk ost

      Processen her er ikke svær, men ja, den er anderledes end det meste man lige laver i et køkken. Når du har prøvet den et par gange vil du grine din røv i laser over, hvor simpelt det er 🙂

      INDKØBSTIP

      Få tips til de billigste steder at købe økologiske nødder her.

      Udskriv

      Vegansk smøreost/cream cheese

      Sådan laver du den mest cremede, sojafri, oliefri smøreost du kan forestille dig. Mandeludgaven er lidt mindre nøddeagtig i smagen.
      Keyword laktosefri, mælkefri, ost, sojafri, vegansk mejeri
      Bemærk indeholder reklamelink
      Samlet tid 5 minutter
      Antal 175 ml

      Ingredienser

      • 1 portion creme fraiche af enten mandler eller hasselnødder ekstra godt presset. 1 portion er ca. 1,75 dl

      KRYDDERIER TIL SMØREOST NATURELLE

      Sådan gør du

      • Følg opskriften på creme fraiche af mandler eller hasselnødder men pres den endnu hårdere så den bliver meget fast.
      • Rør så krydderierne i. Bemærk at hver gang du blender massen, så bliver den lidt blødere i konsistensen, så nøjes gerne med at røre med en ske, især hvis det gøres lige inden servering. Bare rolig, den bliver fast igen når den lige får lov at stå på køl.
      • Lad den enelig stå over natten eller som minimum nogle timer så smagen rigtig kan integreres.

      Det er sjældent jeg fælder tårer over en opskrift, men jeg må indrømme at jeg fik lidt blanke øjne, da den her smeltede på min tunge første gang ...

        Når du lige har fået styr på denne her basis-smøreost, så kast dig endelig ud i variationer. Studér ingredienslisten på din tidligere smøreost i supermarkedet og gå så hjem og kopiér så godt du kan. Du kan feks. tilføje (ikke det hele på én gang!):
        Ingredienser vegansk smøreost

        Og så kan du selvfølgelig også prøve min sojamælkssmøreost. Den er jo ekstra nem fordi du kan bruge en neutral købesojamælk. Min personlige favorit er at pumpe den fuld af dild, enten frisk eller tørret. Yum! Og nu vil jeg jo nødigt opfordre til noget, men behøver jeg at sige at grænsen mellem smøreost og chips-dip er hårfin…?

        mælkefri smøreostHvis du er i humør til mere hjemmelavet vegansk ost skulle du tage at prøve min fetaost lavet på sojamælk…

        vegan soy milk feta

        Nina fra Plantepusherne

         

         

        Indlægget Vegansk smøreost – mælkefri, sojafri, oliefri blev først udgivet på PlantePusherne - vegansk mad.


        Vegansk Creme Fraiche af hasselnøddemælk (sojafri, oliefri)

        $
        0
        0
        vegansk creme fraiche

        Jeg måtte selvfølgelig også afprøve om mandel fraiche tricket virkede på andre nødder. Ikke overraskende fungerer det fuldstændig ligeså godt. Creme fraiche af hasselnød har også en helt fantastisk silkeblød konsistens og ligesom mandel fraiche eller soja fraiche, så kan du godt smage hvad den er lavet af.

        Jeg ELSKER smagen af hasselnødder så jeg er lidt i tvivl om hvilken der er min favorit. Den er syrlig med en dejlig aroma fra hasselnødderne og kan bruges f.eks. i en cremet cole slaw eller anden salat, der trænger til noget dressing.

        Glasskål med Vegansk cole slaw i lyse pastel nuancer.

        Fremgangsmåden for creme fraiche af hasselnødder er præcis den samme som med mandel fraiche. Du skal bare bruge – ja hold fast – hasselnødder i stedet for mandler 🙂

        Du kan syrne den

        Hvis du vil have endnu mere ‘ægte’ smag af din veganske creme fraiche, så kan du stille den til syrning og lade mælkesyrebakterierne give denhelt rigtige syrlighed fra mælkesyre. Det foregår således: Efter vallen er dryppet af skraber du massen ned i et pinligt rent glas mens den stadig er lun – omkring 40 grader. Hæld en kapsel med mælkesyrebakterier i og rør rundt med en ren ske. Pak den godt ind og stil til syrning i 12-24 timer. Jo længere tid, jo mere syrlighed og jo mere renlighed er der brug for i processen. Læs mere om at syrne i mit indlæg ‘Kunsten at syrne plantemælk’ – så er du (næsten) sikret succes første gang.

        Udskriv

        Creme fraiche af hasselnødder

        Silkeblød, mælkefri creme fraiche der nemt kan laves til flødeost med lidt krydderier. Til dip, dresisinger og meget mere.
        Køkken mælkefri, Vegansk
        Bemærk indeholder reklamelink
        Antal 2.5 dl

        Ingredienser

        • 150 gr hasselnødder med eller uden skal
        • 8,5 dl vand hvis du bruger iblødlagte hasselnødder. Bruger du tørre hasselnødder brug da 9 dl
        • 1 nip salt
        • 0,75 dl friskpresset citronsaft

        DERUDOVER SKAL DU BRUGE

        • En si dækket med et rent viskestykke med nogenlunde glat overflade eller en nøddemælkspose fås også her.

        Sådan gør du

        LAV HASSELNØDDEMÆLK

          A) af ikke-iblødlagte hasselnødder

          • Hæld de tørre hasselnødder i blenderen og lige under halvdelen af vandet. Blend i nogle minutter til det er så fint som din blender formår. Lad det stå og trække i en halv time.
          • Blend igen nogle minutter og lad resten af vandet blende med til aller sidst.
          • Hæld mælken op i en si belagt med viskestykket og lad hasselnøddemælken dryppe igennem. Du får omkring 7,5 dl mælk.

          B) af iblødlagte hasselnødder. - smid IKKE iblødlægningsvandet ud!

          • Når hasselnødderne har stået i blød natten over hælder du vandet op i et decilitermål for at se hvor meget der er. Hæld yderligere vand i, så du i alt har 8,5 dl.
          • Kom hasselnødderne i blenderen sammen med lidt under halvdelen af vandet angivet i opskriften samt og blend nogle minutter. Kom resten af vandet i og blend kort.
          • Si mælken fra i et viskestykke eller en nøddemælkspose. Der bliver cirka 7,5 dl mælk.

          LAV CREME FRAICHE af hasselnøddemælken

            SKIL MÆLKEN

            • Varm hasselnøddemælken indtil den er varm og behynder at dampe men den må IKKE koge! Rør regelmæssigt i den så den ikke brænder på. Koger den op må du lade den køle ned da varmen kan ødelægger citronsaftens evne til at skille mælken. Omkring 60-70 grader virker passende.
            • Hæld citronsaft i en skål og bland saltet i til det er opløst. Hæld den varme hasselnøddemælk over, idet du prøver at hælde ned hvor du kan se citronsaften. Den begynder at skille med det samme. Rør FORSIGTIGT med en ske et par gange i slowmotion for at fordele citronsaften yderligere. Det skal gerne se nogenlunde sådan her ud
              Nærbillede af plantemælk der er skilt
            • Kom låg på og lad den stå uberørt i 20 minutter.

            Si vallen fra

            • Så skal vallen (den gennemsigtige vandede del) skilles fra. Det skal gøres meget forsigtigt for at undgå at blande hele massen sammen igen hvilket ville gøre den svær at skille.
            • Hæld, eller nærmest vip, forisgtigt den skilte mælk op i en si dækket med et viskestykke. Lad det stå og dryppe af. Skrab langsomt et par gange henover bunden for at få det til at flyde lettere igennem.
              En skål med skilt plantemælk hældes op i et dørslag beklædt med et viskestykke
            • Efter 10-20 minutter kan du samle viskestykkets hjørner og hænge det til afdrypning. Gerne over et decilitermål hvor du samler al vallen.
              Hjemmelavet vegansk creme fraiche

            Blend creme fraichen

            • Når omtrent 5 dl valle er dryppet fra kan du klemme det sidste valle ud ved at klemme med hænderne, bare du ikke klemmer så hårdt at der kommer noget hvidt ud igennem viskestykket - kun klar væske.
            • Du kan også lave den til en fantastisk lækker cream cheese, i så fald klem evt. mere valle ud for at få en fastere konsistens.
            • Åben viskestykket, skrab, den hvide masse ud i en lille beholder. Blend den godt igennem med en stavblender eller i foodprocessor. Bliv ved til den er helt blank. Smag evt tilmed lidt salt og sukker - NYD!

            Noter

            - Hvis din blender har begrænsede evner, så mal evt. hasselnødderne til mel i en kaffemølle først og kør dem uden iblødlægning til hasselnøddemælk.
            - Problemer?
            Hvis du har fulgt opskriften og ikke foretaget ændringer i mængder eller procedurer og du stadig ikke synes at mælken skiller, så giv ikke op (endnu). Hæld mælken op i en si beklædt med viskestykke som beskrevet og lad den dryppe af et 1/2-1 time. Det kan sagtens være at den ER skilt nok, bare uden at det ses så tydeligt.
            - Hvad gør jeg med pulpen fra hasselnøddemælken?
            Smid den i hvilket som helst form for bagværk. Den holder ikke mage dage i køleskabet, så frys det ned eller tør det til mel til senere brug. Find yderligere inspiration på Pinterest eller på Google.
            Holdbarhed opbevares på køl og holder 3-5 dage.

            Nutrition

            Serving: 30g

            Nina fra PlantePusherne

            Indlægget Vegansk Creme Fraiche af hasselnøddemælk (sojafri, oliefri) blev først udgivet på PlantePusherne - vegansk mad.

            Vegansk kærnemælks-koldskål

            $
            0
            0
            vegansk koldskål opskrift

            Her er én af de opskrifter, man som vegansk madblogger rigtig gerne vil have på sin blog: Den bedste veganske koldskål – der smager af koldskål. Jeg kan godt afsløre, at den har været nogle år undervejs. Det lyder måske lidt vildt, men lad mig prøve at gøre det kort. Sidste år var jeg liiige ved at udgive men ventede, da jeg alligevel ikke var helt tilfreds. Den adskilte sig ikke markant nok fra andre veganske koldskålsopskrifter. Men i år har jeg fået alle komponenter til at gå op og jeg er klar til at dele 😉

            Har verden brug for endnu en vegansk opskrift på koldskål?

            Den her er anderledes. Den kræver lidt ekstra ingredienser, til gengæld lover jeg dig en smagsoplevelse, der skiller sig ud. Almindelig vegansk koldskål er nem at lave, en hurtig Googlesøgning giver 5 sider med opskrifter – måske flere, jeg stoppede bare der. De er i store træk alle lavet af plantemælk sojayoghurt, citronsaft, vanille og sukker/sirup i varierende mængder. Der er også nogle kreative variationer f.eks. med mango, jordbær eller hyldeblomst.

            Jeg vil gerne introducere hele tre nye ingredienser til din koldskål, som bringer smagen meget tættere på en original, klassisk kærnemælkskoldskål. “Det går virkelig ikke” tænker du? – Det kan du tro, det gør!

            opskrift vegansk koldskål

            Syre er ikke bare syre

            Der skal selvfølgelig citron i koldskål – også i den veganske. Men hvad er det, der får en original kærnemælkskoldskål til at smage af kærnemælkskoldskål? Det er ikke citron. Og uanset hvor meget citron du putter i, får du ikke mere kærnemælkssmag. Der mangler nemlig noget, og det er såmænd mælkesyre. Det er den, der giver den karakteristiske syrlighed i kærnemælk. Forskellen på citronsyre og mælkesyre kan forklares således:

            Citron er meget skarp/kraftig, opleves mest på spidsen af tungen og smagen forsvinder rimelig hurtigt fra munden. Mælkesyre er mere mild, opleves på siderne af tungen og klinger meget langsommere af.

            Jeg har før eksperimenteret med mælkesyre, men selv om det oftest er vegansk, så er det ikke så nemt tilgængelig i en standardiseret form. For et par år siden fandt jeg så ud af noget interessant, nemlig noget, der minder rigtig meget om mælkesyre. Men som er nemmere at arbejde med, da det både er billigt og relativt nemt tilgængeligt. Det er, ta dah… æbelsyre. Det er syrligt på den helt rigtig måde, dvs. ikke på citron-måden, men på mælkesyre-måden. Den kvikke læser vil bemærke, at der jo også er mælkesyre i sojayoghurten. Korrekt, men det er slet ikke så meget som ‘kærnemælkskoldskål’ kræver.

            (Jeg skal nok lave lidt længere, nørdet separat indlæg omhandlende kun æblesyre og hvordan jeg faldt over ligheden)
            mølkefri koldskål

            Hvor køber jeg det?

            Æblesyre fås overraskende nok rigtig mange steder online, da det er en meget brugt ingrediens inden for fødevarer, især slik. Det er ikke engang særlig dyrt og selvom posen syner lille, så har du nok til koldskål hele sommeren og flere år frem. Jeg har fundet det både i helsehelse og helsebixen.

            Hvad kan jeg ellers bruge det til?

            Hvis du savner smagen af syrnede mælkeprodukter kan du godt glæde dig – og skynde dig at skaffe noget æblesyre. Det er hurtigt blevet en fast bestanddel af vores veganske køkken på linje med gærflager og andet. Det fungerer nemlig også rigtig godt i andre opskrifter i kategorien ‘vegansk surmælk’ og andre, der kalder på smagen af mælkesyre. Jeg vil løbende lægge dem på bloggen eller opdatere gamle opskrifter hvor æblesyre kan forbedre smagen:

            Kærnemælk (eller ‘en tynd yoghurt’)

            Ekstra syrlighed i din købeyoghurt (vi ka’ li’ det surt i Norden!)

            Lækker mandelyoghurt

            Nem sojayoghurt

            Feta 

            Smør 

            Soja fraiche

            Mandel fraiche

            Koldskål (doh!)

            Sojafri koldskål

            …og sikkert meget mere

            Det sidste syrlige touch

            De sidste to ingredienser, som du heller ikke finder i andre opskrifter på vegansk koldskål er: Æblejuice, eller æblemost. Ikke en af de der billige, ALT for søde, men en let syrlig æblemost af semi-god kvalitet. Det fjerner en del af den astringerende fornemmelse på tungen, som soja kan have og afrunder smagen rigtig godt. Vi har brugt økologisk æblejuice på karton fra både fakta (af mærket ‘365’), Føtex og Netto (af mærket ‘ØGO’)

            Der skal selvfølgelig også et nip salt i din koldskål, det understreger flere af smagsindtrykkene. Og en sidste ingrediens som er valgfri men absolut anbefalelsesværdig: Revet citronskal. Endelig ikke for meget, det kan hurtigt blive for dominerende, men en lille smule bidrager fortrinligt til kompleksiteten af syrlighed i koldskål. Modne, flot gule citroner som den her smager bedst og husk kun at bruge det alleryderste gule lag.

            revet citronskal

            Fluff op og køl ned

            Jeg husker kærnemælk som udover meget syrlig, også værende meget luftig, hvilket især gælder versionen med æg. Og hvordan opnår vi det? Det kan være fristende at blende eller piske koldskål for at blande ingredienserne. Men problemet er, at hvis du blender/pisker yoghurt for meget, så bliver det sjasket. Og vi har jo netop tilføjet yoghurt for at give noget fylde. Så dagens vigtigste lærdom:

            Du

            IKKE blende

            din

            koldskål!

            …i hvert fald ikke det hele. Blendning bidrager nemlig også med luftighed, det skal bare bruges med måde. Jeg har leget med forskellige metoder og favoritten er at blende de fleste ingredienser (undtagen yoghurten) lidt. Yoghurten røres så i til sidst. Det giver en meget luftig, cremet og fyldig koldskål – også selvom der bruges relativt lidt yoghurt.

            Du kan også røre ingredienserne forsigtigt sammen, det giver en mere kompakt og lidt tyndere ikke-luftig koldskål. Så vælg den metode du foretrækker.

            Jeg har også leget med at ryste koldskålen, det er fungerer ret fint, hvis du ikke har andre redskaber til rådighed og kun skal lave en lille portion. Stil gerne kanden i fryseren forinden.

            Sådan skal flasken se ud efter den er tømt for koldskål – de karakteristiske kærnemælksstriber

            Hvor tyk er denne koldskål så?

            Som den seriøse blog vi er, arbejder vi ud fra den internationalt anerkendte ICSTES-skala (International Cold Scowl Thickness Evaluation Scale). Den går som bekendt fra 1-5, hvor 1 betegnes som sjasket og 5 nærmer sig yoghurttykkelse. Hvilken man foretrækker er smag og behag, de er dog kendetegnet ved at jo tykkere koldskål, jo længere holder kammerjunkerne sig sprøde. Grundopskriften her kan være enten 2,5 eller 4 afhængigt af hvilken metode du bruger.

            Her er den så, PlantePushernes bud på sommerens bedste veganske koldskål. Den er testet på – og godkendt af – ikke-veganske koldskålselskere og som min veninde så smukt og rigtigt tilføjede:

            Den bliver siddende på kammerjunkerne – DET er vigtigt!

            vegansk koldskål opskrift
            Udskriv

            Vegansk Koldskål

            Vegansk koldskål der smager af gammeldags kærnemælkskoldskål takket være den 'hemmelige' ekstra ingrediens. Sød, syrlig, cremet og luftig. Forbered dig evt. ved at smide serveringsskål (eller 'rystekande') i fryseren på forhånd. Så kan du servere den veganske koldskål iskold med det samme.
            Ret æggefri, laktosefri, mælkefri, Vegansk mad der ligner ...
            Bemærk indeholder reklamelink
            Samlet tid 15 minutter
            Antal 15 dl - beregn ca. 3 dl pr. portion

            Ingredienser

            • 1/2 dl friskpresset citronsaft
            • 9 dl neutral sojamælk *
            • 1,25 tsk æblesyre ca. 6 ml
            • 1 stor fed, frisk og fugtig vaniliestang, eller ca. 3 tsk vanillesukker
            • 1 dl rørsukker
            • 2 små nip salt
            • 60 mL æblemost/juice ikke alt for sød, den skal have lidt syrlighed*
            • 1/4 økologisk citron fintrevet skal heraf, kun det aller yderste gule
            • 4 dl neutral planteyoghurt f.eks. Sojade eller Alpro

            Vil du have en lidt TYKKERE koldskål? Brug i stedet følgende mængder:

            Foretrækker du en lidt TYNDERE koldskål? Brug i stedet følgende mængder:

            Sådan gør du

            Konsistens #1: Den luftige. Tykkelse: Ca 4 af 5

            • Kom først citronsaft, så mælk og til sidst æblesyre i en blender UDEN AT BLENDE ENDNU. Rør lidt rundt. Nu har du vegansk kærnemælk med citron.
            • Hæld vanille, rørsukker, salt, æblemost oveni 'kærnemælken' i blenderen. Blend til sukkeret er opløst, og det er lidt luftigt. Stavblender kan nok også bruges - bare sørg for at bevæge den godt op og ned så der kommer luft i. Det bør ikke tage mere end 1/2-1 minuts tid (i en VitaMix kun ca. 15 sek).
            • Ryst så yoghurten lidt for at fjerne eventuelle klumper og hæld den i en stor skål sammen med citronskal. Rør lige så stille alt fra blenderen ned i, f.eks. med et manuelt håndpiskeris.

            Konsistens #2: Den mere kompakte. Tykkelse: ca. 2,5 af 5

            • Hæld først citronsaft og dernæst mælk og æblesyre i en skål. Rør det lidt sammen og stil det til side. Det bliver til en tyk kærnemælk med citron.
            • I en anden (stor) skål mases kornene fra vaniljestangen ud i sukkeret (for at undgå vanilleklumper). Brug f.eks. bagsiden af en ske til formålet.
            • Kom så salt, æblemost, citronskal og yoghurt ned til vanille/sukker-blandingen. Rør forsigtigt rundt indtil sukkeret er opløst. Et manuelt håndpiskeris er ideelt her.
            • Hæld forsigtigt kærnemælksblandingen i og rør til det lige er blandet.

            Stil koldskålen på køl, gerne 1 time eller 2. Omrøres inden servering og spises iskold. Justér evt. smagen - kom f.eks. mere citronsaft, citronskal, sukker eller vanilie i.

              Noter

              Plantemælk: Jeg anbefaler neutral sojamælk, det giver en god tykkelse og fedme. Ingen andre mælk giver samme smag OG tykkelse. Men mandelmælk giver lidt samme tykkelse. Hvis du bruger sød sojamælk med vanilje, skal du nok reducere mængden af sukker og vanilje tilsvarende. Havremælk og kokosmælk kan i princippet bruges, men så bliver koldskålen noget tyndere og får en helt anden smag. Brug i så fald evt. mindre mælk og tilsvarende mere yoghurt - og så vil jeg ikke høre kommentarer om at det ikke smager af koldskål ;P Kokosdrikkemælk efterlader lige lovlig meget kokossmag.
              Æblejuice: Vi har brugt økologisk æblejuice på karton fra både fakta (af mærket ‘365’), Føtex og Netto (af mærket ‘ØGO’)
              Holdbarhed/forberedelse Koldskålen kan laves nogle timer i forvejen. Lader du den stå natten over skiller den muligvis, men kan nemt røres sammen igen. Og den luftige version holder overraskende godt på luftigheden.

              koldskål laktosefri æggefri

              Så kan sommeren bare komme an <3

              Nina fra Plantepusherne

               

               

              Indlægget Vegansk kærnemælks-koldskål blev først udgivet på PlantePusherne - vegansk mad.

              Vegansk drikke-kærnemælk (instant)

              $
              0
              0
              Vegansk kærnemælk

              …der er rent faktisk smager af kærnemælk.

              Måske kunne du gætte på mit forrige indlæg om vegansk koldskål, at der var en opskrift på kærnemælk på vej til dig 🙂 Hvis du kender tricket med at blande soyamælk med lidt citronsaft eller æblecidereddike når en engelsk opskrift kræver at du bruger ‘buttermilk’ (= kærnemælk) så ved du også, at det ikke smager som kærnemælk. Den metode kan bruges til bagning og mange andre ting, men ikke hvis man savner smagen af kærnemælk.

              Så hvordan får vi smagen af kærnemælk?

              Er du en af dem, der savner tyk, lækker, iskold, syrlig, cremet kærnemælk der prikker de er helt rigtig steder på tungen, så har jeg godt nyt til dig:

              1. Med en meget lille investering i en pose æblesyrepulver, som er en ret udbredt ingrediens i fødevarerindustrien, kan du få lige det du har savnet (det kan købes f.eks i helsehelse og helsebixen – reklamelinks).
              2. Du kan lave det både med soja- og mandelmælk.

              Du kan bruge den veganske kærnemælk på dine havregryn, cornflakes, med müsli, i bagning og anden madlavning. Eller drikke den som den er. Det eneste, den ikke har, er aktive mælkesyrebakterier, som du finder i syrnet kærnemælk. Det kan du i øvrigt også lave, men det er noget mere omstændigt. Se opskriften på syrnet mandelkærnemælk her.

              Kærnemælk hjemmelavet

              Og se selv, den laver de helt rigtige kærnemælksstriber. Og ikke nok med det, det smager faktisk også af kærnemælk. Men hvor komælkskærnemælk har en ‘baggrundssmag’ af komælk, har den veganske tilsvarende lidt af enten soja eller mandel. Jeg opsporede en kærnemælkshungrende veganer, for at tjekke om min egen begejstring holdt stik – og det gjorde den. Opskriften blev godkendt med stor begejstring!

              Det er super simpelt, se selv:

              Hvor meget er en teske

              Udskriv

              Vegansk drikke-kærnemælk

              Savner du smagen af syrlig, cremet kærnemælk? Her får du opskriften på en nem vegansk kærnemælk. Bemærk at de angivne mængder er vejledende. Jeg angiver hvad jeg mener rammer syrligheden bedst, men du kan justere det efter dine smagsløg.
              Keyword drikkelse, laktosefri, mælkefri, vegansk mad, der ligner ...
              Bemærk indeholder reklamelink
              Forb. tid 2 minutter
              Antal 4 dl

              Ingredienser

              • 4 dl neutral soja- eller mandelmælk u. sukker kold
              • 1/2 tsk æblesyre 2,5 ml
              • 1 lille nip salt
              • 1/2 tsk sukker for smagens skyld

              Sådan gør du

              • Hæld æblesyre og salt i en skål (eller flaske med låg) og kom cirka en kvart deciliter mælk oveni og rør til æblesyren er opløst.
              • Held resten af mælken og sukker og rør forsigtigt rundt. Jo mere du rører, jo tyndere bliver den. Drik!

              Noter

              - Kærnemælken bliver noget tykkere, hvis du undlader at røre lige med det samme efter tilsætning af det sidste mælk, men i stedet lader den stå i 10 minutter inden du rører. Men jeg foretrækker version hvor man rører med det samme (har dog kun prøvet forskellen med soyamælk. Det kan være mandelmælk er anderledes) .
              - Holdbarhed: Efter noget tid på køl, vil den begynder at skille, man kan nemt rystes/røres sammen igen.
              - Sukker: Ja du kan godt undvære sukker, men det erstatter den laktose, der findes i kærnemælk så det gør at smagen rammer mere præcist. Kan nogenlunde erstattes med en lys sirup, f.eks. agave.
              - Mælk: Kan ikke laves med andre typer mælk.

              Nina fra Plantepusherne

              Indlægget Vegansk drikke-kærnemælk (instant) blev først udgivet på PlantePusherne - vegansk mad.

              Hjemmelavet mandelyoghurt

              $
              0
              0

              Jeg ved godt, at det er en lille smule snyd, men det smager som ‘den ægte vare’! (Hvad det så end er – jeg har personligt aldrig smagt mandelyoghurt før jeg opfandt det 😀 ).

              I mine forige indlæg om koldskål og kærnemælk introducerede jeg dig for æblesyre. Kombinerer du det naturli’s nye og rimelig let tilgængelige usødede mandelmælk, får du her en super fed opskrift: Yoghurten her er super let og cremet og smager syrligt på den helt rigtige måde, med lækre noter af mandel. Lyder det ikke bare awesome? Jeg er helt solgt!

              Mandelyoghurt

              Hvis man er den ene eller den anden grund ikke spiser soya, så kan det være en svær eller dyr fornøjelse at få fat i planteyoghurt. Men nu kan du lave det selv, i en version der prismæssigt er lidt mere tilgængelig end alternativerne. Jeg ved at der findes en kokosyoghurt på markedet som koster 37 kr. for 375 ml. I den her opskrift får du ca. 325 ml for prisen på 1 L mandelmælk. Har du f.eks. økokort til Føtex kan de købes for 20 kr. Det nærmer sig altså halv pris ifht. den færdigkøbte kokosyoghurt.

              Mandelyoghurt

              Æblesyre

              Hvis du ikke endnu har læst om æblesyre, så er det altså ‘mirakel’ingrediensen som kan bruges til at tilføje ‘ægte mælkesyresmag’ i f.eks. vegansk koldskål, kærnemælk og mange flere ting.

              Det koster ikke særlig meget og er drøjt i brug. Hvis du savner smagen af ægte, syrnede mælkeprodukter så tøv ikke et sekund men skynd dig at skaffe noget æblesyre. Det fås bla. i helsehelse og helsebixen. I stedet for æblesyre kan du bruge 1/2 dl citronsaft som i mine opskrifter på soja fraiche (og mandel fraiche) – men det giver ikke helt den samme totalt overbevisende syrlighed.

              Hvordan laver jeg mandelyoghurt?

              1

              Lun mælken og hæld den over æblesyren (der er opløst i vand)

               Mandelyoghurt opskrift

              Rør meget forsigtigt rundt og stil det på køl ca 20 minutter.

               

              2

              Hæld/vend massen FORSIGTIGT ned i et dørslag/si beklædt med ostelærred eller lignende.

              Mandelyoghurt hjemmelavet

              Lad ca 5,5 dl valle dryppe fra. Det tager 1/2 – 1 time.

              3

              Skrab massen i en foodprocessor og kør til den er helt cremet (stavblender kan også bruges)

              mandelyoghurt

              Køl ned før den fortæres!

              Mandelyoghurt
              Udskriv

              Mandelyoghurt

              Hjemmelavet mandelmælk kan også bruges, men resultatet og den færdige mængde vil variere efter hvor højt indholdet af mandler i mælken er. Følg proceduren for hjemmelavet mandelmælk her.
              Ret glutenfri, mælkefri, vegansk
              Forb. tid 20 minutter
              Tilb. tid 20 minutter
              Samlet tid 40 minutter
              Antal 325 ml/gr

              Ingredienser

              Desuden skal du bruge: Lidt tyndt viskestykke eller allerhelst ostelærred.

                Sådan gør du

                • Lun mandelmælk til den er fingervarm.
                • I en varmebestandig skål hælder du vand og æblersyre og rører rundt til det er opløst.
                • Hæld nu den lune mandelmælk ned i æbelsyren. Rør en smule rundt, for at fordele æblersyren. Stil det på køl i ca 20 min.
                • Kom dørslaget over en skål og læg ostelærred i dørslaget. Hæld/vend den nedkølede blanding FORSIGTIGT ned i dørslaget og lad den dryppe af indtil ca. 5,5 dl gennemsigtig valle er dryppet fra. (Du kan forsigtigt klemme lidt til sidst for at speede processen op)
                • Skrab massen ned i en foodprocesser (Eller i en smal skål, hvis du bruger stavblender).
                • Blend det godt igennem (evt. sammen med salt og lidt sukker/agavesirup*) indtil massen er helt jævn.

                Bemærk, at massen virker mere sjasket lige når den er blendet, men efter noget tid i køleskabet, vil den samle sig og blive mere fast.

                  Noter

                  -*Erstatning: I princippet kan du bruge 1/2 dl citronsaft i stedet for æblesyre. Det giver lidt samme resultat konsistensmæssigt, dog uden den perfekte syrlighed.
                  - Syrlighed: Ønskes en kraftig syrlighed kan du bruge 1 tsk (5ml) æblesyre - men det er nok ikke for sarte maver.
                  - Evt. kan du tilsætte agavesirup eller sukker samt en mikromy salt til yoghurten - men bemærk at det kan gøre den lidt mere tynd i konsistensen.

                  Hvad med næringsindholdet?

                  Eftersom det kun er valle, vi har fjernet fra mandelmælken, gætter jeg på, at der ikke bliver fjernet særlig meget fedt, protein eller kulhydrater fra mælken. Derfor kan du kigge på indholdsfortegnelsen på din mandelmælk og få en god idé om indholdet. Den er ret fed. 6,75 g fedt per 100 gr.

                  Nina fra PlantePusherne

                  Indlægget Hjemmelavet mandelyoghurt blev først udgivet på PlantePusherne - vegansk mad.

                  Fed, hjemmelavet kokosmælk (kokosfløde)

                  $
                  0
                  0
                  Hjemmelavet kokosfløde

                  Jeg kan ikke være den eneste der har spekuleret på, om det mon er muligt at lave sin egen fuldfede kokosmælk – eller rettere kokosfløde – til madlavning mm. Jeg er endnu ikke stødt på en opskrift, der forklarer hvordan man gør, så, som så mangen gang før, har jeg selv måttet finde ud af det.

                  Den model jeg er komet frem til, er en rimelig simpel to-trins raket:

                  1) Først laves en fuldfed kokosmælk

                  Her er det vigtigt, at du bruger VARMT vand. Kokosfedt er som bekendt fast ved stuetemperatur (og koldere) så du får det ikke til at slippe kokosnødde-kødet medmindre du bruger varmt vand. Jeg bruger kogende vand fra start, for at være sikker på at det holder sig varmt nok under hele processen.

                  2) Så skilles kokosfløden/fedtet fra – bum!

                  Nu skal det hele være KOLDT. Efter at den fuldfede kokosmælk har været lidt tid på køl, vil den allerfedeste del samle sig på toppen. Og det er DET vi er ude efter! Kokosfløden (-fedtet) skal være så stiv som muligt – og det er den mens den er koldt – for at du nemt kan få skilt ‘vandet’ fra.

                  Hjemmelavet kokosmælk

                  Enten kan du fiske den fede del op, eller du kan si det igennem klædet igen – denne gang mens det er koldt.

                  Kokosfløde opskriftBli’r hjemmelavet kokosfløde lige så blød og lækker som den man køber?

                  Nej. Den er bare anderledes i konsistensen og jeg synes klart den egner sig bedt til varme retter, hvor den bliver smeltet helt jævn i konsistensen. Den hjemmelavede kokosfløde er meget fast ved køleskabstemperatur, men kan ved stuetemperatur røres til noget der minder om yoghurt i tykkelsen. Den kan godt fremstå lidt grynet i konsistensen, afhængigt af hvordan den er blevet lavet og kølet ned mm. og det er grunden til at jeg synes den fungerer bedst opvarmet hvor den bliver helt glat. Men prøv dig frem og leg lidt med opskriften – måske opfører kokosfløden sig anderledes hos dig 🙂

                  Tyk kokosmælk opskrift

                  Kan det betale sig at lave hjemmelavet kokosfløde?

                  Det kommer nok an på, hvor vigtigt du synes det er, at undgå belægning fra dåser og papkartoner eller de konsistensforbedrende midler, som selv økologisk kokosfløde kan indeholde. Desuden er der en del emballage at spare, da du kan købe store mængder grov kokosmel hjem fra f.eks. BuyWholeFoodsOnline (eller LØS hvis du er så heldig at bo i nærheden af et emballagefrit supermarked).

                  Men for lige at breake det ned:

                  Ud af 200 gram groft kokosmel får du ca 200 gram (2 dl) fed kokosfløde.
                  Som ‘restprodukter’ – eller skulle vi kalde det bonusprodukter – får du dels hvad man må formode er
                  affedtet kokosfibermel (ca 3,5 dl)
                  og dels en noget vandet men dog brugbar kokosmælk (ca. 3,5 dl). 

                   

                  De 200 gr groft kokosmel koster ca. 20 kr og for de penge plus en arbejdsindsats, får du altså alt ovenstående.

                  Kokosfløden på billedet herunder er blot skilt fra mælken i trin 1 ved hjælp af en si fremfor et ostelærred. Det gi’r i sidste ende en lidt kornet konsistens til den færdige kokosfløde (som til sidst blev siet fra i et ostelærred). Så en si fungerer i en håndevending hvis du ikke har stof til rådighed, men tilgengæld er processen med at skille den fede del fra i trin 2 lidt mere besværlig medmindre altså fløden er HELT stivnet på toppen.

                  Jeg har brugt økologisk ostelærred, og det fungerer rigtig godt fordi det er tilpas tyndt. Men hvis du kan finde et stykke lagen, en gammeldags stofble eller andet så bør det også fungere. Ostelærredet kan selvfølgelig vaskes og bruges utallige gange, f.eks. til plantemælk, soja fraiche, vegansk feta, mandelyoghurt eller andre opskrifter her på bloggen. Hos os ligger det i redksabsskuffen sammen med mandolinjern, citruspresser og andre ting der tit er i brug.

                  Hjemmelavet kokosfløde
                  Udskriv

                  Fed kokosfløde

                  Opskrift på hjemmelavet fed kokosfløde.
                  Keyword DIY, vegansk
                  Bemærk indeholder reklamelink
                  Antal 2 dl kokosfløde, kokosfibermel plus kokosmælk

                  Ingredienser

                  Desuden skal du bruge noget tyndt stof til at filtrere kokosmælken med. F.eks.

                  Sådan gør du

                  Det er en god ide at starte med at pulverisere kokosmelet, fx i en ren kaffemølle eller en god foodprocessor. Har du ingen af delene kan du spirnge dette trin over.

                    Trin 1: Lav fed kokosmælk

                    • Kom den pulveriserede kokosmel i en lille gryde, overhæld med 3 dl kogende vand og kom låg på. Lad det stå og trække i en lille halv time. Det kan også stå længere tid, men det er vigtigt at det stadig er varmt når du fortsætter med næste trin. Opvarm blandingen hvis det er blevet koldt.
                    • Hæld den varme blanding i en si beklædt med et ostelærred. Lad mælken dryppe igennem og brug til sidst hænderne til at mase kokosmælken igennem. Det tilbageværende i ostelærredet er kokosfibermel. Vær opmærksom på at ikke presse så hårdt at kokosfibermelen kommer med igennem lærredet.

                    Trin 2: Skil kokosfløden fra

                    • Nu skal mælken køles ned. Hæld det gerne i en gennemsigtig beholder/glasskål så du kan se når den er skilt. Kom det i køleskabet og lad det stå nogle timer eller natten over.
                    • Efter noget tid skule du gerne kunne se en tyk kokosfløde lægge sig på toppen og en gennemsigtig væske i bunden. Hvis det øverste lag er helt hårdt, kan du starte med at fiske det op med en gaffel - og dér har du så det meste af din kokosfløde. Hæld så resten af massen FORSIGTIGT i ostelærredet igen og lad den tynde kokosmælk dryppe igennem mens kokosfløden samler sig oppe i klædet. Skrab det sammen og brug det i madlavningen.

                    Kan det egentlig piskes til kokosflødeskum?

                    Mit bud er nej. Det er konsistensen ikke god nok til.

                    Velbekomme 🙂

                    Nina Plantepusherne

                    Indlægget Fed, hjemmelavet kokosmælk (kokosfløde) blev først udgivet på PlantePusherne - vegansk mad.

                    Syrnet mandelkærnemælk

                    $
                    0
                    0
                    Kærnemmælk af mandler

                    Jeg er klar over at det her nok ikke bliver en af mine mest besøgte opskrifter 😀 Og det er præcis som det skal være. Men i videnskabens navn så må jeg altså bare dele opskriften da den indeholder vigtig information som andre muligvis kan få glæde af – så de slipper for at eksperimentere.Mandelkærnemælk hældes

                    Kan man lave yoghurt af mandelmælk?

                    Jeg ser tit folk spørge i diverse fora om man ikke kan lave hjemmelavet yoghurt af mandelmælk. Altså ligesom man gør når man syrner sojamælk, der som bekendt kan laves til lækker sojayoghurt. Svaret er, at det kan du ikke – i hvert fald ikke på den samme måde, med de her ingredienser, ved de her temperaturer. Men jeg har faktisk tidligere udviklet en super lækker opskrift på mandelyoghurt, den er bare lavet uden klassisk syrningen med mælkesyrebakterier:

                    Så hvad sker der når man syrner mandelmælk med mælkesyrebakterier i håb om at lave syrnet mandelyoghurt? Det skal jeg fortælle dig: Du får syrnet mandelkærnemælk! Mandelmælk tykner nemlig ikke på samme måde som sojamælk, men der finder stadig syrning sted. Og derfor får du i stedet en let syrlig, tyk og lækker mandelkærnemælk.

                    Lav ikke denne opskrift!

                    Eller jo, det må du nu godt 😉 Hvis du har en god rutine omkring hjemmelavet yoghurt og syrning er den selvfølgelig ret ligetil. Men medmindre du føler at dit liv ikke er værd at leve uden naturligt syrnet vegansk kærnemælk, så synes jeg altså at du skal hoppe den her opskrift over. Jeg kan i stedet anbefale dig, at bruge min opskrift på instant kærnemælk, der kan laves hurtigt og både med mandelmælk og sojamælk.

                    Men her får du under alle omstændigheder opskriften. Så kan jeg muligvis spare dig for lidt tid 😉 Hvis du gerne vil forsøge dig med syrning vil jeg anbefale dig at læse op på hvordan det gøres så du sparer frustrationer og undgår fejl. Det er egentlig meget simpelt, men der er mange faldgruber som er meget fede at undgå. Læs om dem alle her og få succes i første forsøg:

                    Basic guide: Sådan syrner du plantemælk

                    Og nu til selve opskriften:

                    Kærnemmælk af mandler
                    Udskriv

                    Syrnet mandelkærnemælk

                    Jeg brugte min dehydrator for at være sikker på en konstant temperatur igennem eksperimentet. Men det er en ret ressourcekrævende metode når den skal være tændt så længe. Brug gerne en af de andre metoder jeg har beskrevet HER
                    Ret Vegansk mejeri
                    Forb. tid 10 minutter
                    Tilb. tid 1 day 6 timer
                    Samlet tid 1 day 6 timer 10 minutter
                    Antal 500 mL

                    Ingredienser

                    Vigtigst af alt, så skal du bruge et sted hvor du kan holde temperaturen på ca 42 grader i et døgns tid. Læs mere om hvordan du gør det i Kunsten at syrne plantemælk

                      Sådan gør du

                      • Lun mandelmælken til omkring 42 grader.
                      • Kom indholdet af mælkesyrekapslerne i og rør rundt så de opløses.
                      • Pak beholderne godt ind og stil dem lunt i 12-24 timer. Jo længere de står jo mere syrligt bliver resultatet. Men selv efter 24 timer vil smagen nok være forholdsvis mild.
                      • Efter syrning kommes beholderen forsigtigt på køl i omtrent 6 timer og først herefter kan du tilsætte en bitte smule salt og evt. sukker og så ryste den godt så den bliver jævn.

                      Hvis du har spørgsmål til opskriften som du ikke finder svar på inde i Kunsten at syrne plantemælk så er du velkommen til at spørge løs 🙂

                      Nina fra PlantePusherne

                      Indlægget Syrnet mandelkærnemælk blev først udgivet på PlantePusherne - vegansk mad.

                      Hyldeblomst is (vegansk parfait)

                      $
                      0
                      0
                      Nærbillede Hyldeblomstis vegansk med blomster og chokolade

                      Her får du en meget simpel version af en vegansk hyldeblomstis. Eller hyldeblomst parfait for at være mere korrekt. Den er meget nem at bikse sammen og smager himmelsk af hyld <3

                      Parfait uden mælk og æg

                      Parfait er en måde at lave flødeis, hvor der – i modsætning til den traditionelle metode – piskes luft ind i massen inden indfrysning. Og det er jo lige til at græde glædestårer over at vi lever i en tid hvor man nemt kan lave en vegansk udgave af parfait, der ellers traditionelt primært består af fløde og æg! Jeg har brugt aquafaba i stedet for æg ligesom i min  veganske vienetta-opskrift og det fungerer jo rigtig godt. Til flødeskum har jeg brugt Alpros piskbare.

                      Skal man lave sin egen hyldeblomstsaft til isen?!

                      Nej bare rolig. Det føles sikkert ekstra godt, men jeg brugte en helt almindelig økologisk hyldeblomstsaft fra supermarkedet. Jeg ville nemlig gerne have opskriften her hurtigt ud INDEN hylden afblomstrer så du kan nå at lave din egen, klassiske hyldeblomstsaft til isen hvis du har lyst. Hvis du vil, kan du eksperimentere med at inddampe saften lidt for at få en bedre konsistens i isen.

                      Hvordan bliver konsistensen? (SKAL jeg bruge ismaskine?)

                      Som det meste andet hjemmelavet flødeis (vegansk såvel som ikke-vegansk) så bliver konsistensen bedst i ismaskine. MEN jeg lavede min uden ismaskine, da jeg ved at fleretallet af jer ikke lige ligger inde med sådan én. Og jeg kan hilse og sige, at Mathias bestemt ikke brokkede da jeg efter endt fotografering serverede isen for ham og han åd det meste af 1 liter … Laver du den på den måde (hvor du rører rundt manuelt nogle gange under indfrysning) så bliver konsistensen let iset og minder på den måde mere om en mellemting mellem en flødeis og en sorbet. Med en dejlig smag af hyld 😍
                      frontalt Vegansk Hyldeblomstis i gammeldags decititermålJeg har tænkt mig at eksperimentere videre med den her.  (F.eks. tror jeg at det vil være en forbedring at bruge hyldeblomstsirup. Det kan du nemt lave selv hvis du alligevel er i gang med årets hyldeblomstsaft. Så koger du den bare ind så den bli’r mere koncentreret.) Men lige nu står hylden altså i fuld flor, så den kan ikke vente længere. Vær så artig her er min opskrift på vegansk hyldeblomstis:

                      Nærbillede Hyldeblomstis vegansk med blomster og chokolade
                      Udskriv

                      Hyldeblomst parfait (vegansk hyldeblomst is)

                      En meget simpel opskrift på lækker, sommerlig vegansk hyldeblomstis. Grundopskriften rækker vel til 5-6 personer som mindre anretninger. Eller til 1 person med kærestesorger. Bemærk at isen skal fryses i ca 4 t.
                      Bemærk indeholder reklamelink
                      Forb. tid 25 minutter
                      Indfrysning 4 timer
                      Samlet tid 4 timer 25 minutter
                      Antal 1 liter

                      Ingredienser

                      • 1 dl aquafaba Jeg brugte aquafaba direkte fra en dåse kikærter
                      • 1 dl sukker
                      • 1 knsp stødt gurkemeje kan udelades men giver et fint gyldent skær til isen, der ellers bliver meget hvid
                      • 1 tsk friskpresset citronsaft
                      • 250 ml plantepiskefløde jeg brugte Alpro. Andre mærker fungerer sikkert fint men resultatet kan variere efter ingredienserne
                      • 1 tsk vanillesukker du kan også bruge en stang vanille.
                      • 1-1,5 dl koncentreret hyldeblomstsaft jo tykkere hyldesaften er jo mindre skal du bruge. Se noter

                      Sådan gør du

                      Bemærk at du ikke må piske flødeskummet først, hvis du bagefter bruger samme redskaber som til aquafabaen. Derfor anbefaler jeg at starte med aquafaba/sukker-massen

                      • Find en form der kan indeholde ca 1 liter. Jeg brugte en rugbrødsform af glas. Evt kan du i stedet bruge flere små og servere i portionsanretninger.
                      • Kom aquafaba, sukker, citronsaft og evt. gurkemeje i en lille gryde. Varm det op til sukkeret er smeltet. Det må ikke bulder-koge. Hæld det over i en varmebestandig skål og lad det køle ned (det behøver ikke at være helt koldt).
                      • Pisk det nu i en køkkenmaskine eller med piskeris til det er godt luftigt, men ikke stift og skærefast som til marengs. Piskeriset skal lave bølger i massen og så skal massen klaske sammen igen når du stopper med at piske.
                      • Hvis du har brugt røremaskinens skål, så hæld massen i en anden stor skål med plads til mere
                      • Pisk nu flødeskummet, det kan godt foregå i samme røreskål, selvom der er lidt rester af sukkermassen. Det skal heller ikke blive fast men bare tykt og luftigt og stadig kunne hældes ud.
                      • Drys først vanillesukkeret udover og mens der piskes langsomt hældes så hyldeblomstsaften i. (Ikke super langsomt men fx en halv deciliter ad gangen.)
                      • Vend aquafaba/sukker-massen sammen med flødeskummen. Bland dem forsigtigt rundt med en dejskraber. De behøver ikke at være 100% sammenblandede, vi vil nødigt ælte for meget luft ud af massen. Og så skal det bare fryses:

                      Uden ismaskine

                      • Kom formen i fryseren. Tag den ud og skær den nænsomt men grundigt igennem ca. hver 1/2 time indtil den et blevet for fast. Den er for fast når den ikke falder sammen igen efter du har kørt en kniv igennem. Jeg nåede at røre 3 gange. Efter 4 timer var isen nogenlunde gennemfrosset

                      Ismaskine

                      • Hæld massen i ismaskine i ca. 40 minutter kom den i fryseren
                      • Servering: Det siges at en parfait skal tages ud og stilles 1/2 time på køl. Jeg synes det fungerer fint at spise den her direkte fra frys men 15 minutter på køl ville sikkert være fint. Og bemærk at den smelter relativt hurtigt så den skal spises med det samme. Evt. kan du komme serveringsskålene på køl/frys hvis du skal servere hyldeblomstisen på en varm sommerdag.

                      Noter

                      ⁃ For at give dig en idé om hvor koncentreret Den saft jeg brugte var: Der står at den fortyndes 1:4 og jeg brugte 1,5 dl (husk at justere hvis du ændrer opskriftmængden). Jo højere blandingsforholdt er (f.eks. 1:7) jo mindre skal du bruge.
                      ⁃ Laver du eller køber en hyldeblomstSIRUP skal du altså bruge endnu mindre mængde end angivet i opskriften og jeg ville nok prøve at hælde den i sukkermassen i stedet for i flødeskummet. Mit gæt er at en sirup vil give isen en endnu bedre konsistens når den laves uden ismaskine.

                      Indlægget Hyldeblomst is (vegansk parfait) blev først udgivet på PlantePusherne - vegansk mad.


                      Viewing all 35 articles
                      Browse latest View live