
Så er der vegansk feta til grøntsagsfolket! Altså du skal lige lave den, men SÅ…. Udover at holde en stor åben vegansk fællesspisning i aften, fejrer vi International Veganerdag ved endelig at publicere den efterspurgte opskrift på vegansk feta som jeg har arbejdet på de sidste måneder. Det ville være en tilsnigelse at sige at det er decideret nemt, MEN det er altså heller ikke svært! Det sværeste ved denne opskrift har været at formulere i tekst hvad det egentlig er, jeg gør, så andre kan få en mening ud af det. Og hvis der alligevel er nogle problemer undervejs, så ringer du bare til mig! Jeg har angivet i paranteser hvor mange minutter hver proces tager og som du kan se er det ikke særlig lang tids arbejde.
Og husk jeg holder dig i hånden hele vejen. Du kommer sikkert til at gøre noget du ikke har prøvet før (som fx at pakke en syrlig, grynet sojagrød ind i et viskestykke) og det i sig selv kan jo virke frygtindgydende på mange – undertegnede inklusive. Men altså, vil du gerne have vegansk feta? Godt, vi fortsætter For at holde fokus på målet, kommer her lidt motiverende billeder:

Veganske græske frikadeller med feta og oliven. Jeg kalder dem Nammedeller og de kan blive dine! Brug opskriften på Frækkedeller som base.

Og sidst men ikke mindst, prøv det populære Morsbrød i en overdådig udgave med olivener, stegt peberfrugt, feta og spinat – se opskriften på græsk Morsbrød her.
Da jeg i sin tid havde lavet ind til flere fejlslagne forsøg på hjemmelavet tofu, stod jeg med en cremet, hvid masse som mindede en del om feta i konsistensen. Meget mere cremet end købe-tofu og heller ikke på silke-tofu-måden. Der manglede selvfølgelig den rigtige smag, men med al min eksperimenteren med mælkefri mejeri (‘parmesan‘, ‘revet ost’, diverse ‘oste’-sovse m.m.) har jeg efterhånden fået en del idéer om, hvad det er der giver de rigtige smagsnuancer. Desuden har jeg tidligere prøvet at lave den populære opskrift på bagt mandel feta, men uden at være særligt imponeret over konsistensen. Jeg har dog skævet lidt til krydringen. Jeg har sidenhen også haft lejlighed til at smage Asrid og Abrnes Tofeta og jeg må sige at jeg var IKKE imponeret. Det smager efter min mening bare af kryddertofu. Lækkert, bevares, men ikke synderligt feta-agtigt. Min egen fejlslagne tofu er meget bedre i konsistensen, så jeg har arbejdet med forskellige måder at få de ting smeltet sammen: Smag og konsistens.

Så meget feta får du ud af opskriften her. Kom noget køkkenrulle ned til fetaen under opbevaring. Det suger ekstra fugt ud.
Det kan gøres på flere måder, men jeg synes at det her er den nemmeste metode at videregive til dig. Jeg har delt smagsprøver ud til mange mennesker og alle har været begejstrede for min veganske feta, omend der ikke er enighed om, hvorvidt det smager som almindelig feta. Mønsteret er, at jo længere tid siden du har smagt feta, jo mere smager det som feta ;). Men som sagt alle har kunnet lide det. Den er jo også både syrlig, salt og lidt hård men alligevel cremet, så det forstår man jo godt
Hvad med de dér gærflager?
Gærflagerne giver en helt utroligt osteagtig smag til fetaen. Jeg bruger disse gærflager som også fås økologiske. Dem jeg advarer imod er Rapunzel da jeg synes at de har en mærkelig overgæret, nærmest alkoholiseret smag. Jeg har lavet fetaosten uden gærflager og det fungerer faktisk ret godt. Du får stadig en fast men cremet, salt, syrlig salat-ting som er super lækker i madlavningen.
Er du stadig med? Fint – så fat sojamælken og lad os komme igang. Vegansk feta skal gerne laves i god tid, evt dagen inden den bruges først, så når den at få en god fast konsistens.
- 1 liter neutral sojamælk - husk at ryste den! (kan ikke erstattes)
- 1,2 dl friskpresset citronsaft
- 0-1 fed hvidløg, presset (tilsæt det kun hvis du kan li smagen af rå hvidløg...)
- 2 tsk fint salt
- 3 tsk fint salt - evt mere ved sidste tilsmagning
- 1 tsk rørsukker eller sirup (kan evt udelades)
- 2-3 spsk gærflager (bjäst) IKKE mærket Rapunzel
- 1 tsk sennepspulver (kan til nød udelades)
- For krydderfeta: 1 spsk hakkede friske krydderurter (bland fx basilikum, oregano, rosmarin, timian) eller 1 tsk tørrede.
- REDSKABER
- -Et tyndt rent viskestykke eller ostelærred eller et stykke stof på 30x30 klippet fra en gamel forvasket skjorte.
- - En si eller dørslag (helst fladbundet) medmindre du har en tofupresse.
- - Noget du kan presse tofuen/fetaen med. Allerbedst er selvfølgelig en tofupresse. Men to skærebrætter og et par skruetvinger ville også være ideelt (det ku' se sårn her ud). Eller en fladbundet si og en stak tunge bøger, ægte guldbarrer, klumper af bly, din golden retriever - hvis den kan sidde stille - mm. til at stable ovenpå ville også fungere. Selv bruger jeg en gammel rullepølsepresse som jeg har gaflet på et loppemarked og kogt og skoldet et uvist antal gange inden brug... Jo tungere pres (og jo flere timer) jo fastere bliver fetaen.
- SKIL SOJAMÆLKEN (10 minutters arbejde + 20 min. venteri): Vi starter med at skille vallen fra sojamælken. Varm langsomt sojamælken op i en gryde. Mens den bliver varm hælder du citronsaft, 2 tsk salt, presset hvidløg og evt. sukker i en varmebestandig skål med plads til 1 liter mælk. Rør rundt til salt og sukker er opløst. Jeg plejer at si hvidløget fra inden jeg går videre, så bliver smagen perfekt. Når mælken i gryden begynder at dampe meget (men ikke koge endnu) hælder du mælken ned til citronblandingen ved at hele tiden hælde ned dér hvor du kan se den klare citronsaft. Hvis du til sidst kan se nogle mælkehvide områder som illustreret herunder, så rører du FORSIGTIGT med en ske, så citronsaften fordeles til der hvor der er hvidt - men rør så lidt som mulligt. Vi vil gerne have at vallen bliver klar/gennemsigtig og det blir den når den kommer i kontakt med citronsaften. Lad nu skålen stå HELT uberørt og med låg på i 20 minutter.
- TILSÆT SMAG (5 minutter): Bland de tørre ingredienser (3 tsk salt, gærflager, sennepspulver og eventuelt krydderurter) i en lille skål. Nulr den med hænderne så gærflagerne pulveriseres. Gør så klar til at kunne dræne tofuen: Beklæd et dørslag med et rent, tyndt viskestykke, ostelærred eller lignende. Stil det ovenpoå en skål som kan opsamle vallen (fylder 7-8 deciliter). Nu rører du i SLOWMOTION de tørre krydderier ned til den skilte sojamælk. Det behøver ikke blive HELT fordelt, for vi skal forstyrre tofuen så lidt som muligt. Hæld så massen op i sien med klædet. Gør det FORSIGTIGT så du ikke smadrer de gode koaguleringer som lige er blevet lavet - fx sådan her hvor du nænsomt lægger massen ned i viskestykket:
- PAK OG PRES FETAEN (5 minutters arbejde og så 1-12 timers pres): Nu pakker du viskestykket stramt sammen om massen én side ad gangen, så du ender med en nogenlunde firkantet pakke på omkring 10x15 cm. Nu skal tofuen presses så vi får en fast feta. Det nemmeste er en tofupresse, men hvis du ikke tilhører den 0,13 ‰ af befolkningen som ejer sådan en så fortvivl ej. Der skal bare PRES på og det kan der komme ved at du lægger noget fladt ovenpå 'pakken' fx et lille skærebrædt. Ovenpå stabler du SERIØST TUNGE ting. Star med lidt pres og øg efter nogle minutter, vent lidt og øg igen. Der må kun komme klar valle ud fra viskestykket. Kommer der noget hvidt ud er presset for tungt. Efter 5-10 minutter er det meste valle løbet fra og du kan nøjes med at have en dyb tallerken under. Jeg plejer at vende 'pakken' ud i hånden og forsigtigt vende den over i min rullepølsepresse. 'Pakken' skal ende med at være lidt over 1 cm høj (målt mellem underlag og det der presses med). Presset skal holdes minimum en time men gerne over natten på køl - evt udenfor hvis det er koldt. Medmindre du har et seriøst stort køleskab, så er der bedre plads på en altan/terasse til at lave en stor presseopstilling med bøger og andet gøgl, så gør eventuelt det, hvis temperaturen er til det. Jo længere tid i pres, jo fastere feta.
- TØR FETAEN (2 minutters arbejde + 1-12 timers tørring): Dette punkt er KUN nødvendigt hvis du vil have fetaen mere fast og tør, så smag den evt. først og bedøm konsistensen. HVIS fetaen har stået i pres længe, fx natten over så gå direkte til SKÆR FETAEN herunder). Åben forsigtigt viskestykket, læg et rent, tørt viskestykke over, hold din hånd eller en flad genstand ovenpå viskestykket og vend det hele så klumpen ligger på det tørre viskestykke i din hånd. Pak den forsigtigt ind og lad den ligge på et fladt underlag og tørre lidt, gerne flere timer.
Feta-klumpen her er lidt porøs, mest før men også efter den har tørret. Så sørg for at den hele tiden er understøttet af et skærebræt eller lignende så den ikke 'knækker'.
- SKÆR FETAEN (3 minutter): Nu kan du åbne viske stykket og skære fetaen i tern. Brug en STOR, laaaang kniv så du bare kan presse den ned gennem massen oppefra og så brug den anden hånds fingre til at blidt holde fetaen nede når du løfter kniven igen, så den ikke følger med op. Sådan får du de pæneste tern.Nogle gange bliver det pænt. Andre gange bliver det grimt. Smagen er den samme og hvis dem du har stået og lavet vegansk feta brokker sig over æstetikken - så er det UD!
- SMAG PÅ DEN dem mens de ligger på skærebrættet. Mangler der salt kan du drysse list ekstra FINT salt ud over dem inden du kommer dem i en beholder eller pakket i viskestykke. Brug evt en metal-paletkniven til at flytte skånsomt rundt på fetaen. Ternene bliver endnu mere faste hvis de igen bliver pakket i viskestykke/køkkenrulle og kan ligge og tørre nogle timer på køl. Men hvis klumpen allerede har tørret, kan de bruges med det samme. De bliver aldrig lige så faste som anden feta, så håndtér dem varsomt og drys dem fx i salaten til sidst fremfor at blande dem rundt i sammen med de øvrige ingredienser.
Nyd fetaen (det kan du bruge resten af dit liv på): Så er det ellers igang med den græske salat, de græske frikadeller, pirogger med spinat og feta og hvad du ellers har gået og drømt om siden du indså at køer ikke laver mælk for sjov. De holder 3-5 dage på køl (fetaen, ikke køerne), jo bedre køkkenhygiejne jo længere holdbarhed. Opbevares de i en glaskrukke kan du folde et stykke køkkenrulle og lægge øverst så det kan suge fugt ud. Skift det gerne hver dag. Vil du have en mere kridhvid feta som på blogindlæggets øverste billede, så nøjes med 2 spsk gærflager.